Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
WinRAR archive / ІСвМ_КЛ Заплотинський.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
520.19 Кб
Скачать

6.3. Прикладне програмне забезпечення загального призначення

До цього ПЗ відносяться текстові і графічні редактори, електронні таблиці, системи управління базами даних (СУБД), інтегровані пакети, системи автоматизованого проектування (САПР), CASE-технології.

Текстові і графічні редактори призначені для створення і зміни текстів, документів, графіків і малюнків. На сьогодні знайшли поширення текстовий редактор Microsoft Word та графічний редактор Corel Draw. Можливості текстових і графічних редакторів одночасно з'єднують у собі видавничі системи (наприклад, Page Maker, QuarkXpress). Зручним додатком до текстових редакторів є програмні перекладачі (наприклад, російсько-українська “Рута-Плай”).

Електронною таблицею називається редактор, призначений для обробки даних у табличному виді. Дані можуть бути будь-якого виду: числові (цілі і дробні), текстові, грошові, у формі дати і т.д. Відмітною рисою таких редакторів є потужні графічні можливості. Найбільше поширення знайшов редактор Microsoft Exсel.

СУБД – це складні програми, що дозволяють певним чином формувати, редагувати і зберігати дані на диску. Сучасні СУБД, з одного боку, забезпечують незалежність роботи такої системи від програми обробки даних, з іншого боку, мають мову високого рівня для розширення функціональних можливостей системи управління та для написання програм користувача.

Найбільше відомі на сьогодні СУБД – Access, Oracle, Informix, а також мови візуального програмування, що мають у своєму складі засоби підтримки баз даних різних форматів, наприклад, Visual Basic, C++, Delphi. Всі ці програми реалізовані в середовищі Wіndows. Існують СУБД, які використовуються виключно в DOS, наприклад, Dbase, FoxPro, Сlipper.

Принципової різниці між сучасними СУБД та мовами візуального програмування немає. В першому випадку більша увага приділяється базам даних, у другому – навпаки, можливостям мови.

Інтегровані пакети - це об'єднані в єдиний пакет користувацькі програми широкого застосування, здатні працювати в мережі. Найбільше відомий пакет - Microsoft Office.

САПР - це достатньо складні програмні продукти, які дозволяють автоматизувати процес розробки певних виробів, зокрема провести складні інженерні розрахунки, розробити конструкторсько-технологічну документацію, виконати креслення, змоделювати об’єкт дослідження в трьохвиміровому просторі тощо. Серед багатьох САПР в нашій країні знайшли використання так звані CAD-системи (Autocad, Orcad, Pcad і т.д.).

CASE-технології - це сукупність програмно-апаратних засобів, які допомогають автоматизувати процес розробки складних ІС. Такі технології містять у собі: інформаційний архів для аналізу предметної області; методи та алгоритми проектування; мови та СУБД для безпосереднього проектування; інструкції та методики для експлуатації розробленої ІС; репозитарій.

В Україні відомі такі CASE-системи, як Rational ROSE, BPwin, Erwin тощо.

6.4. Методо та проблемноорієнтовані прикладні програми

Методо-оріентовані пакети дозволяють реалізувати певні прикладні математичні, економіко-математичні та імовірносні методи рішення задач на основі: математичного програмування (чисельні методи, лінійне, нелінійне і динамічне програмування, комбинаторика тощо); сіткового планування та управління; теорії імовірності і масового обслуговування. Для користування такими пакетами треба знати опис вхідних даних, що є в додатках до ППП. Основними поширеними програмними продуктами цього типу в нашій країні є пакети Mathcad, Mathlab, Statistica.

Проблемно-орієнтовані пакети є найбільш широким класом прикладних програм для рішення задач у конкретній області. З усього різноманіття таких ППП для нашого курсу важливі програми управління підприємствами і фінансово-економічні пакети.

Більшість сучасних програм для управління підприємствами будуються за концепцією MRPII/ERP (Manufacturing/Enterprice Resource Planning – Планування Ресурсів Виробництва/Підприємства). Суть цієї об’єднаної концепції складається в наступному. В автоматизованому вигляді охоплюються питання не тільки матеріальних потреб виробництва (такий підхід був властивий першим версіям програм в 70-і роки ХХ століття і називався послідовно MRP та MRPІ), не тільки бізнес-планування, планування продажів та бухгалтерської діяльності (такий підхід був реалізований в подальших версіях програм в 80-і роки і називався MRPII), а й усього ланцюга діяльності підприємства в мережевому варіанті: прогнозування; всі види планувань; управління кадрами, проектами, витратами, фінансами, запасами; основне й допоміжне виробництво, збут та маркетинг. Останній підхід, поставлений в 90-і роки на комерційну основу, і називається MRPII/ERP.

ППП для управління виробництвом класу MRPII/ERP хоча і дуже дорогі (вартість окремих пакетів перевищує 1 млн. доларів), проте дозволяють управляти всією господарсько-фінансовою діяльністю підприємства. Світовими лідерами в створенні таких програм є фірми-виробники великих ЕОМ (наприклад, IBM), а також компанії, що спеціалізуються на програмному забезпеченні (наприклад, Oracle, Informix). Розглянемо кілька пакетів, що застосовуються в Україні та СНД.

