Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnik_LOGISTIKA_2009.doc
Скачиваний:
373
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
2.94 Mб
Скачать

Термінологічний словник

«Тягнуча» внутрішньовиробнича логістична система - си­стема організації виробництва, у якій деталі і напівфабрикати по­даються на наступну технологічну операцію з попередньої в міру необхідності.

«Штовхаюча» внутрішньовиробнича логістична система - система організації виробництва, у якій предмети праці, які надхо­дять на виробничу ділянку, безпосередньо цією ділянкою в попере­дньої технологічної ланки не замовляються.

Абсолютний провал товару на ринку – має місце у тих випадках, коли фірма не може покрити витрати на виробництво товару, зазнає відчутних фінансових втрат.

Агент підприємець, який представляє покупця або продавця на довгостроковій основі, виконує обмежену кількість функцій і не є власником товарів.

Адаптований маркетинговий комплекс маркетингова стратегія, що використовується в міжнародному маркетингу, її суть полягає у пристосуванні елементів маркетингового комплексу до особливостей цільового зарубіжного ринку; її реалізація пов'язана з додатковими витратами, однак дозволяє охопити більшу частку ринку та отримати більший прибуток.

Адветоріал – поєднання рекламних матеріалів із редакційною статтею.

Адресні довідники – охоплюють найбільшу кількість фірм, але містять досить короткі відомості: назва, поштова адреса, телекс, телеграфна адреса і телефон.

Актуальність інформації – час, у продовж якого зміст інформації не застарів.

Аналіз бізнес-портфелюметод, за допомогою якого керівництво виявляє й оцінює різноманітні напрямки діяльності, що визначають профіль компанії.

Аналіз результатів рекламної діяльності— сукупність засобів оброблення зібраної інформації: аналіз часових ряді, груповий, дискримінантний, дисперсії, кореляційний, критичного шляху, регресійний, статистичний, факторний, функціонально-вартісний тощо.

Антиконкурентна практикапорушення монополіями норм конкурентної боротьби шляхом захоплення плануючого положення на ринку, яке дозволяє обмежувати доступ до нього іншим виробникам, диктувати ціни та інші умови комерційної діяльності.

Антимонопольне законодавствосукупність законодавчих і нормативних актів у краї­нах з ринковою економікою, що обмежують монополістичну діяльність і створюють можливість для покупця більш широкого вибору потрібних йому товарів.

Арбітрон – система миттєвого отримання інформації про рівень популярності телевізійної програми за допомогою встановлених у телеглядачів електронних пристроїв, з яких дані пересилаю­ться на центральний пульт.

База даних про покупців – організований масив вичерпної інформації про окремих фактичних або потенційних покупців, включаючи відомості географічного, демографічного, психографічного характеру, а також дані про споживчу поведінку цих людей.

Базисна ціна – використовується для визначення сорту чи якості товару, є вихідною для визначення ціни на фактично запропоновану продукцію.

Бізнес-плануванняпроцес розробки і здійснення системи заходів по реалі­зації підприємницького інвестиційного проекту, розвит­ку підприємства (організації) на певний період часу.

Бізнес-портфель набір видів діяльності та товарів, що визначають профіль компанії.

Біржа організаційна форма оптової, в тому числі міжна­родної, торгівлі масовими товарами, що мають стійкі та чіткі якісні параметри (товарна біржа) чи систематичні операції.

Брандмауер – глуха стіна будівлі, яка використовується для розміщення рекламних щитів.

Бренд – ім'я, знак, символ, кольори, написання літер, дизайн, слоган, логотип або комбінація цих елементів, які служать для індентифікації товарів підприємства та самого цього підприємства (інша назва — марка).

Брокер гуртовик, який не є власником товарів, він здебільшого організовує зустріч продавця та покупця та бере участь у переговорах.

Бюджет реклами – деталізована розбивка рекламних витрат за конкретними товарами, ринками та використовуваними засобами масової інформації.

Вдосконалення сукупність заходів, націлених на більш доцільну організацію окремих елементів процесів із метою досягнення найвищої виробничої ефективності та ефективності праці.

Венчурні операціїоперації, пов’язані з кредитуванням науково-техніч­них розробок і винаходів, які здійснюються переважно інноваційними банками.

Вертикальна маркетингова система (ВМС) структура каналу розподілу, при якій виробники, гуртові та роздрібні торгові фірми функціонують як єдина система. Один з учасників каналу або є власником інших фірм, або укладає з ними угоди, або має вплив, достатній для того, щоб об'єднати решту учасників.

Вертикальне об’єднаннягрупа підприємств, що здійснюють різні стадії вироб­ництва готового продукту і є власністю однієї фірми.

Вертикальне фіксування цін – застосовується тоді, коли виробники чи оптовики мають можливість контролювати роздрібні ціни на свої товари і послуги.

Вертикальний інформаційний потік - потік, який переміщується від вищого рівня логістичної системи до нижчого.

Вертикальні канали розподілу - канали, які складаються і виробника і одного або декількох посередників, що діють як єдина система.

Вибір цільових сегментів ринку процес оцінки привабливості кожного сегменту ринку та обрання одного або кількох сегментів для опанування.

Вибірка частина населення, відібрана для проведення маркетингового дослідження, яка має представляти все населення в цілому.

Видова конкуренція – конкурують товари одного виду, наприклад автобуси, тролейбуси, трамваї.

Виконавча інформаційна система - система, яка створюється на рівні адміністративного або оперативного управління, де обробка інформації здійснюється в реальному масштабі часу.

Виробнича логістика - система планування, організації та здійснення внутрішньозаводських вантажопотоків сировини, мате­ріалів, комплектуючих виробів, напівфабрикатів, готових виробів і продукції, яка включає внутрішньозаводський транспорт, тару багаторазового використання, технічні засоби механізації й автоматизації перевантажувальних, транспортних і складських робіт в основному технологічному процесі виробництва, управління цими вантажопотоками, їх інженерно-технічне, інформаційне, юридичне, науково-методичне, фінансове забезпечення.

Виробничі запаси - запаси матеріальних ресурсів і незавершеного виробництва, які надійшли до споживачів і не були піддаш переробці, які знаходяться на підприємствах всіх галузей сфери матеріального виробництва, призначені для виробничого споживання і які дозволяють забезпечити безперебійність виробничого процесу.

Витрати втрачених можливостей (навіяні витрати) - ха­рактеризують втрачену вигоду, яка пов'язана з тим, що обмежений обсяг ресурсів може бути використаний тільки певним чином, що виключає застосування іншого можливого варіанту отримання при­бутку.

Вихідний матеріальний потік - потік, який виходить з логі­стичної системи і надходить у зовнішнє для неї середовище.

Відбір ідей – етап розробки нових товарів, спрямований на виявлення та відсіювання непридатних ідей на ранніх стадіях.

Відкриті торги – в них можуть взяти участь всі бажаючі і на них розміщують замовлення на порівняно не складну продукцію.

Відносний провал товару на ринку – якщо реалізований товар не приводить до досягнення намічених цілей та не найкращим чином відбивається на її репутації.

Військова логістика - сукупність засобів і способів, необхід­них для доставки людей, техніки і боєприпасів до місця бойових дій, а також планування й організація заходів щодо підготовки і здійснення пов'язаних з цим процесів.

Вірогідність інформації – кількість помилкових символів на певний обсяг інформаційного повідомлення.

Внутрішні логістичні операції - операції, які виконуються всередині логістичної системи.

Внутрішній інформаційний потік - потік, який циркулює всередині логістичної системи або її окремого елемента.

Внутрішній маркетинг маркетинг організації сфери послуг, що використовується для навчання та ефективної мотивації співробітників, які безпосередньо контактують з клієнтами, а також навчання всього обслуговуючого персоналу працювати в команді та забезпечувати задоволення споживача.

Внутрішній матеріальний потік - потік, який протікає у внутрішньому щодо даної логістичної системи середовищі.

Внутрішня логістика - логістика, спрямована на координа­цію й удосконалення господарської діяльності, пов'язаної з управ­лінням потоковими процесами в межах підприємства або корпора­тивної групи підприємств.

Внутрішня служба збуту торгові агенти, які виконують свої службові обов'язки на робочому місці, підтримують телефонні контакти та приймають замовників і потенційних клієнтів.

Впровадження новацій – творчий процес пристосування продукту, послуг до зовнішніх і внутрішніх вимог, запитів.

Вторинна інформація зібрані для інших цілей та систематизовані дані, придатні до використання.

Вхідний матеріальний потік - зовнішній потік, який надхо­дить у логістичну систему із зовнішнього середовища.

Галузеві довідники – публікують інформацію по фірмах певної галузі або суміжних галузей.

Генерація ідей систематично організований пошук ідей нових товарів.

Глобальна компанія компанія, яка, розгортаючи діяльність у кількох країнах, досягає за рахунок переваг у науково-дослідній, виробничій та маркетинговій серах, успіхів більших, ніж їх внутрішні конкуренти, що працюють лише на внутрішньому ринку.

Глосарій – словник спеціальних термінів, які використовуються в певній (найчастіше вузькій) галузі з коментарями, поясненнями та прикладами.

Гнучка логістична система - система, у якій доведення ма­теріального потоку до споживача здійснюється як за прямими зв'яз­ками, так і за участю посередників.

Горизонтальна диверсифікація – поповнення асортименту фірми відбудеться за рахунок нових товарів, розрахованих на існуючих клієнтів.

Горизонтальна інтеграція – фірма прагне поставити під більш жорсткий контроль конкурентів.

Горизонтальне об’єднаннягрупа підприємств, що здійснюють однакові стадії виробництва і є власністю однієї фірми.

Горизонтальне фіксування цін – базується на угодах між виробниками, оптовою та роздрібною торгівлею щодо встановлення цін на даному рівні каналів розподілу.

Горизонтальний інформаційний потік - потік, який нале­жить до одного рівня ієрархії логістичної системи.

Горизонтальні канали розподілу - традиційні канали розпо­ділу, які складаються з незалежного виробника і одного або декіль­кох незалежних посередників.

Горизонтальні маркетингові схеми схема побудови каналу розподілу, при якій кілька компаній одного рівня об’єднують свої зусилля, щоб освоювати нові маркетингові можливості.

Господарський механізмспосіб організації суспільного виробництва з властивими йому формами й методами, економічними стимулами й правовими нормами.

Гудвілл комплекс заходів, спрямованих на збільшення прибут­ку підприємства без відповідного збільшення активних операцій, включаючи використання кращих управ­лінських рішень, домінуючу позицію на ринку продукції (робіт, послуг), нові технології тощо. Вартість гудвіллу визначається різницею між ціною придбання і звичайною ціною відповідних активів.

Двосторонні логістичні операції - операції, пов'язані з пере­ходом права власності на продукцію і страхові ризики від однієї юридичної особи до іншої.

Двосторонній маркетинг маркетинг організації сфери послуг, який передбачає, що сприйняття споживачем якості послуги, значною мірою залежить від якості взаємодії покупця з продавцем.

Декортзниження ціни товару за довгострокову його сплату. Застосовується також у випадку, якщо товар виявляється нижчої якості (або іншого зразка), ніж було передбачено в угоді про поставку.

Демаркетинг – коли попит на товар значно перевищує пропозицію, при умові, що виробничі потужності виробника завантажені на 100 відсотків.

Демографічні чинники – пов'язані з характеристикою населення відповідного ринку або його сегменту і включають такі основні показники, як чисельність населення і його вікова і статева піраміда, густота населення, рівень і темпи народжуваності і смертності, процес старіння населення, міграція населення, питома вага міського і сільського населення, зміни в уявленні про сім'ю і її характер і т.д.

Демонополізаціяусунення державної або іншої монополії, що диктує свої умови ринку.

Демпінг товарнийекспорт товарів за зниженими цінами, тобто нижче за ціни внутрішнього ринку. Один із засобів боротьби за ринки збуту.

Децентралізована розподільча система - система, яка скла­дається з декількох і більше розподільчих центрів, що знаходяться на території товарних ринків, поблизу споживачів.

Диверсифікаціяодночасний розвиток багатьох безпосередньо не пов’язаних між собою виробництв. Д. виробництва фірми означає розвиток у складі фірми або включення в неї декількох безпосередньо не пов’язаних між собою виробництв.

Диспозитивна інформаційна система - система, яка ство­рюється на рівні управління складом або цехом і є засобом для за­безпечення налагодженої роботи логістичної системи.

Дисфункціональний конфліктконфлікт, який призводить до зменшення ступеня задоволення працею, послаблення співпраці між групами, зниження ефективності діяльності органі­зації.

Диференціація спеціалізація за функціями в межах організації, яка створює разом із її протилежністю — інтеграцією — єдину структуру.

Диференційоване ціноутворення вид ціноутворення, коли продаж товару відбувається за двома або й більше різними цінами без урахування витрат.

Диференційований маркетинг одна з стратегій охоплення ринку, при якій компанія приймає рі­шення орієнтуватися на кілька сегментів ринку та розробляє для кожного з них окремі пропозиції.

Діагностика організаційна - визначення дефектів у системі управління і недо­ліків режиму функціонування.

Дієвість – ступінь досягнення поставлених перед фірмою завдань.

Ділова грагрупова імітація розробки управлінських рішень за заданими правилами в штучно створеній проблем­ній ситуації.

