Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnik_LOGISTIKA_2009.doc
Скачиваний:
372
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
2.94 Mб
Скачать

2.4. Логістичні ланки, ланцюги і канали

Логістична ланка – деякий економічний і/чи функціонально відособлений об'єкт (фізичні і/ чи юридичні особи: постачальники, посередники, перевізники та ін.), не підлягаючий подальшій декомпозиції в рамках встановленого завдання аналізу або створення логістичної системи, що виконує свою локальну мету, пов'язану з певними логістичними операціями або функціями.

Логістичний ланцюг – лінійно впорядкована безліч ланок логістичної системи, за матеріальним (інформаційний, фінансовим) потоком з метою аналізу або створення певного набору логістичних функцій і/або витрат.

Повний логістичний ланцюг – упорядкована множина ланок логістичної системи від постачальника матеріальних ресурсів до кінцевого споживача готової продукції (рис. 2.5)

Рис. 2.5. Схема простого логістичного ланцюга

Логістичний канал — відособлена сукупність ланок логістичної системи, яка включає в себе всі логістичні ланцюги або їхні ланки, що проводять матеріальні потоки від постачальників матеріальних ресурсів, необхідних для виготовлення конкретного виду продукції (асортиментів продукції), до її кінцевих споживачів.

Логістичний канал розглядається як шлях між різними пунктами дислокації запасів і/чи процедурами розподілу і/або точками виміру (контролю) у матеріальному потоці. Стосовно інтегрованої логістики логістичний канал — ідеальна базисна структура товарного потоку для комбінації товар/ринок. Це означає, що фізичний рух товарів розгляда­ється як процес (тобто без поділу лінійного керування і/або поділу ре­сурсів), що проходить через різні бізнес-одиниці від постачальника до споживача, під якими розуміють як структурні підрозділи підприємства, так і її логістичних партнерів (рис. 2.6).

Рис. 2.6. Структура логістичного каналу

Прямий логістичний канал визначає рух товарного потоку від виробника товару до його споживача без проміжних бізнес-одиниць (посередників) (виробник — споживач).

Формування такого логістичного каналу передбачає наступні умови:

  • формування матеріального потоку великої потужності (великі обсяги товарних партій);

  • підприємство очікує конкретні індивідуальні замовлення, які відповідають всім транспортно-переміщуючим вимогам (нормам);

  • параметри очікуваного матеріального потоку виправдують витра­ти на його просування;

  • кількість пунктів призначення незначна і замовники поглинають всі потоки товарів, що сформовані виробником;

  • товарний потік є вузькоспеціалізованим (складне одиничне устаткування, продукція на замовлення і т. д.);

  • підприємство має досить великі фінансові можливості для ство­рення логістичної системи із прямими зв'язками.

За таких умов підприємство може проектувати стратегію прямих поставок товару споживачеві без застосування складування — за сис­темою «від дверей до дверей». Це дозволяє звести до мінімуму тран­спортні витрати та витрати на проміжне зберігання товарів.

Ешелоновані логістичні канали визначають переміщення товарних потоків від виробників до споживачів через посередницькі структури.

Логістичний канал «підприємство — агент — споживач» використовується для збуту товарів на комісійних умовах через агента, що за­ймається збутом товарів різних постачальників. Цей варіант має свою перевагу — перерозподіл витрат на збут, що вигідно для підприємств, які не мають достатніх ресурсів для створення власної збутової мережі. Серед недоліків — недостатня увага агентів до товару, що поставляєть­ся, у порівнянні з торговельним персоналом підприємства-виробника.

Логістичний канал «підприємство — агент — дистрибутор — споживач» передбачає продаж агентом товару дистрибуторові, який у свою чергу реалізує його споживачам. Формування ешелонованих логістичних каналів, де в проходженні товарних потоків беруть участь посеред­ницькі структури, доцільно за таких умов:

  • товарний ринок роздроблений настільки, що потужності матері­альних потоків недостатні, що б покрити витрати на прямий збут;

  • посередницькі структури мають потенційні можливості більш якісного задоволення вимог споживачів — організації закупівель, термінової доставки, організації окремих видів післяпродажного та допродажного обслуговування;

  • товарні запаси посередницьких ланок у логістичному каналі розміщуються ближче до споживачів, а ніж запаси підприємств-виробників;

  • різниця між вартістю зробленої підприємством продукції і ціною продажу досить мала, що б утримувати власні структури для за­безпечення збуту, створювати логістичні системи із прямими зв'язками;

  • логістичні послуги посередницьких ланок допомагають спо­живачам більш ефективно скоротити витрати на матеріально-технічне забезпечення, а також обсяги опрацьованої облікової документації;

  • споживачеві більш зручно урегульовувати конфлікти з посеред­ником, якого він цінує, чим з виробником, у якого потенційних спо­живачів може бути значно більше.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]