Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПолПроКред1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
296.96 Кб
Скачать

4.10. Відстрочення погашення кредиту (або його частини)

4.10.1. При наявності у позичальника тимчасових фінансових труднощів, що виникли з об‘єктивних причин, та неможливості погашення заборгованості за кредитом у визначений строк, Банк на підставі обґрунтованого клопотання позичальника може надати йому відстрочку погашення кредиту зі зміною кінцевої дати погашення кредиту, передбаченої кредитним договором. Разом з клопотанням позичальник подає Банку пакет документів відповідно до додатку 1в.

Відстрочення погашення кредиту здійснюється за рішенням того кредитного комітету, який приймав рішення про надання цього кредиту. Рішення про відстрочку погашення кредиту приймається кредитним комітетом на підставі висновків служб Банку, які відповідно до покладених на них функцій беруть участь у кредитному процесі.

Перед прийняттям рішення щодо надання відстрочки погашення кредиту здійснюється огляд застави, а при необхідності - переоцінка предмета застави та поповнення застави.

Якщо в забезпечення кредиту були оформлені договори гарантії, поруки чи страхування, слід звернути увагу на строки їх дії та при необхідності їх переглянути.

4.10.2. Загальний строк, на який філія самостійно (без дозволу Центрального апарату) може відстрочити погашення кредиту, не повинен перевищувати 6 місяців.

Відстрочення погашення кредиту здійснюється за дотримання таких умов:

- позичальник своєчасно сплачує відсотки;

- позичальник подав графік грошових надходжень та витрат на період відстрочки, який свідчить про наявність реальних джерел для погашення кредиту у цей період.

4.10.3. Залежно від якості кредитного портфеля та стану на ринку кредитних ресурсів, Центральний апарат може встановлювати для підвідомчих установ більш короткі строки, в межах яких останні можуть самостійно приймати рішення щодо відстрочення погашення кредиту та сплати відсотків.

4.10.4. Відстрочення погашення кредиту рекомендується здійснювати з підвищенням відсоткової ставки та за умови прийняття позичальником відповідних заходів до усунення фінансових ускладнень. Сума відстроченого кредиту відноситься на рахунки для обліку пролонгованих кредитів.

4.10.5. Відстрочення погашення кредиту за межі кінцевого строку, передбаченого кредитним договором, оформляється додатковою угодою до кредитного договору. Один примірник додаткової угоди, який залишається в Банку, візують керівники кредитної та юридичної служб.

4.10.6. У випадках, коли сплата кредиту здійснюється частинами відповідно до строків, визначених кредитним договором, але позичальник не може

своєчасно погасити окремий платіж, установа Банку може перенести сплату цього платежу на більш пізній строк, який не перевищує кінцевого строку погашення кредиту, передбаченого кредитним договором.

Зміни строків сплати окремих платежів за кредитом оформляються додатковими угодами до кредитного договору.

Оскільки кінцевий строк погашення кредиту, встановлений кредитним договором, при цьому не змінюється, то сума відстроченого платежу за кредитом не переноситься на рахунки для обліку пролонгованої заборгованості.