Ділянковий матеріальний потік - сукупний потік, який роз­глядається на окремій ділянці логістичної системи, основою його обчислення є операційні логістичні потоки.

Договірна ВМС вертикальна маркетингова система, в якій незалежні компанії, які ведуть свою діяльність на різних рівнях виробництва та розподілу, укладають офіційні угоди для об'єднання своїх зусиль, щоб забезпечити таке збільшення обсягів продажу чи заощадження коштів, яких кожне підприємство окремо не змогло б досягти.

Дослідження – збирання, оброблення та аналіз фактів, а також розроблення рекомендацій для дальшої роботи (поведінки).

Економіко-мате­матична модельмодель економічного явища чи процесу, записаного мовою математики у вигляді формул.

Економіко-мате­матичні методиумовна назва комплексу наукових дисциплін на перетині економіки з математикою та кібернетикою (вперше введена акад. В.С. Немчіновим на початку 60-х років).

Економічна ефектив­ність виробництвамаксимізація росту відношення чистої продукції до затрат на виробництво.

Економічна інформаціяінформація, що виникає при підготовці та в процесі виробничо-господарської діяльності.

Економічна стратегія включає товарну стратегію фірми, стратегію ціноутворення, стратегію взаємо­дії фірми з ринками виробничих ресурсів, стратегію фірми на ринку цінних паперів, стратегію зовніш­ньоекономічної діяльності, стратегію зниження ви­робничих затрат, стратегію інвестиційної діяльності фірми, стратегію стимулювання персоналу, стратегію запобігання банкрутству фірми.

Економічна стратегія фірмиперелік правил і прийомів, за допомогою яких до­сягаються основні цілі розвитку фірми. Економічна стратегія розробляє правила і прийоми, що забез­печують економічно ефективне досягнення страте­гічної цілі, створення й підтримку високого рівня конкурентної переваги фірми.

Економічне середовище сукупність чинників, що впливають на купівельну спроможність спо­живачів та структуру споживання.

Економічний союз група країн, об'єднана за принципом єдності мети щодо регулювання міжна­родної торгівлі.

Економічні чинники – характеризуються темпами економічного зростання і об'ємами виробництва та торгівлі відповідних регіонів, рівнем і розподілом поточних доходів, витрат і заощаджень населення, кредитними можливостями і ін.

Ексклюзивний дилер - дилер, який є єдиним представником виробника в даному регіоні і наділений виключними правами з реа­лізації його продукції.

Ексклюзивний розподіл - передбачає навмисне обмежену кількість посередників, які торгують даною продукцією в межах те­риторій збуту.

Експеримент в соціології — метод збирання первинної інформації шляхом спостереження за піддослідними, яких об'єднано в групи на основі певної спільної ознаки, в процесі моделюван­ня ситуації в умовах, що точно враховуються, з подальшим порівнянням реакцій різних груп.

Експорт – вихід на зарубіжний ринок шляхом відправки продукції або її продажу через міжнаро­дних посередників (непрямий експорт) чи через власні підрозділи, філії чи торгових представ­ників або агентів (прямий експорт).

Елементарний матеріальний потік - сукупність ресурсів одного найменування, які розташовані від конкретного джерела виробництва до моменту споживання.

Ембарго заборона на імпорт певного товару.

Емоційні мотиви – заклики рекламного звернення, що обіцяють відкриття чогось хвилюючого, прекрасного, радісного, гармонічного, якщо покупець стане власником або користувачем певного товару.

Ергономіка наукова дисципліна, яка вивчає взаємозв’язок людини і машини в конкретних умовах виробничої діяльності з метою раціоналізації виробництва і підвищення продуктивності праці. Основний об’єкт її досліджень — система «людина — машина».

Ефективність логістичної системи - це показник (або сис­тема показників), який характеризує рівень якості функціонування логістичної системи за заданого рівня загальних логістичних ви трат.

Ешелонована логістична система - система, у якій матеріа­льний потік доставляється споживачу за участю як мінімум одного посередника.

Життєвий цикл організаціїсукупність стадій, які проходить організація за пе­ріод її функціонування: народження, дитинство, юність, зрілість, старіння, відродження. Народження організації зв’язано з необхідністю за­доволення інтересів споживача, з пошуком і заняттям вільного ринкового місця. Дитинство – стадія високого ризику, оскільки саме в цей момент йде непорівнянний зі зміною уп­равлінського потенціалу ріст організації. Юність – це період переходу від комплексного менеджменту до диференційного менеджменту. Зрілість – розвиток організації на цій стадії ведеться в інтересах збалансованого росту на базі стійкої структури і чіткого управління. Старіння характеризується тріумфом бюрократії на всіх етапах управління, загибеллю нових ідей у великих структурах управління. Відродження – в організацію приходить нова команда менеджерів, специфічні погляди яких дозволяють здійснювати програми внутрішньої перебудови, змінювати структури управління.

Життєвий цикл товару – проміжок часу від задуму товару до зняття його з виробництва та продажу. Складається з п'яти стадій: розроблення товару (цей етап для маркетолога найменш значущий і тому найчастіше його обминають за визначення маркетингової стратегії поведінки на ринку), стадія проникнення на ринок, стадія зростання, стадія зрілості, стадія занепаду.

Жорсткий логістичний сервіс - послуги, пов'язані із забез­печенням працездатності, безвідмовності та узгоджених параметрів експлуатації товару.

Загальне управління якістю (ТОМ) – програми, які спрямовані на безперервне підвищення якості товарів, послуг та маркетингової діяльності.

Загальнофірмові довідники – звичайно публікують докладніші дані по фірмах, але охоплюють менше їх число, ніж адресні і товаро-фірмові довідники.

Задоволення споживача ступінь збігу властивостей товару, які суб'єктивно сприймаються клієнтом, з очікуваннями, що пов'язані з цим товаром.

Закон Ангеля закономірність зміни структури витрат сімей та окремих споживачів (на продукти харчування, житло, транспортні послуги тощо) в залежності від зростання їх доходів, виявлені більше ста років тому прусським статистиком Ернстом Енгелем.

Закони про нечесну торгівлю – спрямовані проти встановлення цін, що нижчі за собівартість.

Закриті торги – бере участь обмежена кількість фірм, з технічним рівнем, надійністю, репутацією яких організатори добре обізнані.

Закупівельна логістика - управління матеріальними потока­ми в процесі забезпечення підприємства матеріальними ресурсами.

Закупівельний комітет – усі співробітники та підрозділи компанії, що приймають рішення про закупівлю товарів виробничого призначення.

Закупівля - підсистема підприємства, яка забезпечує надхо­дження матеріального потоку в логістичну систему.

Заліки – заохочувальні грошові суми, що виплачуються виробником роздрібному торговцеві як винагорода за сприяння у просуванні товару.

Залікові талони пропозиція часткового відшкодування вартості товару виробником за умови підтвердження факту купівлі.

Запаси вантажопереробки - специфічний складський запас, який формується без логістичної операції зберігання (наприклад, перевалка в одному транспортному вузлі з одного виду транспорту на інший, консолідація, сортування і т.д.).

Запаси постачання - матеріальні ресурси, які знаходяться в логістичних ланцюгах від постачальників до складів матеріальних ресурсів товаровиробника, призначені для забезпечення виробниц­тва готової продукції.

Запаси просування - запаси готової продукції, які формують­ся і підтримуються в дистрибутивних каналах для швидкої реакції на проведену фірмою маркетингову політику просування товару на ринок, зазвичай супроводжувану широкомасштабною рекламою в засобах масової інформації, покликані задовольняти можливе різке збільшення попиту на готову продукцію фірми.

Запити потреби людини, які підкріплені її купівельною спроможністю.

Засвоєння досвідузміни в поведінці індивіду в результаті накопичення життєвого досвіду.

Засоби масової інформації – газети, журнали, радіо, телебачення та інші засоби, що передають інформацію.

Застарілі (неліквідні) запаси - запаси, які утворюються вна­слідок розбіжності логістичних циклів у виробництві і дистрибуції з життєвим циклом товарів, а також через погіршення якості товарів під час зберігання.

Збирання маркетингової інформації постійне відстежування потоку інформації про зміни в маркетинговому середовищі з метою надання менеджерам допомоги у створенні та вдосконаленні маркетингових планів.

Збут - підсистема підприємства, яка забезпечує вибуття мате­ріального потоку з логістичної системи.

Збутові відділи та контори виробників різновид гуртової торгівлі, яку продавці або покупці ведуть самостійно, а не через незалежних гуртових торговців.

Звичайна повторна закупівля – ситуація закупівлі, при якій підприємство-покупець робить повторне замовлення, не вносячи до нього ніяких змін.

Зворотний зв'язок – зв'язок між діловими партнерами за допомогою інформації, яка надходить до комунікатора від реципієнта і дає змогу контролювати результати комунікативної дії, створюючи одну з передумов для оптимального планування реального бізнесу.

Змінена повторна закупівля ситуація закупівлі, при якій підприємство-покупець бажає змінити специфікацію товару, вартість, умови постачання або постачальника товару.

Змінна ціна – встановлюється угодою в залежності від деяких умов на визначену дату.

Знижка – короткотермінове безпосереднє зниження ціни товару пропорційно обсягу його продажу в цей період.

Зовнішній інформаційний потік - потік, який циркулює між логістичною системою і зовнішнім середовищем;

Зовнішній матеріальний потік - потік, який протікає в зов­нішньому щодо даної логістичної системи середовищі.

Зовнішні логістичні операції - операції, орієнтовані на інтег­рацію логістичної системи із зовнішнім середовищем (операції у сфері постачання і збуту).

Зовнішня логістика - логістика, яка займається питаннями з регулювання потокових процесів, що виходять за межі діяльності, але знаходяться у сфері впливу суб'єкта господарювання.

Зовнішня служба збуту – зовнішні ("польові") торгові агенти, які здійснюють поїздки до замовників.

Зустрічна (компенсаційна) торгівля міжнародна торгівля, пов'язана з прямим чи непрямим об­міном товарами, що виключає грошові розрахунки.

Імідж — враження від певного товару, підприємства (фірми), особи, яке створюється рекламою.

Імітаціяпроцес розробки моделі реальної ситуації та виконання експериментів з метою зрозуміти, як буде реально застосовуватися ситуація.

Інвайронменталізм організований рух громадян і державних органів, спрямований на захист та поліпшення стану довкілля.

Інверсія – перевертання, тобто перестановка слів в рекламному зверненні для посилення смислової значущості слова, яке виноситься наперед.

Індивідуальний маркетинг пристосування товарного асортименту та маркетингових програм до потреб та вимог окремих споживачів.

Індустрія група компаній, що пропонують однакові чи взаємозамінні товари. Сукупність всіх продавців товарів чи послуг.

Інновація результат творчої та інвестиційної діяльності, спрямований на розробку, заготовлення та розповсюдження нових видів товарів, послуг, технологій, організаційних форм на рівні фірми.

Інтегральний матеріальний потік - множина елементарних потоків, які формуються на підприємстві.

Інтеграціястан співробітництва, необхідний для координації роботи відділів однієї організації.

Інтегроване управління логістикою концепція організації товароруху, яка базується на інтеграції системи організації товароруху з системами постачальників та споживачів. Мета цієї концеп­ції — досягнення максимальної продуктивності всієї системи маркетингової логістики.

Інтегрований прямий маркетинг заходи прямого маркетингу, в яких для підвищення загального рівня реакції і прибутку використовуються кілька способів доставки маркетингових повідомлень та багатоступеневі рекламні процеси.

Інтегровані маркетингові комунікації концепція, згідно якої компанія ретельно розробляє та ко­ординує роботу своїх численних каналів комунікації – реклама в засобах масової інформації, персональний продаж, стимулювання збуту, зв'язки з громадськістю, прямий маркетинг, упа­ковка товару тощо – з метою формування певного, послідовного та свідомого ставлення до компанії та її товарів

Інтелектуальна власністьвласність на продукти інтелектуальної творчої праці — патенти, «ноу-хау», книги тощо.

Інтенсивний розподіл - передбачає забезпечення запасами продукції якомога більшої кількості торгових підприємств.

Інтенсифікація виробництваосновний напрямок у розвитку виробництва, при якому зростання обсягів виробництва досягається перш за все на основі підвищення рівня розвитку науки й техніки, вдосконалення організації праці, виробництва та управління, повного та ефективного використання природних, трудових, матеріальних і фінансових ресурсів. Кінцевим результатом інтенсифікації виробництва є зниження собівар­тості, зростання фондовіддачі та продуктивності праці, тобто підвищення ефективності виробництва.

Інтенсифікація управліннявдосконалення управління шляхом кращого використання внутрішніх резервів, покращення органі­зації управлінської праці, вдосконалення методики розробки управлінських рішень, раціонального ско­рочення кількості інформації, яка циркулює в системі управління шляхом покращення її якості, уні­фікації документів, удосконалення каналів руху ін­формації, порядку її обробки, накопичення, збері­гання тощо. І.у. припускає вдосконалення управління, але вона не є простим скороченням кількості робітників апарату управління. І.у. може здійснюватися шляхом її автоматизації і механізації, які потребують додаткових капітальних вкладень, але досягається тільки в тому випадку, якщо при цьому буде зростати ефективність управління.

