Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПолПроКред1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
296.96 Кб
Скачать

Іі. Основні терміни

У цьому Положенні прийнято таку термінологію:

Банк – ВАТ ”Державний ощадний банк України” з усіма його філіями та безбалансовими відділеннями.

Центральний апарат - керівна структура, яка представлена вищим керівництвом Банку та підпорядкованими йому структурними підрозділами.

Регіональні управління – Кримське республіканське управління, Головне управління по м. Києву та Київській області та обласні управління.

Філії Банку - відокремлені структурні підрозділи Банку (Кримське республіканське управління, Головне управління по м. Києву та Київській області, обласні управління, балансові відділення Банку), що не мають статусу юридичної особи і яким відповідно до чинного законодавства надано дозвіл здійснювати кредитні операції.

Бізнес-план (техніко-економічне обґрунтування кредитного проекту) - документ, що містить цілі, завдання та засоби їх досягнення як на найближчий

час, так і на перспективу, з відповідними розрахунками, що підтверджують потребу позичальника в кредитних коштах, а також можливість повернення кредиту та сплати відсотків.

Гарантія - вид забезпечення зобов’язань, за яким гарант(юридична особа) зобов’язується перед Банком субсидіарно відповідати за виконання позичальником зобов’язань за кредитним договором в повному обсязі або в частині.

Забезпечення кредиту засоби страхування Банку від ризику невиконання договірних зобов’язань шляхом укладання договорів за видами забезпечення виконання зобов’язань згідно з законами України та цим Положенням.

Інсайдер - особа (юридична або фізична), яка має доступ до конфіденційної інформації про справи Банку завдяки своєму службовому становищу, участі в капіталі Банку, родинним зв'язкам і має можливість використовувати своє становище у власних інтересах.

Контрагент - будь-яка особа (фізична чи юридична), яка має з Банком відносини фінансового характеру, в тому числі кредитні.

Кредит - позичковий капітал Банку у грошовій формі, що передається позичальнику в тимчасове користування на умовах забезпеченості, повернення, строковості, платності та цільового характеру використання.

Кредитна лінія - згода Банку надати кредит у майбутньому в розмірах, які не перевищують заздалегідь обумовлені розміри за певний відрізок часу.

Кредитні відносини – стосунки, які виникають між Банком та позичальником в процесі здійснення кредитних операцій.

Кредитні операції - вид активних операцій, пов'язаних з наданням клієнтам коштів у тимчасове користування або прийняттям зобов'язань про надання коштів у тимчасове користування за певних умов.

Кредитоспроможність - наявність передумов у позичальника для отримання кредиту та його здатність повернути кредит і сплатити відсотки за користування ним.

Кредитний договір – договір між Банком і позичальником, який визначає розмір і умови надання кредиту, права і зобов`язання суб`єктів кредитних відносин, а також відповідальність сторін за невиконання умов договору.

Кредитний проект – проект, захід, операція, що пропонується позичальником реалізувати з участю кредиту.

Кредитний ризик – ймовірність несплати позичальником основного боргу та відсотків, які належать сплаті за користуванням кредитом у терміни, визначені у кредитному договорі.

Кредитний рахунок – рахунок, за яким обліковується залишок заборгованості за наданим кредитом.

Овердрафт - короткостроковий кредит, що надається Банком клієнту понад його залишок на поточному рахунку в Банку шляхом дебетування його поточного рахунку в межах сум, що визначаються відповідними розрахунками за методикою, встановленою Банком.

Позичальник – суб’єкт кредитних відносин, який отримав у тимчасове користування грошові кошти на умовах повернення, платності, строковості.

Порука засіб забезпечення зобов’язань, при якому поручитель зобов'язується перед кредитором іншої особи солідарно відповідати (якщо інше не передбачено договором поруки) за виконання нею свого зобов'язання в повному обсязі або в частині.

Платоспроможність - це здатність позичальника своєчасно і повністю виконати свої платіжні зобов'язання.

Пролонгація (відстрочення погашення) кредиту – продовження кінцевого строку погашення кредиту, встановленого кредитним договором.

Роздрібний (стандартний) кредитний продукт – розроблений та затверджений Центральним апаратом внутрішній документ, що встановлює для загального та багаторазового застосування правила, схеми, умови та технологію надання клієнтам кредитних послуг та супроводжується пакетом стандартизованих документів.

Транш – частина коштів, яка перераховується Банком в рахунок відкритої кредитної лінії одноразово за платіжним дорученням Позичальника.