Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
WinRAR archive / ІСвМ_КЛ Заплотинський.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
520.19 Кб
Скачать

5.4. Інтернет-технології та послуги в управлінській діяльності

Розглянемо стисло найбільш відомі послуги та кілька сучасних технологій на основі ГКМ Інтернет, які використовуються в управлінській діяльності.

Найбільше відомими послугами мережі Internet в Україні є: надання тематичної інформації як по назві, так і ключовим словам за допомогою певних пошукових програм (altavista, jahoo, rambler, google, rada, meta-Ukraine тощо); телеконференції (електронна дошка об’яв для усіх користувачів в зоні провайдера); чат-конференції (“бесіди” в прямому ефірі для кількох користувачів, які мають доступ до тимчасово відкритого каналу зв’язку); пошук та діалог користувачів з тимчасовими IP-адресами; прийом/передача файлів за допомогою FTP-програм; передача повідомлень на відстань за встановленими електронними адресами (електронна пошта); прийом/передача гипермедіа документів (всесвітня павутина).

Найбільш відомими технології на основі Іnternet є IP-телефонія, електронні платежі, електронний підпис.

IP-телефонія

Под IP-телефонією розуміється технологія, яка дозволяє використовуватиInternetабо іншу ІР-мережу для ведення телефонних розмов і передачі факсів в режимі реального часу за допомогою відповідного серверу. Принцип дії серверів ІР-телефонії наступний: з однієї сторони, сервер зв’язаний з телефонною мережею загального користування і, в принципі, може з’єднатися з будь-яким телефонним номером, з другої сторони, сервер зв’язаний з Internet і, в принципі, може з’єднатися з будь-яким комп’ютером. Сервер приймає повідомлення у вигляді стандартного телефонного сигналу, оцифровує його (якщо він не цифровий), стискує, розбиває на пакети (у відповідності до протоколу ТСР/ІР) і відправляє ці пакети через Internet до сервера одержувача повідомлення. Цей сервер здійснює усі перетворення у зворотному порядку (об’єднання пакетів – декомпресія – демодуляція) і посилає телефонний сигнал безпосередньо до одержувача.

Вартість такої розмови менше, ніж звичайним способом (особливо, це відчувається при міжнародних розмовах). Крім того, надійність ІР-з’єднання вище. Але треба враховувати вартістькористування мережеюInternet(сьогодні для більшості населення України це дорога послуга), тому доцільність таких з’єднань остаточно вирішує користувач.

Електронні платежі

Електронні платежі – це швидкий обмін даними щодо грошових переміщень (замовлення, рахунки, перекази і т.д.), а також власне електронний переказ грошей. Такий спосіб платежів користується у населення зростаючим попитом і на сьогодні здійснюються трьома способами:

  • платежі традиційні, а підтвердження висилаються по електронній

пошті (принципово, може бути навпаки);

  • електронним способом передаються номера кредитних карток з

наступним використанням смарт-карт (карта із мікросхемою, в яку

занесені дані про користувача) для одержання грошей з банкомату;

  • електронним способом передаються зашифровані серійні номера, які

відповідають реальним грошам. Ці гроші тимчасово вилучаються з

обігу і пересилаються до банківської установи одержувача. Сам

одержувач отримує гроші відразу після надходження номерів.

Електронний підпис

Для виключення можливості підміни одного повідомлення іншим, в кінці

повідомлення ставиться контрольна сума. Алгоритми розрахунку суми такі, що для кожного повідомлення утворюється своя, унікальна сума. Ця сума шифрується закритим ключем, після чого перетворюється в електронний підпис. Розшифрувати підпис за допомогою відкритого ключа може хто завгодно, але створити підпис може тільки власник закритого ключа. Для виключення повторного використання цього підпису іншою особою, крім контрольної суми шифрується порядковий номер використання.

Соседние файлы в папке WinRAR archive