Інтерактивне маркетингове дослідження збирання первинної інформації за допомогою Internet-опитувань та групових сфокусованих інтерв'ю в діалоговому режимі.

Інтерактивний маркетинг – форма прямого маркетингу, що здійснюється за допомогою інтерак­тивних комп'ютерних служб, які надають інформаційні послуги у оперативному режимі. Для цього використовуються системи, які забезпечують двосторонній електронний зв'язок між про­давцем та покупцем.

Інтермодальне транспортування - перевезення вантажу двома або декількома різкими видами транспорту.

Інформативна реклама – реклама, що застосовується для повідомлення споживача про новий товар та формування первинного попиту на нього.

Інформаційна логістика - логістика, яка організовує потік даних, що супроводжують матеріальний потік, і охоплює управлін­ня всіма процесами переміщення і складування реальних товарів на підприємстві, дозволяючи забезпечувати своєчасну доставку цих товарів у необхідних кількостях, комплектації, якості з точки їх ви­никнення в точку споживання із мінімальними витратами й опти­мальним сервісом.

Інформаційний потік - сукупність циркулюючих у логістичній системі, між логістичною системою і зовнішнім середовищем повідомлень, необхідних для управління і контролю логістичних операцій.

Інформаційні ресурсизнання, відомості, дані, які отримуються та накопичуються в процесі розвитку науки і в практичній діяльності людей, які (інформаційні ресурси) можуть бути використані у виробництві та управлінні як фактор збільшення обсягів виробництва та збільшення його ефективності.

Інформаційно-комунікаційна система управліннясистема, яка включає засоби і канали зв’язку між суб’єктом і об’єктом управління, спілкування та об­мін інформацією між людьми, соціальними громадами, господарськими системами та організаціями.

Інформація – відомості, знання спостерігача про систему та середовище її функціонування.

Інфраструктурарізноманітні види діяльності по обслуговуванню головного виробника.

Кадрова політика підприємствамає за головну мету забезпечення тепер та у майбутньому кожного робочого місця, кожної посади персоналом відповідної кваліфікації. Реалізація цієї кін­цевої мети передбачає виконання багатьох функцій: 1) набір персоналу; 2) підготовка персоналу; 3) оцін­ка персоналу; 4) мотивація додержання дисципліни; 5) контроль додержання правил гігієни та безпеки; 6) забезпечення зв’язків між керівництвом та представниками трудових колективів; 7) реалізація соці­альних функцій.

Канал прямого маркетингу – канал розподілу товарів, в якому немає проміжних ланок і рівнів.

Канал розподілу сукупність незалежних організацій, які беруть участь в процесі просування товару чи послуги від виробника до споживача, який використовує цей товар чи послугу або безпосередньо, або для виробництва на їхній основі інших товарів і послуг.

Капітал торгової марки цінність торгової марки. Визначається тим, наскільки покупцям властива висока марочна прихильність, іменна поінформованість, сприйняття якості, сталі марочні асоціації та іншими активами, такими як патенти, торгові знаками та стосунки між маркетинговими каналами.

Карта процесу - схема потоків, що виникають при надходженні замовлення від покупця і закінчується поставкою товару, яка наочно показує, скільки часу витрачається на операції, що забезпечують або не забезпечують збільшення цінності.

Кваліфікація – сукупність спеціальних знань і практичних навичок, що визначають ступінь підготовки робітника до виконання професійних функцій обумовленої складності.

Квота обмеження обсягу товарів певних категорій, що дозволено ввозити до країни.

Керована ВМС вертикальна маркетингова система, яка координує послідовні етапи виробницт­ва та розподілу товарів, завдяки розмірам та впливовості одного з учасників системи, а не за допомогою єдиного власника чи договірних зобов'язань.

Керування за контрактомспільна підприємницька діяльність, заснована на використанні знань та навичок з менеджменту місцевої компанії для управління капіталом зарубіжного партнера.

Командна торгівля залучення фахівців з торгівлі, маркетингу, інжинірінгу, фінансів, технічного су­проводу і навіть менеджерів найвищого рівня до обслуговування великих і складних замовлень.

Комбіновані маркетингові системи багатоканальні системи розподілу, при яких певна компанія формує два та більше каналів розподілу, щоб охопити кілька сегментів ринку.

Комерційна таємниця – право фірми, банку тощо на зберігання в таємниці ряду документів, які відображають їх діяльність, ціни тощо.

Комерційні інтерактивні служби – організації, які надають своїм клієнтам за відповідну помісячну плату інформацію, розваги, можливість придбати товари та інші маркетингові послуги в режимі реального часу. Вони підключаються до Інтернету через власні комп'ютерні мережі, що забезпечує належний рівень конфіденційності інформації, котру надають клієнтам.

Комерційні оперативно-інформаційні служби компанії, що за певну щомісячну платню надають своїм абонентам оперативну інформацію, розваги, можливість купувати, забезпечуючи також багато інших маркетингових послуг.

Комівояжер – роз'їзний торговець, що рекламує і продає товари.

Компетентністьособисті можливості посадової особи, його ква­ліфікація, яка дозволяє брати участь у розробці пев­ного кола рішень чи вирішувати питання самому.

Комплекс маркетингових компонентів – сукупність контрольованих змінних (рішення про ціну, товар, систему комунікацій та розподілу).

Комплекс просування – специфічне поєднання реклами, персонального продажу, заходів зі сти­мулювання збуту та організації зв'язків з громадськістю, які використовуються для досягнення рекламних та маркетингових цілей.

Комплексне збирання даних електронна система спостереження, яка дозволяє визначити вплив телевізійної реклами та інших маркетингових заходів з просування товарів на характер купівель даного споживача.

Комплексний продаж пропозиція комплексного вирішення проблеми, за умов якої усі компо­ненти купуються в одного постачальника, завдяки чому зникає ціла низка проблем, що обов'язково виникають при закупівлі у різних постачальників.

Комплексністьміра використання одного з найважливіших методологічних підходів наукового пізнання та аналізу – комплексного підходу при вивченні явищ у системі управління виробництвом.

Комунікація сукупність інформаційних каналів у системі управ­ління.

Конвергенціяодна з концепцій соціології, політекономії і політо­логії, на погляд якої в суспільному розвитку переважає тенденція до зближення двох соціальних систем — капіталізму і соціалізму — з їх подальшим синтезом у «змішаному суспільстві», який поєднує в собі позитивні риси і властивості кожної з них.

Конверсійний маркетинг – пов’язаний з наявністю від'ємного попиту на товари і послуги, тобто такої ситуації, за якої на значній частині потенційного ринку вони не знаходять свого покупця.

Конгломеративна диверсифікація – організація виробництва товарів проходить за новою технологією, а збут планується здійснювати на нових ринках.

Конкурентна відмінністьвисока компетентність організації в якій-небудь галузі, яка дає організації найкращі можливості залучати та зберігати клієнтів.

Конкурентна перевага перевага, яку компанія має над конкурентами, через надання спожива­чам більшої цінності або за рахунок пропозиції товарів і послуг за нижчими цінами у порівнян­ні з конкурентами, або за рахунок надання споживачам більших вигод, які у достатній мірі компенсують більш високі ціни на товари та послуги.

Конкуренто­спроможність – це спроможність будь-кого витримувати конкурен­цію, протистояти конкурентам, вміння боротися за виживання та процвітання в ринкових умовах законним шляхом.

Конкурентоспро­можність галузіспроможність фірм, що входять до її складу, швидко реагувати на зміни структури галузі, відмічати нові тенденції в навколишньому середовищі.

Конкурентоспро­можність економікице висока ефективність економіки, що розвивається на основі інтенсифікації (економічне використання всіх видів ресурсів), функціонування якої зумовлюється товарними відносинами. Вищою метою є народний добробут.

Конкурентоспро­можність країниспроможність країни в особі держави забезпечувати своїм громадянам та підприємствам досягнення більш високих результатів у більш стислий період, ніж інші країни. Для цього необхідне забезпечення пакетом необхідних законодавчих актів. Візитна картка К. к. визначається її питомою вагою в світовому господарстві, наявністю переваг по конкретних галузях та спроможністю їх розвитку.

Конкурентоспро­можність продукції (товару) – комплекс споживчих та вартісних характеристик, що визначають його успіх на ринку, тобто спроможність саме даного товару бути обміненим на гроші в умовах широкого пропонування для обміну інших конкуруючих товарів.

Конкурентоспро­можність фірмиспроможність фірми виробляти та реалізувати якісну продукцію швидко, дешево (відносно конкурентів), у достатній кількості, при високому технічному сервісі. К.ф. є мірою того, як фірма вміє розпорядитися конкретними ресурсами для своєчасного досягнення мети, вираженої через кількість і якість.

Конкуренціязмагання господарюючих суб’єктів, коли їх самос­тійні дії ефективно обмежують можливість кожного з них однобічно впливати на загальні умови обігу товарів на відповідному товарному ринку, під яким розуміють сферу обігу товарів на території якої-небудь країни чи її частини, визначеної виходячи з економічної можливості покупця придбати товар на відповідній території і відсутності цієї можливості за її межами.

Конкуренція недобросовіснабудь-які спрямовані на придбання переваг у під­приємницькій діяльності дії господарюючих суб’єк­тів, які протирічать положенням діючого законодавства, звичаям ділового обігу, вимогам добропорядності, розуму та справедливості і можуть спричинити (або спричинили) збитки іншим господа­рюючим суб’єктам, конкурентам або нанести шкоду їх діловій репутації.

Конкурсне виробництвопроцедура, спрямована на примусову або добро­вільну ліквідацію неспроможного підприємства, в результаті якої здійснюється розподіл конкурсної маси між кредиторами боржника. К.в. здійснюється з метою відповідного задоволення вимог кредито­рів і об’яви боржника вільним від боргів, а також з метою охорони сторін від неправомірних дій від­носно один одного.

Консорціум одночасне об’єднання промислового та банківсь­кого капіталу для досягнення загальної мети.

Консюмеризм організований рух громадян та державних органів, спрямований на розширення прав і можливостей покупців стосовно продавців.

Контакт — один з етапів процесу продажу товарів, коли продавець зустрічається з покупцем і встановлює з ним ділові стосунки (таким самим терміном користуються і в процесі налагоджування співпраці із засобами масової інформації).

Контактна аудиторія будь-яка група людей, яка виявляє фактичний та потенційний інтерес до компанії чи впливає на досягнення нею своєї мети.

Контроль маркетингу процес виміру та оцінки результатів реалізації маркетингових стратегій і планів, а також здійснення коригувальних дій для досягнення поставлених цілей.

Контроль результатів рекламної кампанії — порівняння запланованих і реальних результатів рекламної діяльності.

Конфлікт всередині каналу розподілу протиріччя, які виникають між учасниками каналу з при­воду цілей та функцій кожного учасника, а також з приводу того, хто що повинен робити та за яку винагороду.

Концентрична диверсифікація – поповнення асортименту фірми відбуватиметься аналогічними з позицій технології або маркетингу товарами.

Концентрований маркетинг – одна зі стратегій охоплення ринку, при якій компанія прагне охопи­ти велику частину одного або кількох субринків.

Концепція вдосконалення виробництва – вона ґрунтується на тому, що споживач віддасть перевагу товарам, які широко розповсюджені та доступні за ціною; управління маркетингом слід спряму­вати на вдосконалення виробництва та форм й методів розподілу.

Концепція вдосконалення товару вона ґрунтується на тому, що споживач віддасть перевагу това­ру, якість, властивості та характеристики якого незмінно покращуються; отже, компанія-виробник повинна постійно удосконалювати свою продукцію.

Концепція інтенсифікації комерційних зусиль – вона виходить з припущення про те, що споживачі не будуть активно купувати товар, який виготовляє компанія, якщо не вжити спеціальних заходів для просування товару на ринок та широкомасштабного продажу.

Концепція кругообігу роздрібної торгівлі концепція кругообігу роздрібної торгівлі, полягає в тому, що нові види роздрібних торговців зазвичай починають з торгових операцій, які характеризуються низькою прибутковістю та низькою ціною, але потім вони включаються в торгові операції з вищими цінами та більшим переліком послуг, стаючи по суті такими ж „звичайними” роздрібними торговцями, як і ті, яких вони замінили.

Концепція логістики - система поглядів на удосконалення господарської діяльності шляхом раціоналізації управління матеріальними потоками.

Концепція маркетингу – вона передбачає, що досягнення компанією її глобальних цілей залежить від визначення потреб та запитів цільових ринків та від ефективнішого в порівнянні з компаніями-конкурентами задоволення потреб споживачів.

Концепція соціально-етичного маркетингу її суть полягає в тім, що компанія повинна визначити потреби та інтереси цільових ринків, а потім забезпечити їх найвищою споживчою цінністю ефективнішими порівняно з конкурентами шляхами, які підтримують чи поліпшують добробут як клієнта, так і суспільства в цілому.

Копірайтер – текстовик, тобто особа, що розробляє рекламні девізи та тексти або пише статті, які мають рекламний характер, на замовлення.

Корисний товар товар, що не обов'язково приносить негайне задоволення, проте дуже корисний у тривалій перспективі.

Корпоративна ВМС вертикальна маркетингова система, при якій послідовні етапи виробництва та розподілу товарів належать одному власникові. Керівництво каналом базується на одноосібному володінні.

