Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktichni_1.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
451.07 Кб
Скачать

Міністерство аграрної політики та продовольства україни

УМАНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ САДІВНИЦТВА

Факультет економіки і підприємництва

Кафедра економічної теорії

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ТА ЗАВДАННЯ ДЛЯ ВИКОНАННЯ ПРАКТИЧНИХ РОБІТ

З ДИСЦИПЛІНИ «ЕКОНОМІЧНА ТЕОРІЯ»

ДЛЯ СТУДЕНТІВ ФАКУЛЬТЕТУ МЕНЕДЖМЕНТУ

Напрям підготовки:

6.030601 «Менеджмент»

Модуль 1

«Основи економічної теорії»

УМАНЬ 2013

Методичні рекомендації укладено на підставі робочої програми напряму підготовки 6.030601 «Менеджмент», яка розроблена на основі типової робочої програми спеціальностей та затверджена деканом та науково-методичною комісією факультету.

Укладач:

к.е.н, викладач кафедри економічної теорії _______________ О.Г. Пенькова

(підпис)

Рецензент:

к.е.н., доцент кафедри економічної теорії_________ М.А. Слатвінський

(підпис)

Методичні рекомендації розглянуто на засіданні кафедри

«18» вересня 2013 року

Завідувач кафедри, к.е.н, доцент

«__» _______ 2013 року _____________________ В.С. Костюк

(підпис)

ВСТУП

Економічна теорія вивчає економічні відносини між людьми, що виникають у процесі виробництва, розподілу, об­міну та споживання економічних благ. Ці відносини регулю­ються об'єктивними економічними законами і реалізуються через економічну поведінку суб'єктів, які приймають рішення в умовах необмежених потреб і обмежених ресурсів.

Оскільки всі вищезазначені процеси відбуваються на різних рівнях функціонування економіки, структура предмета економічної теорії складається з наступних структурних підрозділів:

- мікроекономіки, яка опановує економічну поведінку окремих економічних суб'єктів – споживачів і виробників, вла­сників ресурсів та закономірності функціонування окремих ви­дів ринків;

- макроекономіки, що аналізує економічну поведінку су­купних суб'єктів економіки, закономірності функціонування національної економіки в цілому;

- мезоекономіки, яка вивчає галузі народного господарс­тва, проміжні системи та господарські комплекси;

- мегаекономіки або світової (міжнародної) економіки, що досліджує сис­тему світового господарства, міжнародні економічні зв'язки та закономірності їх розвитку.

Метою викладання навчальної дисципліни „Економічна теорія" є формування системи наукових поглядів на економічне життя суспільства, сучасного економічного мис­лення та основних умінь по застосуванню набутих знань у гос­подарській та управлінській практиці.

Завдання курсу – забезпечити ґрунтовну підготовку з економічної теорії, як базової дисципліни навчального плану підготовки бакалаврів з напрямів підготовки різних спеціальностей, глибоке розуміння студентами законів та категорій цієї науки, закономірностей функціонування і розвитку економічних систем, сутності ринкової економіки, способів і методів ефективного використання обмежених економічних ресурсів суспільства та проблем, пов'язаних з переходом українського суспільства до соціально-орієнтованої ринкової економіки.

Методичні рекомендації для проведення семінарських занять присвячені розгляду питань першого модуля курсу «Економічна теорія» і передбачають:

- закріплення знань студентів з основних проблем курсу через детальний розгляд окремих питань;

- обговорення питань окремих тем, виступи з доповідями, постановку питань перед виступаючим, відповіді на додаткові запитання;

- виконання розрахункових завдань, що дозволяють поглбити отримані теоретичні знання;

- організацію і спрямування дискусій з основних проблем та питань, що розглядаються на семінарі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]