Система стратегічного та оперативного управління підприємством R/3 (фірма SAP AG, Німеччина) має такі основні програмні модулі:

- бухгалтерія та баланс результатів роботи;

- управління персоналом та розрахунок заробітної плати;

- управління матеріальними потоками та збут продукції;

- облік основних фондів;

- фінансовий менеджмент.

Програма реалізована в ОС Windows-NT та Unix (ПК Pentium-IІ та вище) і може адаптивно підстроюватися під конкретне підприємство.

Вітчизняна програма оперативного управління ІТ-ПІДПРИЄМСТВО (фірма “Інформаційні технології”, м. Київ) хоча й поступається за функціональною повнотою пакету R/3, але набагато дешевша і більш гнучка до змін методів управління, обліку та підготовки звітності. Програма може постачатися як в DOS, так і в Windows варіантах і реалізується за допомогою ПК невисокої вартості (486 або Pentium-I). Основні програмні модулі пакету:

- управління основним виробництвом та матеріальними ресурсами;

- техніко-економічний аналіз та планування;

- управління збутом продукції та маркетінг;

- технічна підготовка підприємства та нормування;

- бухгалтерський та податковий облік;

- облік кадрів та контроль за виконанням розпоряджень.

Сучасні фінансово-економічні пакети для автоматизації бухгалтерського обліку (як правило, вітчизняні та російські) відрізняються гарною пристосованістю до різних правил ведення обліку і функціональною повнотою. Добре зарекомендував себе російський пакет “1С: Підприємство”. Одна з складових цієї програми “1С: Бухгалтерія для України” є програмою широкого використання в госпрозрахункових підприємствах завдяки відповідності державним стандартам бухобліку. Програма реалізована в ОС Windows та може виконувати такі основні функції:

- автоматизація бухгалтерського та податкового обліку;

- ввод, зберігання та друк первинних документів;

- формування та друк різноманітних звітів;

- автоматичний пошук бухгалтерських операцій;

- контроль коректності проводок та перегляд ітогів;

- можливість роботи кількох АРМ з одною інформаційною базою тощо.

В табл. 6.1 пропонується класифікація деяких відомих на сьогодні в СНД (зокрема, в Україні) програмних продуктів для управління підприємством, а в табл. 6.2 надаються на якісному рівні показники цих програм щодо терміну впровадження, функціональної повноти та орієнтовної вартості

Таблиця 6.1

Локальні

системи

Малі інтегровані

системи

Середні інтег-ровані системи

Великі інтегро-

вані системи

1С: Бухгалтерія

NS-2000

JD Edwards

SAP R/3

БЭСТ

Scala

MFG-Pro

Baan

Инфософт

БОСС-Корпорация

SyteLine

Oracle Application

Супер-менеджер

Парус

Турбо-Бухгалтер

ІТ-підприємство

Таблиця 6.2

Параметри

Локальні

cистеми

Малі інтегрова-

ні системи

Середні інтег-

ровані системи

Великі інтегро-

вані системи

Впровадження

Просте, ко-

робковий

варіант

Поетапне або ко-робковий вар-т, більше 4 місяців

Поетапне, більш (6-9) місяців

Поетапне, склад-не, більш (9-12) місяців

Функціональна

повнота

Облікові

системи

(у певних напрямках)

Комплексний облік і управлін-

ня фінансами

Комплексне управління виробниц-твом (контроль, облік, звітність) за

усіма напрямками діяльності

Відношення ви-

трат: ліцензія/ впровадження/

устаткування

1/ 0.5 /2

1/ 1 /1

1/ 2 /1

1/ (1 - 5) /1

Вартість,

тис. дол.

5- 50

50 - 300

200 – 500

Від 500 і > 1000

Практично усі локальні та малі інтегровані системи, які належать до класу фінансово-управлінських програм, здатні працювати на персональних ПК від Pentium-1 та вище у звичайних мережах передачі даних Novell Netware або Windows. Слід зазначити, що при використанні дешевих програм, які засновані на простих СУБД (Clipper, dBase, FoxPro тощо) із збільшенням обсягів оброблювання даних та числа користувачів в мережі стійка до певного часу система починає давати збій. З цієї причини вибір програмного продукту варто робити з урахуванням перспектив розвитку підприємства.

Щодо виробничих систем управління (середні та великі інтегровані системи), то вони, у першу чергу, призначені для управління основним вироб-ничим процесом. Глибоко пророблені обліково-контрольні функції грають допоміжну роль, а на перші місця виходять моделі виробництва, прогнозне та поточне планування, ризик від інвестицій та капіталовкладень тощо (тобто потрібна доробка та настроювання відповідних програмних модулей під певне виробництво). Для цього потрібні час і кошти, тому ці програмні продукти значно дорожчі, ніж фінансово-управлінські, а позитивний ефект від впровадження почувається на верхніх рівнях управління тільки тоді, коли налагоджені усі складові діяльності підприємства (принаймі, основного виробництва).

Соседние файлы в папке WinRAR archive