Корпоративна мережа магазинів кілька магазинів роздрібної торгівлі, які перебувають у спільній власності, мають спільне керівництво, централізовані служби закупівлі та збуту та торгують аналогічним асортиментом товарів.

Корпоративний Web-вузол вузол, створений в Web будь-якою компанією, який містить всю необхідну інформацію, то може зацікавити споживачів та сформувати привабливий імідж компанії в очах споживачів, такий Web-вузол не призначений для продажу товарів чи послуг, а лише забезпечує інтерактивний зв'язок зі споживачами та ініціюється самими споживачами.

Крива попиту крива, що показує, яку кількість одиниць товару купують на ринку за певний час при різних цінах на даний товар.

Культура сукупність основних цінностей, понять, потреб та стереотипів поведінки, які член суспільства засвоює в сім'ї та різноманітних соціальних інститутах.

Культурне середовище соціальні інститути та інші сили, під впливом яких формуються основні цінності, переконання, переваги та норми поведінки у суспільстві.

Культурні чинники – багато в чому визначають індивідуалізацію запитів споживачів по відношенню до товарів і послуг та пов'язані з такими характеристиками, як рівень освіти і професія, ступінь прихильності основним традиційним культурним цінностям, релігійні уявлення, відношення до природи, суспільства, відношення до самим себе, схильність до впливу субкультурних чинників, життєва позиція, стиль і спосіб життя і т.д.

Купівельна поведінка індивідуального споживача купівельна поведінка кінцевого споживача — фізичної особи або домогосподарства, який купує товари та послуги для особистого споживання.

Купівельна поведінка компанії-покупця купівельна поведінка усіх організацій, що купують товари та послуги для використання їх у виробництві інших товарів та послуг, що потім продаються, здаються в оренду або постачаються іншим споживачам, а також усіх компаній, що займаються роздрібною та оптовою торгівлею. Останні купують товари для їхнього подальшого продажу або надання в оренду з метою отримання прибутку.

Купони – сертифікати, що дають можливість заощадити гроші за стимулювання купівлі певних товарів.

Куртаж – винагорода посереднику.

Ланцюжок створення споживчої цінності – основний інструмент для пошуку шляхів підвищення споживчої цінності.

Лідер член референтної групи, який здійснює вплив на інших завдяки своїм професійним якостям, знанням, особистим характеристикам та іншим можливостям.

Лідерство у цінахнеофіційний метод встановлення цін на вироблений товар, який фірми застосовують в умовах олі­гополії. Фірма-лідер оголошує зміну ціни, а інші фірми (які слідкують за лідером) незабаром оголошують ідентичну зміну ціни.

Ліцензування метод виходу на зарубіжний ринок, коли компанія укладає угоду щодо ліцензування і надає партнерам право на використання своєї технології виробництва, торгової марки, патенту, торгової таємниці або інших цінностей за відповідну винагороду або авторські відрахування.

Логістика - теорія і практика управління матеріальними і по в'язаними з ними інформаційними потоками.

Логістика сервісного відгуку - процес координації логістичних операцій, необхідних для надання послуг найбільш ефективним способом з погляду витрат і задоволення запитів споживачів.

Логістична інформаційна система - певним чином організована сукупність взаємопов'язаних засобів обчислювальної техніки, різноманітних довідників і необхідних засобів програмування, яка забезпечує вирішення тих чи інших функціональних завдань і управління матеріальними потоками.

Логістична операція - відособлена сукупність дій з реалізації логістичних функцій, спрямована на перетворення матеріального і/або інформаційного потоку.

Логістична система - адаптивна система зі зворотним зв'язком, яка виконує ті чи інші логістичні функції (операції), складається з підсистем і має розвинуті внутрішньосистемні зв'язки та зв'язки із зовнішнім середовищем.

Логістична система з прямими зв'язками - система, у як і матеріальний потік доводиться до споживача без участі посередників, на основі прямих господарських зв'язків.

Логістична функція - укрупнена група логістичних операції!, спрямованих на реалізацію мети логістичної системи.

Логістичний канал - частково впорядкована множина різних посередників, які здійснюють доведення матеріального потоку від конкретного виробника до його споживачів.

Логістичний ланцюг - лінійно впорядкована множина учас­ників логістичного процесу, які здійснюють логістичні операції з доведення зовнішнього матеріального потоку від однієї логістичної системи до іншої за умови виробничого споживання або до кінцевого споживача за умови особистого невиробничого споживання.

Логістичний сервіс - є певною сукупністю послуг, які нада­ються в процесі безпосереднього постачання товарів споживачам, що є завершальним етапом просування матеріального потоку логістичними ланцюгами.

Логістичні витрати - витрати, пов'язані з виконанням логіс­тичних операцій.

Локальний маркетинг пристосування товарів та складових програми маркетингу до потреб локальних споживчих груп, до яких входять мешканці якої-небудь місцевості — міст, районів, мікрорайонів та навіть покупці, що відвідують окремі магазини.

Магазин знижених цін підприємство роздрібної торгівлі, яке торгує стандартними товарами за нижчими цінами за рахунок зниження торгових націнок та збільшення обсягу продажу.

Магазин різноманітного асортименту – торгує широким набором товарів за низькими та середніми цінами.

Магазин уцінених товарів (які торгують за заниженими цінами)роздрібні торговці, які закуповують товари за цінами нижче звичайних гуртових та продають їх за цінами нижче роздрібних. До цієї категорії входять приватні магазини уцінених товарів, заводські магазини та склади-клуби.

Макрологістика - логістика, яка досліджує процеси, що про­тікають на регіональному, міжрегіональному, загальнонаціональ­ному і міждержавному рівнях.

Макрологістична система - велика логістична система управління потоковими процесами за участю декількох і більше не­залежних суб'єктів господарювання, не обмежених у територіаль­ному розташуванні.

Макросередовище основні зовнішні чинники, що впливають на все маркетингове середовище: демографічні, економічні, природо-географічні, технологічні, політичні та культурні.

Марка – назва, поняття, знак, символ, дизайн або їх комбінація, призначена для ідентифікації товарів або послуг, які пропонуються продавцем (групою продавців), а також для встановлення їхніх відмінностей від товарів та послуг конкурентів.

Маркетингвид людської діяльності, який спрямований на задоволення потреб шляхом обміну. Система організації діяльності підприємства, що ґрунтується на всебіч­ному вивченні ринку, відповідного потребам ринку виробництва товарів, їх просування на ринок збуту.

Маркетинг на рівні ринкових ніш формування компанією пропозицій товарів та послуг, значною мірою пристосованих до специфічних нужд споживачів одного або кількох підсегментів ринку, що часто характеризуються меншим рівнем конкуренції.

Маркетинг сегментів формування компанією пропозицій товарів та послуг, значною мірою пристосо­ваних до специфічних потреб споживачів, що належать до одного або кількох сегментів ринку.

Маркетинг стосунків процес налагодження, підтримки та розвитку міцних взаємовигідних сто­сунків зі споживачами або іншими зацікавленими особами.

Маркетингова інформаційна система (МІС) сукупність заходів, спрямованих на збирання, об­робку. аналіз, оцінку та розповсюдження актуальних, точних та своєчасних даних з метою ін­формаційного забезпечення маркетингових рішень, а також людських та матеріальних ресурсів, необхідних для цього процесу.

Маркетингова стратегія загальний план маркетингових заходів, за допомогою яких компанія розраховує досягти своїх маркетингових цілей.

Маркетингове стратегічне планування – це управлінський процес створення і підтримки стратегічної відповідності між цілями фірми, її потенційними можливостями і шансами у сфері маркетингу.

Маркетингове дослідження комплексне планування, збирання, аналіз та опис даних, необхідних у специфічній маркетинговій ситуації.

Маркетингове середовище сукупність осіб та сил, що діють поза компанією та впливають на розвиток і підтримку службами маркетингу взаємовигідних стосунків з цільовими споживачами.

Маркетинговий аудит всеосяжне, систематичне, незалежне і регулярне вивчення середовища, цілей, стратегій і діяльності компанії з метою визначення проблем і можливостей, а також із метою розробки пропозицій з упорядкування плану дій, спрямованих на підвищення ефектив­ності маркетингу компанії.

Маркетинговий комплекс набір керованих маркетингових інструментів – товар, ціна, методи розповсюдження та просування товару, – який компанія використовує з метою одержання ба­жаної реакції цільового ринку.

Маркетинговий процес це процес аналізу ринкових можливостей; вибору цільових ринків; роз­робки маркетингового комплексу та керівництва маркетинговими заходами.

Маркетингові комунікації – вид діяльності, спрямований на задоволення потреб людей у процесі створення зв'язків між споживачами й виробниками товарів.

Маркетингові посередники – фірми, які допомагають підприємству в розподілі кінцевим споживачам товарів даного підприємства (оптові посередники, дистриб'ютори, рекламні та консалтингові агентства, фінансові посередники та ін.).

Матеріальний потік - це сукупність товарно-матеріальних цінностей, які розглядаються на часовому інтервалі в процесі засто­сування до них різних логістичних операцій.

Матеріальні запаси - це продукція виробничо-технічного призначення, яка знаходиться на різних стадіях виробництва і обі­гу, вироби народного споживання та інші товари, що очікують на вступ у процес виробничого або особистого споживання.

Матриця зростання частки ринкуметод планування портфелю, що оцінює стратегічні бізнес-одиниці компанії з точки зору темпів зростання їхнього ринку і відносної частки цих підрозді­лів на ринку. Існують чотири типи СБО "зірки", "дійні корови", "важкі діти" та "собаки".

Менеджмент служби торгівлі підприємства – розроблення стратегії й структури служби продажу, пошук і залучення працівників, відбір, підготовка і винагорода торгових агентів, керування ними та оцінка їхньої діяльності. Аналіз планування, реалізація та контроль за виконанням заходів з продажу товарів підприємства.

Менталітет – погляди й оцінки різних груп людей, зумовлені стилем життя, вихованням, освітою та культурою.

Ментальність – популярний психологічний термін, що визначає різницю у сприйнятті суспільних явищ людьми з різних політичних систем або з різними поглядами на життя, зумовленими різними рівнями виховання, освіти та культури. Ментальність необхідно враховувати, розробляючи рекламні звернення й аргументи для цільової аудиторії.

Мерчандайзинг – стимулювання діяльності у сфері торгівлі. Головна мета – зацікавити торговців у сприянні продажу товарів виробника і вплинути на покупця, щоб він спонтанно придбав товар, що рекламується.

Мета реклами конкретне завдання, яке потрібно вирішити за допомогою інформаційного впливу на цільову аудиторію протягом певного проміжку часу. Метод конкурентного паритету. Виділення на бюджет просування суми, яка відповідає видаткам конкурентів.

Метод ABC - спосіб нормування і контролю за станом запа­сів, який полягає в розбитті номенклатури N, реалізованих товарно-матеріальних цінностей на три нерівнопотужних підмножини А, В і С на основі деякого формального алгоритму.

Метод конкурентного паритету – спрямування на маркетингові комунікації такої суми коштів, які відповідають середньогалузевим витратам або витратам конкурентів.

Метод розрахунку витрат «виходячи з цілей і завдань» – розрахунок бюджету маркетингових комунікацій, виходячи, по-перше, з формулювання конкретних цілей комунікацій даного підприємства з покупцями його товарів; по-друге, з визначення завдань, які необхідно виконати для досягнення цих цілей, і, по-третє, з оцінки витрат на виконання цих. завдань. Сума цих витрат і становитиме бюджет підприємства на комунікації.

Метод розрахунку від наявності коштів – спрямування підприємством такої суми витрат на маркетингові комунікації, яку це підприємство може собі дозволити.

Метод розрахунку на основі цілей та завдань розрахунок бюджету просування, який ґрунтується на формулюванні конкретних цілей та визначенні завдань, які потрібно буде виконати для до­сягнення зазначених цілей, на оцінці витрат на виконання зазначених завдань. Сума цих витрат й складе бюджет просування.

Метод розрахунку у відсотках до суми продажу товарів – розрахунок бюджету на маркетингову політику комунікацій у розмірі певного відсотка від поточної або про­гнозної виручки або відсотка від ціни товару.

Міжринкова сегментація – формування сегментів споживачів зі схожими потребами та купівель­ною поведінкою, що проживають в одній або кількох країнах.

Мікрологістика - логістика, яка досліджує комплекс питань з управління матеріальними, інформаційними та іншими потоками, ґрунтуючись на інтересах окремого підприємства або корпоратив­ної групи підприємств, об'єднаних загальними цілями щодо оптимізації господарських зв'язків.

Мікрологістична система - логістична система, яка охоплює внутрішньовиробничу логістичну сферу одного підприємства або групи підприємств, об'єднаних на корпоративних засадах.

Мікромаркетинг – форма цільового маркетингу, при якій компанії орієнтують свої маркетингові програми на потреби чітко визначених та достатньо вузьких географічних, демографічних, психографічних та поведінкових сегментів.

Мікросередовишечинники, безпосередньо пов'язані з компанією, які в сукупності утворюють систему доставки споживчої цінності компанії або впливають на здатність компанії обслуговува­ти своїх споживачів. До цих сил відносяться: сама компанія, посередники, постачальники, кон­куренти, цільові та контактні аудиторії.

