Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПолПроКред1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
296.96 Кб
Скачать

4.5. Надання кредитних коштів

4.5.1. Кредитні кошти надаються позичальнику з кредитного рахунку в безготівковій формі шляхом оплати розрахункових документів позичальника як у національній, так і в іноземній валюті у порядку, визначеному чинним

законодавством та нормативними актами Національного банку України, або шляхом перерахування на поточний рахунок позичальника, якщо інше не передбачено кредитним договором, а також у готівковій формі для розрахунків із здавачами сільськогосподарської продукції та в інших випадках, передбачених чинним законодавством України та нормативно-правовими актами Національного банку України.

4.5.2. Видача кредитних коштів здійснюється відповідно до умов кредитного договору з кредитних рахунків на підставі платіжних доручень позичальника після перевірки відповідності платежу, зазначеному в платіжному дорученні, умовам та цілям, визначеним кредитним договором.

4.6. Контроль за цільовим використанням кредиту, погашенням кредиту та сплатою відсотків

4.6.1. Банк здійснює попередній та наступний контроль за цільовим використанням кредитних коштів.

Попередній контроль здійснюється при видачі позичальнику кредитних коштів шляхом перевірки відповідності платежу, передбаченого в платіжному дорученні, умовам кредитного договору.

Наступний контроль здійснюється на підставі документів, що підтверджують отримання позичальником оплачених за рахунок кредиту товарно-матеріальних цінностей чи наданих послуг. До таких документів належать накладні на отримання матеріально-технічних цінностей, рахунки-фактури, акти приймання-передачі матеріальних цінностей чи наданих послуг та ін.

При необхідності Банк здійснює перевірку цільового використання кредитних коштів з виїздом до позичальника на підставі даних його бухгалтерського та складського обліку. За результатом перевірки складається акт.

Контроль за цільовим використанням кредитних коштів, які надаються позичальнику за овердрафтом, не здійснюється.

4.6.2. У разі виявлення фактів використання кредитних коштів не за призначенням з позичальника стягується штраф у розмірі до 25 відсотків від розміру використаного не за призначенням кредиту.

4.6.3. Відсотки за користування кредитними коштами нараховуються до моменту погашення кредиту, якщо інше не передбачене кредитним договором.

4.6.4. Погашення кредиту і сплата нарахованих за ним відсотків (комісій) здійснюється позичальником в порядку та строки, визначені кредитним договором.

Банк здійснює контроль за своєчасними розрахунками позичальника з Банком за наданим кредитом, нарахованими відсотками та комісіями і в разі невиконання позичальником зобов`язань за кредитним договором застосовує до нього санкції, передбачені кредитним договором, у тому числі списання суми

боргового зобов`язання за кредитним договором з поточного рахунку позичальника на підставі наказу.

4.6.5. Позичальник може здійснювати дострокове погашення всієї заборгованості за кредитом або її частини.

4.7. Моніторинг кредитних операцій

4.7.1. Об’єктом моніторингу є сукупність операцій за кожним кредитним договором та кредитний портфель в цілому.

На протязі дії кредитного договору здійснюється аналіз та оцінка фінансового стану позичальника, стану погашення кредиту та сплати відсотків, стану забезпечення, а також класифікація кожної кредитної операції за ступенем ризику та розрахунок резерву для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями. Результати аналізу заносяться до робочих документів згідно внутрішніх положень Банку.

4.7.2. Систематизована інформація, яка формується за кожним позичальником, станом на звітну дату кожного місяця консолідується в один документ в розрізі позичальників. Консолідована інформація (інвентаризація) подається на розгляд відповідного кредитного комітету для затвердження структури кредитного портфеля та розміру резерву, який необхідно сформувати, та в електронному вигляді передається до регіонального управління. Регіональні управління у визначені строки подають консолідовану інформацію Центральному апарату.

4.7.3. Моніторинг кредитного портфеля в цілому по Банку передбачає здійснення аналізу структури кредитного портфеля з метою виявлення негативних тенденцій у здійсненні кредитної діяльності та вжиття необхідних заходів до їх усунення.