Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
аудит відповіді на нові 68 питань.docx
Скачиваний:
95
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
552.6 Кб
Скачать

20. Кодекс етики аудиторів

Для аудиторів важливо, щоб їх клієнти, а також треті особи, що користуються фінансовою звітністю, довіряли якості аудиту та інших наданих їм послуг. У більшості таких осіб немає ні часу, ні достатньої підготовки для оцінки якості проведення аудиторської перевірки.

Істотний вплив на рівень роботи аудиторів має Кодекс професійної етики, який забезпечує стандарти поведінки аудиторів. Вона точно характеризує вимоги до рівня організації, професіоналізму й особистої відповідальності аудиторів за якість аудиторської перевірки і послуг.

Етичні норми аудиторської діяльності в усьому світі зводяться до визначень: чесність,об'єктивність, професійна компетентність і належна ретельність, конфіденційність, незалежність, професійна поведінка

Докладні кодекси професійної етики аудиторів розробляють професійні організації аудиторів, прагнучи передбачити можливі поведінки у різних ситуаціях. В етичному кодексі аудиторів мають бути узагальнені етичні норми професійної поведінки незалежних аудиторів, визначені етичні, моральні цінності, які затверджує у своєму середовищі аудиторське співтовариство. Дотримання загальнолюдських і професійних етичних норм має бути вищим обов'язком кожного аудитора, спираючись на об'єктивну необхідність підтримувати в громадській думці пошану й довіру до цієї професії.

У Кодексі професійної етики аудиторів України, який введено в дію з січня 1999 p., наголошується, що метою аудиторської діяльності є забезпечення високого рівня аудиторських послуг, направленого на задоволення потреб українського суспільства.

Основні вимоги суспільства до аудиторів:

  • достовірність;

  • якість послуг;

  • професіоналізм

  • довіра

Об'єктивність аудитора. Надаючи будь-які професійні послуги, аудитори зобов'язані об'єктивно розглядати всі факти і ситуації, що виникають, та не допускати, щоб особиста упередженість аботискзісторони могли означитисянаоб'єктивності їх думок. Вчинки аудиторів, їх рішення і висновки не мають залежати від думок або вказівок інших осіб.

У Кодексі звертається особлива увага на таке:

• аудитори можуть опинитися в ситуаціях, в яких є можливість впливу і тиску на їх об'єктивність;

• аудитор може виявити упередженість у взаємостосунках з людьми;

• керівники аудиторських фірм зобов'язані забезпечити дотримання принципу об'єктивності своїми працівниками, а також іншими фахівцями, що залучаються до роботи.

Незалежність аудитора. Це одне з ключових положень Кодексу. Аудитори зобов'язані відмовитися від надання професійних послуг, якщо є обґрунтовані сумніви в їх незалежності від організації клієнта та її посадовців. У підсумковому документі, що оформляє результати аудиторської послуги, аудитор має заявити про незалежність щодо клієнта.

Під особистими і сімейними стосунками в Кодексі розуміють споріднені та особисті дружні стосунки з директорами і вищим управлінським персоналом організації клієнта.

Викликають підозру і надмірна гостинність клієнта щодо аудитора, а також отримання аудитором від клієнта товарів і послуг за цінами, що суттєво відрізняються від ринкових.

У тих випадках, коли отримання винагороди (оплата за договором,) за послуги від клієнта або групи клієнтів становить значну частину загального річного прибутку аудитора або аудиторської фірми, фінансова залежність від такого клієнта

може поставити під сумнів незалежність аудитора і аудиторської фірми.

Професійна компетентність аудитора. Професія аудитора має свої особливості, стосовно яких аудитор має:

• володіти професійними навиками;

• брати на себе відповідальність як стосовно суспільства, так і клієнта;

• бути об'єктивним у роботі з клієнтами;

• надавати послуги, які відповідали б високим вимогам норм і правил поведінки під час надання аудиторських послуг.

Шлях аудитора до професійної компетентності може бути поділений на дві стадії

Конфіденційність. Аудитор зобов'язаний зберігати в таємниці конфіденційну інформацію про справи клієнтів, отриману ним під час надання професійних послуг, без обмежень у часі і незалежно від продовження або припинення безпосередніх стосунків з ним.Аудитор не має використовувати конфіденційну інформацію клієнта, що стала йому відомою у процесі виконання професійних послуг, для своєї вигоди або для вигоди третьої сторони.

Передбачаються виняткові ситуації, коли публікація або інше розголошення конфіденційної інформації щодо клієнтів не вважатимуться порушенням аудитором професійної етики .

Податкові відносини. Аудитори зобов'язані неухильно дотримуватися законодавства про оподаткування в усіх аспектах: вони не мають свідомо приховувати свої доходи від оподаткування або тим чи іншим чином порушувати податкове законодавство у своїх інтересах або на користь інших осіб.

Під час надання аудиторських послуг аудитор має прагнути створення атмосфери найбільшого сприяння для клієнта і керуватися його інтересами. Він зобов'язаний дотримуватися податкового законодавства і не повинен сприяти фальсифікаціям у цілях ухилення клієнта від сплати податків.

Про виявлені під час проведення аудиту порушення податкового законодавства, помилки у розрахунках і сплаті податків аудитор зобов'язаний у письмовій формі повідомити адміністрацію клієнта і попередити її про можливі наслідки та шляхи виправлення порушень і помилок.

Рекомендації і поради у сфері оподаткування аудитор зобов'язаний представляти клієнту тільки у письмовій формі. Він по має обнадіювати клієнта в тому, що його рекомендації

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]