Мінливість послуг – однією з основних характеристик послуг є те, що їхня якість може дуже си­льно змінюватись, в залежності від того, хто, коли, де й як їх надає.

Місткість ринку – об’єм реалізованих товарів на ринку протягом 1 року.

Монопольна ціна – встановлюється монополіями вище чи нижче за ціну виробництва.

Мотивація – спонукання до здійснення покупки певного товару. Поділяється на мотивацію споживача, продавця, раціональну, торгового персоналу, емоційну, для здійснення купівлі тощо.

Мотиви – стимули для сприйняття рекламного звернення чи до придбання товарів, які рекламуються. Поділяються на мотиви комерційні, спонукальні, прибуткові, первинні, психологічні, соціальні, фізіологічні.

М'який логістичний сервіс - послуги, пов'язані з більш ефек­тивною експлуатацією товару в конкретних умовах роботи спожи­вача, а також розширенням сфери його використання.

Нагадувальна реклама – реклама, яка застосовується для того, щоб не дати споживачам забути про даний товар.

Нагороди постійним клієнтам – гроші або інші винагороди, які пропонуються постійним користувачам або споживачам товарів підприємства.

Напруженість матеріального потоку ~ інтенсивність пере­міщення матеріальних ресурсів, напівфабрикатів і готової продук­ції.

Науково-технічні чинники – формуються умовами розвитку науково-технічного прогресу, а саме: об'ємами державних і приватних капіталовкладень в розвиток науки і техніки, кількістю учених, винахідників і об'ємом запатентованих ними відкриттів і винаходів, популярністю і оснащеністю науково-технічних інститутів і лабораторій і т.д.

Невідчутність послуг – однією з основних характеристик послуг є те, що їх неможливо побачити, спробувати на смак, торкнутися, почути або понюхати до того, як вони будуть придбані.

Недиференційований маркетинг одна зі стратегій охоплення ринку, дотримуючись якої, компа­нія приймає рішення ігнорувати розбіжності ринкових сегментів і виходить на весь ринок з од­нією пропозицією.

Недовговічність послуг однією з основних характеристик послуг є те, що їх не можна зберігати для наступного продажу або використання.

Недосконалий товар товар, що не приносить ані короткочасного задоволення, ані довготривалої користі

Неподільність послуг однією з основних характеристик послуг є те, що вони одночасно надаю­ться й споживаються, їх не можна відокремити від тих, хто їх надає, незалежно від того, людина це чи машина.

Нетарифні торгові бар'єри заходи щодо обмеження у сфері міжнародної торгівлі, наприклад особливі вимоги до контрактів, що укладаються із зарубіжними компаніями або запровадження таких стандартів для продукції іноземних компаній, які створюють перешкоди для її виходу на місцевий ринок.

Нецінова конкуренція – конкуренція, заснована на пропозиції товару вищої якості, з більшою надійністю та строками служби, з вищою продуктивністю.

Нішери фірми, які орієнтують свою діяльність на обслуговування одного або кількох сегментів ринку. Поле їхніх дій — сегменти, які залишилися поза увагою лідера. Саме цю стратегію може використати фірма-челенджер для атаки на лідера. Саме ця стратегія є найефективнішою для невеликих фірм.

Нова закупівля ситуація закупівлі, під час якої підприємство-покупець придбає даний товар або послугу вперше.

Номінальна ціна – публікується в прейскурантах, довідниках.

Норма керованостічисельність підлеглих, якими здатний ефективно керувати один керівник.

Нормативний рівень запасів - розрахункова величина запа­сів, яка досягається під час чергової закупівлі.

Носії реклами – конкретні газети, журнали, радіостанції або телестудії, які передають рекламну інформацію. Можуть бути спеціалізованими (тільки рекламними) або загальними (надають певне місце для реклами).

об'єднаних спільною метою, розкрити його інтегративні властивості, н також внутрішні та зовнішні зв'язки.

Обмін – отримання бажаного об'єкту у відповідь на передачу іншого об'єкту.

Односторонні логістичні операції - операції, не пов'язані з переходом права власності на продукцію і страхові ризики, вико­нуються всередині логістичної системи.

Олігополістичний ринок – кількість продавців не велика, кожен з них чутливо реагує на стратегію та дії конкурентів.

Операційний матеріальний потік - потік матеріальних ре­сурсів щодо конкретних логістичних операцій.

Описове дослідження різновид маркетингового дослідження, що проводиться з метою точнішого опису маркетингової проблеми, ситуації або ринку; наприклад, з метою описання потенціалу ринку для даного товару, визначення демографічних характеристик покупців та їх смаків.

Опитування метод збирання первинної інформації про рівень обізнаності, погляди, уподобання та особливості купівельної поведінки зі слів особи, яку опитують.

Оптимальний (економічний) розмір замовлення - показник, що виражає потужність матеріального потоку, направленого поста­чальником за замовленням споживача, який забезпечує для остан­нього мінімальне значення суми двох логістичних складових: транспортно-заготівельних витрат і витрат на формування і збері­гання запасів.

Оптова торгівля – займається закупівлею, а також продажем великих партій товарів і послуг тим, хто придбав їх з метою подальшого перепродажу або професійного використання.

Оптовик – агент – торговець, який виступає представником покупця або продавця і згідно з умовами договору виконує лише деякі функції, не перебираючи на себе права власності на товар.

Оптовик – організатор – з моменту прийняття замовлення до моменту завершення поставки повністю перебирає на себе право власності на товар та весь пов'язаний з цим ризик.

Оптовик – посилторговець – спеціалізується на розсиланні товарів клієнтам поштою, доставкою транспортом.

Оптовики – комісіонери – за дорученням іншої сторони за визначену комісійну винагороду здійснюють для клієнта за його ж рахунок угоду, але від свого імені.

Оптовики – консигнанти – торгують на умовах консигнації, тобто і, зберігають за собою право власності на товар, а рахунки роздрібним торговцям виставляють тільки за те, що вже розкуплено споживачами.

Оптовик-комівояжер – є збутовим посередником, переміщуючись по ринку, за дорученням клієнта він шукає покупців на його товар.

Особистий (персональний) продаж – це усне пред'явлення товару в процесі бесіди з одним або кількома покупцями (фактичними чи потенційними) з метою укладення угоди (контракту) про придбання товару.

Охоплення – відсоток людей, що належать до певної цільової аудиторії, яких необхідно ознайомити з рекламною кампанією за певний проміжок часу.

Паблік рилейшнз – публічна неоплачувана діяльність підприємства з формування сприятливого ставлення до пев­ного товару цього підприємства або до самого підприємства.

Пабліситі – популяризація, розповідь про раніше невідоме (товар, послугу, підприємство, особу), тобто дія, спрямована на привертання уваги громадськості.

Паралельна розробка товару метод розробки, який передбачає тісну співпрацю між різними відділами компанії та поєднання кількох етапів розробки, що дозволяє заощаджувати час та під­вищувати ефективність роботи.

Первинна інформаціядані, що збираються вперше для даної конкретної цілі.

Переконаннястійкі позитивні або негативні оцінки, почуття та схильності стосовно предметів або ідей.

Підготовка до контакту – один з етапів процесу продажу товарів, коли торговий агент намагається зібрати максимум інформації про свого майбутнього клієнта до першого контакту.

Підготовчі (буферні) запаси - частина виробничого (товар­ного) запасу, призначена для підготовки матеріальних ресурсів і готової продукції до виробничого або особистого споживання, їх наявність викликана необхідністю виконання певних логістичних операцій з приймання, оформлення, завантаження-розвантаження, додаткової підготовки до споживання.

Підрядне виробництво – спільна підприємницька діяльність, за якої компанія укладає контракт із зарубіжним виробником на випуск її продукції.

Підсумковий валовий оцінний коефіцієнт — показник для аналізу ефективності показу реклами, який дорівнює валовому оцінному кое­фіцієнту, помноженому на кількість передач (каналів), де ця реклама демонструється.

Підтримуючий маркетинг – пов’язаний з наявністю задоволеного попиту.

Планова інформаційна система - система, яка створюється на адміністративному рівні управління і служить для прийняття до­вгострокових рішень стратегічного характеру.

Планова калькуляція собівартості метод ціноутворення, коли спочатку визначається ідеальна продажна ціна, а потім обчислюються витрати виробництва товару, який споживач зможе купи­ти товар за такою ціною.

Планування та управління виробництвом - підсистема під­приємства, яка приймає матеріальний потік від підсистеми закупі­вель й управляє ним у процесі виконання різних технологічних операцій, що перетворюють предмет праці в продукт праці.

Повнота інформації – співвідношення необхідних та одержаних повідомлень до моменту використання їх.

Поглиблення ринку – стратегія зростання компанії, яка орієнтована на збільшення обсягу прода­жу вже існуючих товарів на наявних сегментах ринку без якоїсь зміни товару.

Позиціювання товару на ринку комплекс заходів, завдяки яким у свідомості цільових споживачів да­ний товар посідає власне, відмінне від інших і вигідне для компанії місце відносно конкуруючих то­варів; розробка конкурентноспроможної позиції товару і деталізованого маркетингового комплексу.

Політичне середовище сукупність законів, державних інституцій та груп впливу, які впливають на діяльність компаній та окремих осіб у даному суспільстві.

Політичні чинники – мають сильну дію на розвиток бізнесу і маркетингової діяльності фірми. Політична стабільність або нестабільність, зміст урядових програм і програм провідних партій і політичних угрупувань, основне спрямування і характеристика державного регулювання економічного життя і т.д.

Послідовна розробка товару – метод розробки товару, при якому в кожний момент часу виконує­ться лише одна стадія розробки в певному відділі компанії, після завершення якої проект пере­дається для виконання наступної стадії до іншого відділу.

Послідовники це фірми, які успішно діють на ринку і мають на меті зберегти свою позицію, а не зайняти місце лідера.

Послугадія чи вигода, які одна сторона може запропонувати іншій; вона не має матеріального втілення, її придбання не призводить до отримання чого-небудь у власність.

Потік - це сукупність об'єктів, що сприймаються як одне ці­ле. Вона існує як процес на деякому часовому інтервалі і вимірю­ється в абсолютних одиницях за певний період часу.

Поточні (регулярні) запаси - основна частина виробничих і товарних запасів, які призначені для забезпечення неперервності процесу виробництва і збуту між двома черговими постачаннями

Потреба – відчуття людиною нестачі чогось необхідного, що набуло специфічної форми відпові­дно до культурного рівня та індивідуальності людини.

Потужність матеріального потоку - обсяги продукції, які переміщуються за одиницю часу.

Похідний попит попит на товари виробничого призначення, який є похідним (залежить) від попиту на споживчі товари.

Поширення зв'язків – пропонування споживачам невеликої кількості товару на пробу.

Пошук покупця – один з етапів процесу продажу товарів, коли торговий агент визначає можливих потенційних клієнтів.

Пошукове дослідження – різновид маркетингового дослідження, що проводиться з метою збору попередньої інформації для повнішого уявлення про проблему та формулювання гіпотез про її вирішення.

Правові чинникинадзвичайно важливі для визначення оптимальності і перспективності організації ведення бізнесу і маркетингової діяльності. Фахівець в галузі маркетингу при ухваленні рішень повинен враховувати правові норми, регулюючі підприємництво в межах конкретного ринку, забезпечуючи захист прав споживача і громадськості, контроль за доброякісністю і безпекою товарів, охорону навколишнього середовища і т.д.

Предметна конкуренція – конкурують аналогічні товари.

Презентація – один з етапів процесу продажу товарів, за якого торговий агент розповідає про позитивні якості товарів, котрі він пропонує купити, та демонструє їх у дії. Презентація включає не тільки демонстрацію товару, а й театральну або концертну виставу, частування, виступи «зірок», аукціони, розпродаж, атракціони тощо.

Премії – товари, котрі пропонуються або безкоштовно, або за дуже низькою ціною як заохочення для придбання значно дорожчого товару.

Прес-реліз – попередньо підготовлена та на­друкована (найчастіше на одній сторінці) стисла інформація про товар і підприємство для дальшої безкоштовної публікації в пресі. її розсилають видавцям газет і журналів, вручають окремо або в комплекті з рекламними матеріалами та дрібними сувенірами на прес-конференціях, виставках, презентаціях, експозиціях, а також журналістам, які відвідують підприємство.

Престижна реклама – реклама не товару (хоч може бути і товару, коли він є суспільним явищем), а певних дій підприємства, організації чи установи, спрямованих на забезпечення тривалих позитивних наслідків. Престижною називають також рекламу, за допомогою якої рекламодавець намагається сформувати позитивне ставлення споживача до свого підприємства, не розраховуючи на швидкий ефект, але з перспективою на майбутнє.

Привабливий товар товар, що забезпечує швидке і повне задоволення, проте у віддаленій перс­пективі може спричинити шкоду споживачеві.

Приватна марка (або посередницька, дилерська, або магазинна марка)марка, створена тим, хто перепродає товар або послуги, та належить йому.

Природно-географічне середовище природні ресурси, які забезпечують промисловість сирови­ною і на які впливає діяльність людини.

Природно-географічні і екологічні чинники – представлені головним чином кліматичними і ресурсними умовами конкретного регіону. В цій частині зовнішнього макросередовища маркетингу має велике значення завдання забезпечення екологічного захисту при організації і веденні бізнесу, раціонального використання і відтворювання природних ресурсів.

