Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПолПроКред1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
296.96 Кб
Скачать

5.2. Визначення належності клієнтів до інсайдерів Банку

З метою недопущення значних кредитних ризиків та порушень нормативів, встановлених Національним банком України щодо інсайдерів, установи Банку при розгляді клопотань позичальників щодо надання кредиту, гарантії чи поручительства повинні з’ясувати питання чи належить клієнт до інсайдерів Банку.

Для полегшення роботи щодо визначення належності позичальника до інсайдерів слід користуватися додатком 11 в якому викладені ознаки, що характерні для інсайдерів-юридичних осіб.

У разі виявлення ознак інсайдера позичальник вказує по свою належність до інсайдерів Банку в кредитній заявці.

Для здійснення контролю за достовірністю інформації щодо належності позичальника до інсайдерів, яку подає клієнт у кредитній заявці, Центральний апарат доводить до регіональних управлінь перелік інсайдерів-юридичних осіб.

5.3. Нормативні вимоги щодо здійснення кредитних операцій з інсайдерами

Відповідно до вимог Національного банку:

максимальний розмір кредитів, гарантій та поручительств, які можуть надавати установи Банку одному інсайдеру, не повинен перевищувати 5 відсотків капіталу Банку;

сукупний розмір кредитів, гарантій та поручительств, наданих інсайдерам, не повинен перевищувати 40 відсотків капіталу Банку.

Контроль за дотриманням цих нормативів здійснює Центральний апарат на підставі статистичної звітності.

З метою недопущення порушень нормативних вимог щодо кредитів, які надаються інсайдерам, установи Банку можуть надавати кредит інсайдерам

лише в межах встановлених для цієї категорії лімітів та граничних розмірів кредиту на одного інсайдера.

5.4. Розгляд клопотань та прийняття рішень про надання кредитів

5.4.1. Розгляд клопотань позичальників-інсайдерів та прийняття рішень про надання їм кредитів здійснюється регіональними управліннями в межах встановлених для них повноважень та відповідно до процедур, описаних у попередніх розділах цього Положення.

5.4.2. Під час надання кредитів інсайдерам установи Банку не повинні застосовувати щодо них більш пільгові умови порівняно з іншими клієнтами Банку (зокрема, не встановлювати більш пільгові процентні ставки (комісійні).

У зв‘язку з цим розмір відсоткової ставки обмежується дією внутрішніх нормативних документів Банку, якими визначаються повноваження регіональних управлінь щодо самостійного прийняття рішень з цього питання.

Укладання з інсайдерами угод, які передбачають нарахування відсотків і комісійних на здійснення банківських операцій в розмірах нижче від звичайних, може здійснюватися лише з дозволу Центрального апарату за умови, що прибуток Банку дозволяє здійснювати це без шкоди для його фінансового стану.

5.4.3. З метою здійснення моніторингу за кредитами, що надаються інсайдерам, та здійснення контролю за дотриманням економічних нормативів до аналітичного обліку вводяться параметри щодо належності позичальника до інсайдерів Банку.

VI. Особливості кредитування державних соціально-економічних програм, органів державного управління та державних підприємств

6.1. Державні соціально-економічні програми (далі – державні програми) – проекти, що здійснюються за рішеннями Кабінету міністрів України з залученням кредитів Банку.

6.2. Банк може надавати кредити на виконання державних програм за умови, що таке кредитування не матиме негативного впливу на дотримання Банком встановлених Національним банком України обов'язкових економічних нормативів регулювання діяльності банків та не призведе до збитковості кредитних операцій.

6.3. Кредитування державних соціально-економічних програм може здійснюватись за рахунок як ресурсів Банку, так і коштів Національного банку України, одержаних у порядку рефінансування.

У разі здійснення кредитування державної програми за рахунок ресурсів Банку розмір відсоткової ставки за користування кредитом встановлюється на загальних підставах.

При наданні кредитів за рахунок коштів, отриманих від Національного банку в порядку рефінансування, відсоткова ставка за користування кредитом визначається з урахуванням вартості кредитних ресурсів та маржі, встановленої Центральним апаратом.

6.4. Надання кредиту на реалізацію державних програм здійснюється на підставі рішення правління Банку, а при необхідності це рішення узгоджується з Наглядовою радою Банку.

6.5. Реалізація кредитних проектів у рамках державних програм на особливих умовах може здійснюватися лише за умови передбачення в Державному бюджеті коштів для відшкодування Банку витрат, пов`язаних з наданням та обслуговуванням таких кредитів.

6.6. Кредитування державних підприємств та органів державного управління здійснюється на загальних підставах за рішенням відповідного кредитного комітету.

6.7. Забезпеченням повернення кредитів, наданих державним підприємствам та органам державного управління або на реалізацію державних програм, може бути будь-яке ліквідне майно та майнові права, що належать позичальнику або третій особі на праві власності, гарантії Міністерства фінансів України та казначейські векселі, тощо.

Оформлення в заставу майна державних підприємств можливе за умови дотримання вимог чинного законодавства, зокрема, прийняття в заставу нерухомості - лише з дозволу власника майна.

При оформленні в заставу майна державних підприємств та органів державного управління слід враховувати визначені чинним законодавством обмеження щодо відчуження такого майна.

У разі якщо в забезпечення повернення кредиту пропонуються гарантії Міністерства фінансів України або казначейські векселі, обов`язковою умовою прийняття позитивного рішення про надання кредиту є наявність у Державному бюджеті України статті витрат, що покриють суму наданого кредиту на відповідні цілі та процентів за користування ним.