Причинне дослідження різновид маркетингового дослідження, під час якого перевіряються гіпо­тези про причинно-наслідкові зв'язки.

Прогнозування товарного ринкуоцінка перспектив розвитку кон’юнктури ринку, змін ринкових умов на майбутній період для обліку прогнозних даних у маркетингових програмах, у стратегії та тактиці маркетингу підприємства.

Прогресивна інтеграція – фірма прагне поставити контроль за системою розподілу.

Продуктовий матеріальний потік - потік, об'єктом вивчен­ня (аналізу, планування) якого є переміщення конкретних продук­тів і засобів праці.

Пролонгація продовження терміну дії договору, угоди, векселя, повноважень тощо.

Промисловий агент – займається збутом у визначеній місцевості товарів кількох не конкуруючих між собою виробників.

Промоушн – просування, сприяння продажу товарів.

Проникнення на ринок стратегія ціноутворення, що полягає у встановленні порівняно низької ціни на товар з метою привернення максимальної кількості покупців та завоювання значної частки ринку.

Протидіючий маркетинг – пов’язаний із зниженням попиту на товари, що приносять шкоду суспільству.

Професійна реклама – поширює відомості про товари виробничого призначення.

Профілюванняпроцес виділення сукупних основних і типових рис господарства, професії, спеціальності.

Процес асоціативного мислення – осмислення нової ситуації і вироблення оцінних суджень на підставі подібних ситуацій або випадків, що мали місце в минулому.

Процес прийняття процес мислення, через який проходить людина від моменту, коли вперше почула про новинку, до моменту її повного сприйняття.

Процес продажу товарів – послідовність психологічних станів, які торговий агент проходить під час продажу товару: пошук і оцінка покупців, підготовка до контакту, контакт, презентація і демонстрація, усування суперечностей, укладання контракту і супроводження угоди.

Процес управліннясистема управління в динаміці; це процес функціо­нування органів, процес діяльності робітників уп­равління відповідно до цілей на основі принципів та вибраних методів управління.

Пряме інвестування – вихід на іноземний ринок шляхом створення складальних чи виробничих потужностей за рубежем.

Прямий поштовий маркетинг – процес продажу товарів, який складається з розсилання поштою листів, рекламних матеріалів, зразків товарів, буклетів потенційним або фактичним покупцям за заздалегідь підготовленими списками.

Психоаналіз – виявляння і аналіз підсвідомих психічних переживань, які, згідно з теорією 3. Фрейда, є не тільки причиною більшості неврозів, а й основою всього психічного і суспільного життя людини.

Психологія управліннягалузь психологічної науки, яка вивчає психологічні закономірності управління, психологічні проблеми та особливості управлінської діяльності. Психологія управління спирається на такі дисципліни, як загальна та соціальна психологія, психологія особистості, психологія праці, інженерна і педагогічна психологія. Об’єктами вивчення психології управління є системи «людина — людина», «особистість — колектив», «людина — техніка», які розглядаються з позиції управління і психології керівництва.

Раціональні мотиви – повідомлення, що пов'язані з особистою вигодою споживачів і показують, як товар може задовольняти їхні потреби (економія, зручність в експлуатації або використанні тощо).

Реалізація маркетингу процес перетворення маркетингових стратегій та планів у маркетингові заходи з метою досягнення стратегічних цілей маркетингу.

Ревізіяперевірка господарсько-фінансової діяльності уста­нови, підприємства або посадової особи, яку здійснює уповноважений на це орган з метою виявлення та усунення недоліків у їх роботі, а також законності їх дій.

Регресивна інтеграція – фірма прагне поставити під більш жорсткий контроль своїх постачальників.

Реклама – будь-яка оплачувана форма неособистого пред'явлення та просування товарів від імені виробника, тобто засіб просування товарів з метою організації спрямованого впливу на потенційного або фактичного споживача за допомогою платних засобів масової інформації.

Реклама в роздрібній торгівлі – розповідає про асортимент товарів в певному магазині, його місце розташування та спеціальні цінові пропозиції.

Реклама на місці продажу – рекламування товарів від імені виробника або посередника в місцях продажу цих товарів (крамницях, супермаркетах тощо).

Рекламна асоціація – об'єднання рекламних агентств для досягнення спільних цілей у рекламному бізнесі (можуть бути міжнародними, регіональними, національними).

Рекламна аудиторія – загальна кількість людей, які можуть прочитати, побачити або почути рекламне звернення, що передається за допомогою засобів масової інформації.

Рекламна кампанія – план створення та показу рекламного звернення.

Рекламне дослідження ринку – систематизований процес збирання та аналізу ринкової інформації, який є основою для прийняття рішень з рекламного менеджменту.

Рекламне звернення – письмовий текст, аудіо та аудіовізуальна форма реклами.

Рекламний агент – особа, яка репрезентує рекламне агентство та проводить з його доручення рекламну діяльність.

Рекламний бюджет – заплановані щорі­чні витрати рекламодавця на рекламування.

Рекламний менеджмент – аналіз і планування рекламних заходів та їх запровадження в життя, а також контроль виконання запланованих заходів.

Рекламні дослідження – збирання, оброблення та аналіз фактів стосовно споживчих мотивацій, а також того, на якій стадії готовності до придбання певного товару перебуває покупець, прогнозування вартості та ефективності рекламних заходів.

Ремаркетинг – пов’язаний з ситуацією зниження попиту в поточному періоді у порівнянні з минулим.

Ринкова ціна – за нею здійснюється купівля-продаж на даному ринку.

Ринковий лідерце фірма, яка займає найбільшу ринкову частку на певному ринку збуту.

Ринок сукупність існуючих та потенційних покупців товару чи послуги.

Ринок монополістичної конкуренції – діапазон цін широкий, як і широкий вибір товару за якістю, дизайном тощо.

Ринок покупця – пропозиція перевищує попит.

Ринок продавця – коли попит перевищує пропозицію.

Ринок чистої конкуренції – велика кількість покупців та продавців однакового товару, ціни стабільні, роль маркетингових заходів мінімальна.

Рівень розподілу логістичного потоку - будь-який посередник-учасник логістичної системи, який виконує розподільчі функ­ції, трансформуючи матеріальні потоки в процесі їх просування до кінцевого пункту призначення.

Розвиваючий маркетинг, спрямований на виробника – пов’язаний з попитом, який формується.

Розвиваючий маркетинг, спрямований на покупця – це коли з'являється новий попит.

Розвиток постачальника - виявлення позицій постачальни­ка, за якими необхідно досягнути поліпшень у даний момент або в перспективі для потреб даного підприємства, а також визначення комплексу заходів, необхідних для поліпшення взаємного співробі­тництва.

Розвиток товару стратегія зростання, яка передбачає пропозицію на наявних сегментах ринку модифікованих або нових товарів.

Роздрібна торгівля – це сфера підприємницької діяльності людей, які продають товари і послуги кінцевим споживачам для особистого, сімейного або домашнього використання.

Роздрібна торгівля "від дверей до дверей" продаж товарів за принципом "до кожних дверей", "її кожний офіс" чи в процесі торгових презентацій вдома.

Розповсюдження зразків пропозиція невеликої кількості товару на пробу.

Розподільча логістика - управління транспортуванням, скла­дуванням та іншими матеріальними і нематеріальними операціями, які здійснюються в процесі доставки готової продукції до спожива­ча згідно з інтересами і вимогам останнього, а також передачі, збе­рігання й обробки відповідної інформації.

Розподільча мережа - сукупність каналів розподілу.

Розподільчий центр - складський комплекс, який отримує товари від підприємств-виробників або від підприємств оптової то­ргівлі (наприклад, які знаходяться в інших регіонах країни або за кордоном) і розподіляє їх більш дрібними партіями замовникам (підприємствам дрібнооптової та роздрібної торгівлі) через свою або їх товаропровідну мережу.

Розширення меж використання марки використання успішної торгової марки для випуску нового або зміненого товару у новій категорії.

Розширення ринку стратегія зростання, яка орієнтована на виявлення і розвиток нових сегмен­тів ринку для вже існуючих товарів компанії.

Розширення родини марки використання торгової марки, яка користується успіхом, для пропо­зиції під тією ж марочною назвою додаткових властивостей товару певної категорії, наприклад нові смакові якості, форма, колір, додаткові інгредієнти або змінені розміри упаковки.

Роялтіплатежі будь-якого виду, отримані у вигляді винагород, компенсацій за використання або надання дозволу на використання прав промислової та інте­лектуальної власності, а також інших аналогічних майнових прав, що визначаються об’єктом права власності.

Світова ціна – визначається в залежності від виду товару (ціна бірж, аукціонів, провідних фірм тощо).

Свот-аналіз – виявляння сильних і слабких сторін, можливостей підприємства і загроз його діяльності взагалі і маркетингової політики комунікацій зокрема. Походить від перших літер слів «strenth» — сила, «weakness» — слабкість, «oportunities» — можливос­ті, «threats» — загрози.

Сегмент ринку – група споживачів з однаковою реакцією на певний комплекс маркетингових заходів.

Сегментування за вікомрозподіл ринку на різні групи в залежності від віку та етапів життєвого циклу родини споживачів.

Сегментування за географічним принципом розподіл ринку на різні географічні об'єкти: країни, штати, регіони, округи, міста, мікрорайони.

Сегментування за демографічним принципом розподіл ринку на групи споживачів за такими де­мографічними ознаками, як вік, стать, розмір родини, етапи життєвого циклу родини, рівень доходів, вид діяльності, освіта, віросповідання, раса та національність.

Сегментування за поведінковим принципом розподіл ринку на групи споживачів за рівнем: знання товару, ставлення до товару, характеру його використання або за реакцією на товар.

Сегментування за психографічною ознакою – розподіл ринку на різні групи за ознакою належності до певного соціального класу, за способом життя або особистими характеристикам.

Сегментування ринку поділ ринку на окремі групи покупців зі спільними потребами, характеристи­ками або поведінкою, для кожної з яких потрібний певний товар або маркетинговий комплекс.

Сезонні запаси - запаси матеріальних ресурсів і готової про­дукції, створювані та підтримувані за очевидних сезонних коли­вань попиту або характеру виробництва, транспортування.

Сезонні знижки – надаються споживачам, які роблять покупки у період спаду підприємницької діяльності щодо певного виду товару.

Селективний розподіл - є «золотою серединою» між метода­ми інтенсивного та ексклюзивного розподілу.

Сервіс - комплекс послуг, які надаються в процесі замовлен­ня, купівлі, постачання і подальшого обслуговування продукції.

Сила впливу — якісна величина, яка оцінює міру впливу рекламного звернення в даному конкретному носії.

Синхромаркетинг – пов’язаний з попитом, що коливається під впливом сезонних або інших факторів.

Система маркетингукомплекс найістотніших ринкових відносин та інформаційних потоків, які зв’язують фірму з ринками збуту її товарів.

Система постачання «точно у термін» - система організа­ції постачання, яка ґрунтується на синхронізації процесів доставки матеріальних ресурсів у необхідних кількостях і в той час, коли ланки логістичної системи їх потребують, з метою мінімізації ви трат, пов'язаних зі створенням запасів.

Система управління виробництвомце форма реалізації взаємодій і розвитку відносин управління, закономірностей і принципів управлін­ня, а також цілей, функцій, структури, процесів, техніки і кадрів управління.

Система управління запасами - сукупність правил і показ­ників, які визначають момент часу й обсяг закупівлі продукції для поповнення запасів.

Система управління якістюдії, що виконуються при створенні, експлуатації або споживанні продукції з метою встановлення, забезпечення і підтримання необхідного рівня її якості. Система управління якістю передбачає: 1) турбота про якість поширюється на всі підрозділи фірми; 2) управління якістю поширюється на весь життєвий цикл вибору — від проектування до утилізації.

Системний аналіз – сукупність методів і засобів дослідження складних економічних об’єктів і процесів, що дають змогу підготувати й обґрунтувати управлінські рішення.

Системний матеріальний потік - матеріальний потік, яким циркулює в цілому у логістичній системі, його параметри визначаються шляхом додавання дільничних матеріальних потоків.

Системний підхідметод, який розглядає зв’язки і цілісності складних систем. Системний підхід є предметом спеціальної наукової дисципліни загальної теорії систем, а уп­равління в самому загальному вигляді може бути визначене як упорядкованість системи.

Склад – магазин – це торговельне підприємство, яке відзначається широким марочним вибором великих обсягів товару, низькими цінами, можливістю негайно одержати покупку, порівняно високими витратами на підтримку товарно-матеріальних запасів, великими видатками на стимулювання збуту, аби зацікавити достатню кількість клієнтів.

Склад - це будинок, споруда, призначена для приймання розміщення і зберігання товарів, які надійшли, підготовки їх до споживання і відправки споживачу.

Склад буферних запасів - склад, який призначений для забезпечення виробничого процесу.

Склад зберігання - склад, який забезпечує збереженість і за хист складованих виробів.

Склад комісіонування - склад, призначений для формування замовлень відповідно до специфічних вимог клієнтів.

Склад перевалки вантажів (термінал) - склад, розташований у транспортних вузлах.

Складські запаси - запаси продукції, які знаходяться на скла дах різного типу і рівня певних ланок логістичної системи, як внутрішньо фірмових, так і логістичних посередників.

Соціальний маркетинг процес створення та контролю програм, що мають на меті зміцнити сприйнятливість цільових груп до соціальних ідей, рухів та діяльності. Спеціалізований магазин. Роздрібний магазин, який пропонує вузьку групу товарів зі значною глибиною асортименту.

Соціальні класи відносно стабільні та великі групи людей, яких об'єднують схожі інтереси, по­ведінка та система цінностей.

Соціальні чинники – характеризуються положенням окремих соціальних прошарків суспільства, розподілом його по належності до різних класів, ступенем полюсності або згладженої відмінностей в соціально-економічному положенні окремих груп населення, рівнем соціальної стабільності, характером соціальних конфліктів та соціальною боротьбою і т.д.

Спекулятивні запаси - запаси, які створюються для захисту від можливого підвищення цін на матеріальні ресурси або введені пі протекційних квот і тарифів.

Спеціалізовані магазини концентруються на продажу якоїсь однієї товарної групи.

Спеціалісти з організації товароруху незалежні компанії, які спеціалізуються на виконанні всіх чи кількох функцій товароруху.

Спеціальні заходи – заходи, які влаштовуються для донесення до цільової аудиторії конкретних повідомлень (прес-конференції, святкові презентації тощо).

Спільна підприємницька діяльність вихід на зарубіжні ринки через об'єднання з іноземними компаніями для виробництва або збуту товарів чи послуг.

Спільне підприємство спільна діяльність, заснована на об'єднанні з іноземним інвестором з ме­тою створення місцевого підприємства, за якої компанія виступає співвласником та здійснює контроль за спільним підприємством на партнерських засадах.

Споживча цінність – співвідношення між перевагами, які споживач отримує в результаті при­дбання та використання товару, та витратами на його придбання та використання.

Споживчий ринок – сукупність усіх індивідуальних покупців — як окремих, так і домогосподарств, які купують товари та послуги для особистого споживання.

Спонсорування – надання певних пільг (грошових, матеріальних, моральних тощо) окремим особам або організаціям і поширення інформації про це в засобах масової інформації з метою створення доброзичливого ставлення до організаторів цієї акції.

Спостереження – метод збору первинної інформації про людей чи події, які цікавлять дослідни­ка, за допомогою візуального контролю.

Сприйняття процес, під час якого людина відбирає, організовує та інтерпретує інформацію, формуючи в своїй свідомості картину навколишнього світу.

Стадія впровадження — стадія життєвого циклу товару, коли новий товар виводиться на ринок і його починають купувати, але обсяги продажу ще невеликі.

Стадія зрілості — стадія життєвого циклу товару, яка характеризується насиченістю ринку цим товаром і сповільненням темпів продажу.

Стадія зростання — стадія життєвого циклу товару, яка характеризується швидким зростанням обсягів продажу.

Стан купівельної готовності — етапи, через які проходить покупець до моменту прийняття рішення про купівлю: поінформованість, знання, позитивне сприйняття, віддавання переваги, переконаність, придбання.

Стандартизований маркетинговий комплекс міжнародна маркетингова стратегія, при якій на всіх зарубіжних ринках компанії використовується незмінний асортимент товарів, методів просуван­ня, каналів розповсюдження тощо.

Створення нового товару процес розробки оригінального виробу, вдосконалених варіантів чи модифікації існуючих товарів, а також нових марок, який є результатом роботи власного відділу наукових досліджень та розробок компанії.

Стиль життя модель повсякденної поведінки людини, що проявляється в її діяльності, ін­тересах та поглядах.

Стимулювання власного торгового персоналу – короткотермінове заохочення власного персоналу, спря­моване на підвищення ефективності зусиль цього персоналу (премії, конкурси, конференції продавців тощо).

Стимулювання матеріальнеекономічне заохочення робітників для досягнення підвищених результатів.

Стимулювання моральнесоціологічний метод управління, який використовує психологічне та моральне заохочення.

Стимулювання продажу товарів – короткотермінові заходи для заохочення учасників маркетингових комунікацій до купівлі або дальшого перепродажу цих товарів.

Стимулювання продажу товарів у місцях їхнього продажу – експозиції і демонстрації, роздавання безплатних зразків тощо, які провадяться на місці продажу товарів.

Стимулювання споживачів – заохочення споживачів до купівлі цього товару за допомогою безплатних зразків, купонів, що дають право на знижку, компенсацій, оригінальної упаковки тощо.

Стимулювання торгівлі – заохочення торгового посередника до ефективного продажу товарів виробника за допомогою заліків, безкоштовного надання певної кількості товарів, конкурсів тощо.

Стимулюючий маркетинг – пов’язаний з відсутністю попиту, тобто стану, за якого потенційний ринок не виявляє інтересу до конкретної пропозиції.

Стратегічна бізнес-одиниця напрямок діяльності компанії, що має власні місії і глобальні цілі, планування якого здійснюється незалежно від інших підрозділів компанії. В ролі СБО може висту­пати відділ компанії, товарна група всередині відділу або навіть окремий товар чи торгова марка.

Стратегічне планування процес визначення та підтримки стратегічної відповідності між цілями і по­тенціалом компанії, з одного боку, і мінливими можливостями ринку — з іншого. Стратегічне плану­вання передбачає чітке визначення місії компанії, визначення глобальних цілей, упорядкування зба­лансованого бізнес-портфелю і розробку узгоджених між собою стратегій підрозділів компанії.

Стратегічний план маркетингових комунікацій – план, що передбачає встановлення і збереження стратегічної відповідності між цілями і можливостями підприємства в галузі маркетингової політики комунікацій, з одного боку, і змінами можливостей ринку, з другого.

Стратегічні планиплани, які визначають основні цілі організації. Наприклад, стратегія придбання й використання ресурсів для досягнення цих цілей.

Стратегія адаптації – використання стратегії лідера як основи для адаптації до умов певного ринку.

Стратегія активного впливувідмова управлінської практики від пасивного пристосування до ринкових умов, перехід до політики впливу на ринок з метою активного формування попиту на продукцію, яка реалізується, контролю за технічним прогресом тощо.

Стратегія вертикальної інтеграціїстратегія маркетингу, яка спрямована на розширен­ня збутової діяльності фірми за допомогою приєд­нання до неї постачальників сировини, матеріалів і напівфабрикатів, а також збутових фірм.

Стратегія втягування стратегія просування товару, яка використовує рекламу та стимулювання кінцевих споживачів з метою створення стійкого попиту на товар. Якщо ця стратегія виявилася ефективною, споживачі будуть запитувати товар у роздрібних чи гуртових продавців, а ті, в свою чергу, у виробника.

Стратегія глобалізаціїстандартизація продукції на основі визначення за­гальних характеристик ринків, які не залежать від особливостей країн.

Стратегія диверсифікаціїосвоєння виробництва нових товарів (у тому числі не пов'язаних з основними видами діяльності).

Стратегія диференційного маркетингурозробка спеціальної програми маркетингу стосовно кожного ринкового сегмента, яка максимально враховує його специфічні риси.

Стратегія екологічної відповідальності модель управління, що передбачає розробку стратегій, які одночасно спрямовані на збереження природи і забезпечення компанії стабільного прибутку.

Стратегія захисту позиції (стратегія оборони) має на меті захистити частку ринку фірми. При цьому можуть використовуватися різні форми інновації, технологічного лідерства, які мають на меті позиційний захист (захист ринкової частки за всією товарною номенклатурою), стратегія демаркетингу – зниження попиту в деяких сег­ментах через підвищення ціни, зменшення реклами, стимулювання збуту.

Стратегія імітації наслідування окремих елементів стратегій лідера.

Стратегія інтернаціоналізаціїпередбачає освоєння нових ринків.

Стратегія концентрації – передбачає спеціалізацію діяльності фірми на вузькому сегменті споживачів і завоювання в цьому сегменті лідерства за витратами або диференціацією.

Стратегія коопераціївзаємовигідна співпраця з іншими фірмами (створен­ня закупівельних, дослідницьких, рекламних товариств, спільних марок).

Стратегія обхідного наступу – (різновидом якої є "партизанський маркетинг") має на меті зламати позиції конкурента.

Стратегія підвищення ринкової частки за наявної місткості ринку, по суті, є стратегією наступу і може бути реалізована через підвищення якості товару, виве­дення на ринок нових товарів, розширення асортименту, активізацію рекламної діяльності і стимулювання збуту, зниження витрат.

Стратегія проштовхування стратегія просування товару, яка використовує засоби стимулювання збуту та заохочення торгового персоналу. Виробник сприяє просуванню товару до гуртовиків, гуртовики — до роздрібних торговців, а останні — до покупців.

Стратегія розширення місткості ринку може бути реалізована через збільшення обсягів споживання товару, яке є варіантом стратегії глибокого проникнення на ри­нок та через пошук нових потреб або нових споживачів.

Стратегія сегментуваннявиробництво широкої гами товарів для різних груп споживачів.

Стратегія стабільностістратегія фірм, задоволених своїм попереднім курсом дій, що бажають залишити наявний стан.

Стратегія фірмипрограма дій, яка визначає розвиток фірми і відпо­відне йому управління. С.ф. може бути надана в письмовому вигляді і у вигляді чітких завдань, які складаються з різноманітних показників та числових значень конкретних результатів роботи на кожному етапі розвитку. Основними елементами стратегії фірм є ціль, місія, пріоритети, обмеження, етапи.

Стратегія флангового наступу реалізується через атаку на слабкі позиції конку­рента.

Стратегія фронтального наступу передбачає використання проти конкурента тих самих засобів, які використовує лідер. При цьому сили челенджера мають втричі перевищувати сили конкурента.

Стратегія цінового лідерства – передбачає досягнення найменшого в галузі рівня витрат.

Страхові (гарантійні) запаси - запаси, які призначені для безперервного постачання споживача за умови непередбачених обставин.

Субкультура – група людей, які дотримуються певної системи цінностей, що ґрунтується на їх спільному життєвому досвіді та положенні у суспільстві.

Сукупні матеріальні запаси - запаси, які є об'єктом оптимізації логістичного управління з погляду загальних витрат і містять у собі запаси у постачанні, виробничі запаси і товарні запаси.

Супровід угоди останній етап процесу продажу, коли торговий агент уже після укладання угоди робить все для того, щоб покупець був задоволений угодою, і намагається налагодити тривале співробітництво.

Сфокусоване групове інтерв'юособисте інтерв'ю, в якому бере участь 6–10 осіб, запрошених для бесіди про товар, послугу або компанію зі спеціально підготовленим інтерв'юером (модератором), завдання якого — сконцентрувати увагу учасників на найважливіших темах.

Табу — заборона на рекламу окремих товарів.

Тарифна ставка - встановлена автотранспортним підприємс­твом ціна виконаної послуги.

Тарифна схема - встановлений для певної ситуації порядок розрахунку за перевезення вантажів.

Тверда ціна – встановлюється в угоді купівлі-продажу і не підлягає перегляду.

Телевізійний маркетинг прямого відгуку — маркетинг товарів та послуг за допомогою рекламних телевізійних відеокліпів та програм з використанням елементів зворотного зв'язку.

Тематичні довідники – з'явилися порівняно недавно. Вони надають інформацію по окремих аспектах підприємницької діяльності, наприклад по зарубіжних інвестиціях, по дочірніх і асоційованих компаніях, по фірмах, зацікавлених в торгівлі з Україною.

Тендерціна, запропонована підприємством, при визначенні якої виходять перш за все із цін, які можуть визначити конкуренти, а не з рівня власних затрат або величини попиту на товар.

Територіальна структура служби збуту така організація служби збуту, за якої кожен торговий агент відповідає за певний географічний регіон, де він здійснює повномасштабний продаж про­дукції своєї компанії.

Технологічна карта - форма документації, яка відображає детальну поопераційну розробку складського технологічного про­цесу із зазначенням технічних засобів, витрат часу на його вико­нання.

Технологічне середовище сукупність сил, що створюють нові технології, завдяки яким виника­ють нові товари і маркетингові можливості.

Технологічний графік - розклад, який передбачає виконання складських операцій у часі (протягом зміни, доби).

Товар все, що може задовольнити потребу та пропонується на ринку для привернення уваги, придбання, використання або споживання. Це можуть бути фізичні об'єкти, послуги, особи, мі­сця, організації та ідеї.

Товари виробничого призначення товари, які купуються приватними особами або організаціями для подальшої переробки або використання у господарській діяльності.

Товари особливого попиту – товари широкого вжитку з унікальними характеристиками або певної мар­ки, заради придбання яких значна частина споживачів готова витратити особливі додаткові зусилля.

Товари пасивного попиту товари широкого вжитку, про які покупець не знає (або знає, але за­звичай не замислюється про їхню купівлю).

Товари повсякденного попиту – товари, які споживач зазвичай купує часто, без роздумів, з міні­мальними зусиллями на їх порівняння та саму покупку.

Товари попереднього вибору – товари, які споживач в процесі вибору і покупки, як правило, порівнює за показниками придатності, якості, ціни та зовнішнього оформлення.

Товари широкого вжитку – товари, що купуються кінцевими споживачами для особистого використання.

Товарна номенклатура сукупність усіх асортиментних груп товарів та товарних одиниць, які пропонує покупцям конкретний продавець.

Товарний асортимент група товарів, тісно пов'язаних між собою схожістю принципів функціонування, продажем однім й тим самим групам покупців, реалізацією через однотипні канали збуту або належністю одному й тому ж діапазону цін.

Товарні (збутові) запаси - запаси готової продукції, транспо­ртні запаси, які знаходяться на складах готової продукції фірми ви­робника і в дистрибутивній мережі, призначені для задоволення попиту споживачів (продажу).

Товар-новинка товар, послуга або ідея, що сприймається потенційним покупцем як дещо нове.

Товарно-орієнтована структура служби збуту – організація служби збуту, за якої кожен торговий агент спеціалізується на продажу кількох видів продукції або асортиментних груп, що випускаються його компанією.

Товарорух (маркетингова логістика) діяльність з планування, виконання та контролю фізичного переміщення матеріалів, готових виробів та інформації, яка їх стосується, з місця їх нього виробництва до місця споживання з метою задоволення потреб споживачів та отримання прибутку

Товаро-фірмові довідники – дають інформацію по фірмах, що випускають або продають той або інший товар.

Торги – своєрідний метод укладання договорів купівлі – продажу чи підряду, за якими покупець оголошує конкурс на виробництво товару із заздалегідь визначеними техніко-економічними показниками.

Торгівельні комплекси – включають універсам, магазин знижених цін, роздрібний склад - магазин.

Торгова реклама – розповідає про товари призначені для перепродажу.

Торговий агент — особа, що працює на підприємстві і виконує одну або кілька таких функцій: пошук споживачів, поширення інформації про підприємство і його товари, обслуговування (продаж і післяпродажне обслуговування, збирання інформації).

Торговий центр – група роздрібних торгових закладів, спланованих, побудованих та керованих як єдине ціле спільним власником.

Торгові квоти — стандарти, які встановлюються для торгових агентів і визначають загальний обсяг продажу та його розподіл за певними групами товарів підприємства.

Точка замовлення - мінімальний (контрольний) рівень запа­сів продукції, за умови настання якого необхідно їх поповнення.

Точність інформації – ступінь відповідності реальним значенням досліджуваних показників.

Традиційні канали розподілу – канали, які складаються з одного чи кількох незалежних виробників, гуртових та роздрібних торгових фірм. Кожний з учасників є окремим господарюючим суб'єктом, який прагне отримати максимальний прибуток, навіть якщо це зменшує прибуток системи в цілому.

Транспорт загального користування (магістральний) - га­лузь народного господарства, яка задовольняє потреби всіх галузей народного господарства і населення в перевезеннях вантажів і па­сажирів.

Транспорт незагального користування - внутрішньовироб­ничий транспорт, а також транспортні засоби всіх видів, які нале­жать нетранспортним підприємствам, є, як правило, складовою час­тиною яких-небудь виробничих систем і повинні бути органічно в них вписані.

Транспортна логістика - логістика, яка вирішує комплекс задач, пов'язаних з організацією переміщення вантажів транспор­том загального користування.

Транспортна реклама – реклама за допомогою засобів транспорту, так звана рухома реклама.

Транспортні запаси (запаси у дорозі, транзитні запаси) - запаси матеріальних ресурсів, незавершеного виробництва або го­тової продукції, які знаходяться в процесі транспортування від однієї ланки логістичної системи до іншої або в межах однієї ланки логістичної системи.

Транспортування - ключова комплексна активність, пов'яза­на з переміщенням матеріальних ресурсів, незавершеного виробни­цтва або готової продукції певним транспортним засобом логістичним ланцюгом, і яка, в свою чергу, складається з комплексних та елементарних активностей, включаючи експедирування, вантажопереробку, пакування, передачу прав власності на вантаж, страху­вання і т.п.

Тривалість життєвого циклу товару – період розвитку продажу товару і отримання прибутку, який складається з чотирьох етапів: виведення товару на ринок, зростання, зрілість та занепад.

Угода – вид обміну, що здійснюють дві сторони, обов'язковою умовою якого є наявність не менше ніж двох товарів, що мають споживчу цінність, а також визначеного часу та місця обміну.

Універсальний агент - робить будь-які юридичні дії від імені принципала.

Універсами – це порівняно велике підприємство самообслуговування з низьким рівнем витрат, невисокою мірою питомої прибутковості, великим обсягом продажу.

Унікальна торговельна пропозиція – особливо переконливий аргумент щодо якості або іншої вигоди товару, що рекламується.

Унімодальне транспортування - доставка вантажу одним видом транспорту.

Упаковка – «німий» продавець товару, засіб відображення його у свідомості покупця, носій іміджу товару та його виробника. Використовується в маркетингу також як носій інформації про товар, спосіб його використання, склад, час виготовлення, фірму-виробника тощо, а також як засіб для транспортування товарів.

Упаковки зі зниженими цінами – знижені ціни зазначаються виробником безпосередньо на товарі чи на упаковці.

Управління маркетинговим середовищем стиль управління, за якого компанія вдається до активних дій з метою впливу на контактні аудиторії і чинники, що визначають маркетингове середовище, а не просто спостерігає за змінами, пасивно адаптуючись до них.

Управління маркетингомпроцес аналізу, планування та проведення заходів у сфері виробництва та збуту певних видів продукції.

Управління ризикамиособливий вид діяльності, спрямований на пом’як­шення впливу ризику на результати діяльності під­приємства, фірми, компанії. Найбільш важливі рі­шення, з прийняттям яких приходиться мати справу підприємцю, визначаються тим, який рівень ризику припустимий для підприємства.

Управління службою збуту аналіз, планування, реалізація та контроль діяльності служби збуту. Охоплює розробку стратегії та структури служби збуту, пошук і залучення претендентів, відбір, підготовку та стимулювання торгових агентів, керівництво їх роботою та їх оцінку.

Управлінське рішеннярезультат конкретної управлінської діяльності менеджера. Прийняття рішень є основою управління. Розробка і прийняття рішень — це творчий процес у діяльності керівників будь-якого рівня. Він включає: розробку та постановку мети; вивчення проблеми на основі отриманої інформації; вибір та обґрунтування критеріїв ефективності і мож­ливих наслідків прийнятих рішень; обміркування зі спеціалістами різноманітних варіан­тів розв’язання задачі; вибір та формулювання оптимального рішення; прийняття рішення; конкретизація рішення для його виконавців. Технологія менеджменту розглядає управлінське рішення як процес, який складається з трьох стадій: підготовки рішення, прийняття рішення, реалізації рішення.

Усвідомлення потреби перший етап процесу купівлі. На цьому етапі споживач починає усвідом­лювати певну потребу, яку можна задовольнити, придбавши певний товар чи послугу.

Усування неузгодженостей – один з етапів процесу продажу товарів, коли торговий агент намагається усунути всі заперечення з боку потенційного покупця.

утворюються за умов нерівномірного і регулярного постачання через невідповідність обсягів постачання і разового споживання.

Фінансова реклама – розповідає про послуги різноманітних фінансових установ.

Фірмовий стиль – єдність постійних художніх (музичних) і текстових елементів та констант у всіх рекламних розробленнях і засобах реклами даного підприємства.

Формулювання місії чітке і ясне визначення цілі компанії — чого вона хоче досягти у своїй сфері діяльності.

Франчайзинг – купівля відомої торгової марки або торгового знака (логотипа) торговцем цими товарами для збільшення власного іміджу і створення стандартних (вже добре відомих і визнаних споживачами) умов торгівлі, а іноді і виготовлення цих товарів.

Франчайзингова організація – договірна вертикальна маркетингова система, учасники якої об'єднують кілька ланок у виробничо-розподільчій системі.

Функціональна конкуренція – конкурують товари, покликані виконувати певну функцію, наприклад перевезення пасажирів, тобто літаки, пароплави, залізничний транспорт і т.д.

Функціональні знижки – виробники надають службам товароруху, зайнятих продажем, зберіганням товарів.

Функціонально-вартісний аналіз спосіб зменшення витрат, передбачає досконале вивчення не­обхідних компонентів з метою з'ясування, чи не можна за допомогою внесення змін до кон­струкції, стандартів або технології знизити витрати на виготовлення товару.

Центр розподілу – великий автоматизований склад, призначений для того, щоб отримувати това­ри з різних підприємств та постачальників, приймати замовлення, ефективно їх обробляти та якнайшвидше постачати товари замовникам.

Централізована розподільча система - система, у якій роз­подільчий центр направляє товари, виготовлені підприємством-виробником, кінцевим або проміжним споживачам у різні регіони країни (оптовим чи дрібнооптовим посередникам або безпосеред­ньо в роздрібну торгову мережу).

Цивілізований маркетингсистема організації маркетингу, за якої забезпечується оптимальне функціонування усієї системи маркетингу протягом максимально тривалого часу.

Цілі рекламування товару — конкретні завдання з інформування певної цільової аудиторії протягом визначеного терміну проведення рекламних заходів.

Цільовий ринок — сукупність відібраних в результаті сегментації споживачів, на яких орієнтовано маркетингові (рекламні, цінові тощо) зусилля підприємства.

Ціна – грошова сума, що справляється за товар чи послугу; сукупність всіх цінностей, що обмі­нюються покупцем на можливість мати або користуватися товаром або послугою.

Ціна виробництва – дорівнює витратам виробництва плюс середній прибуток на весь авансований капітал.

Ціна пропозиції – вказується в офіційній пропозиції продавця без знижок.

Ціна СІФ – продавець зобов’язаний за свій рахунок зафрахтувати судно, сплатити вартість перевезення, митні збори і страховку, взяти на себе ризик до моменту перетинання вантажем борту судна при завантаженні.

Ціна ФОБ – продавець сплачує всі страхові і митні витрати до моменту доставки товару на борт судна.

Ціна ФОР – продавець за свій рахунок і на свій ризик відправляє товар на залізничну станцію із завантаженням у вагони.

Ціна ФРАНКО – продавець зобов’язується доставити товар покупцеві у визначене місце за свій рахунок і на свій ризик, причому в ціну включаються транспортні, страхові і митні витрати.

Ціни-еталони ціни, які споживач запам'ятав і на які орієнтується при знайомстві з товаром.

Цінність і корисність інформації – ступінь відповідності інформації поставленій меті.

Цінова дискримінація – у її межах забороняється виробникам і оптовикам встановлювати свою ціну на продукцію подібної якості, якщо це завдає шкоди конкуренції.

Цінова еластичність ступінь чутливості попиту до зміни цін.

Ціноутворення "середні витрати плюс прибуток" – метод ціноутворення, при якому до собівартості товару додається стандартна надбавка.

Ціноутворення з метою стимулювання збуту тимчасове встановлення цін, нижчих за прейскурантні, а іноді навіть нижчих собівартості, яке проводиться з метою короткочасного підвищення збуту.

Ціноутворення і урахуванням психології покупців один із видів ціноутворення, що враховує не тільки економічну складову, але й психологічний вплив ціни; ціна використовується як джерело інформації про товар.

Ціноутворення на базі аналізу беззбитковості (забезпечення цільового прибутку) метод ціноутво­рення, за якого ціна встановлюється на рівні, що дозволяє відшкодувати витрати виробництва і просування товару (отримати плановий прибуток).

Ціноутворення на базі конкуренції – методи ціноутворення, при яких ціни встановлюються голов­ним чином на базі цін конкурентів, призначених на аналогічні товари.

Ціноутворення на базі реальної вартості метод ціноутворення, заснований на пропозиції спожи­вачам розумного поєднання якості і пристойного обслуговування за прийнятною ціною.

Ціноутворення на базі споживчої цінності метод ціноутворення, за якого ціна встановлюється на базі цінності товару, яка сприймається покупцями, а не на базі витрат виробництва.

Частка ринку – відношення обсягу продажу товарів даного підприємства до місткості ринку цих товарів.

Частота повторення – показник, який характеризує, скільки разів середній представник цільової аудиторії має ознайомитися з рекламним зверненням.

Челенджери фірми, мета яких збільшити частку ринку і зайняти місце лідера.

Черговий магазин – це зручно розташований магазин з обмеженим асортиментом найбільш ходових товарів, невеликий, з подовженим часом роботи.

Чиста монополія – продавець один, політика цін залежить від товару, попиту на нього, політики держави, інших факторів.

Широта охоплення – відсоток людей, які належать до конкретної цільової аудиторії і котрих необхідно ознайомити з рек­ламою певного товару за певний проміжок часу.

Якість трудового життя – інтегральний показник того, якою мірою праця задовольняє потреби людини не лише в матеріальному заробітку, а й у прагненні розкрити і розвинути її потенціал.

Internetглобальна комп'ютерна мережа, за допомогою якої користувачі комп'ютерів можуть зв'язуватись між собою для обміну інформацією та/чи взаємодіяти з іншими користувачами.

Web-повідомлення процес, при якому маркетолог розсилає рекламні або інформаційні повідо­млення через Internet безпосередньо за адресами цільових споживачів. Компанії також можуть оформити передплату на цю послугу у провайдерів Web-повідомлень і тоді попередньо відібрана інформація буде автоматично розсилатися на їхні персональні комп'ютери. World Wide Web (WWW, або Web). Частина Internet, у якій, за допомогою певної комп'ютерної мови, забезпечується можливість пересилання мережею документів, що містять текст, зобра­ження, звук та відео.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]