Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стомат довідник.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
430.59 Кб
Скачать

62.Повторення практичних навичок, набутих на практичних заняттях, виставлення заліку і оформлення залікових книжок.

  1. Кінцеві цілі вивчення Фізіології згідно з Освітньо-професійною програмою (ОПП)*:

  • -засвоїти знання про закономірності функціонування цілісного організму людини і його частин у взаємодії з навколишнім середовищем, про фізіологічні механізми, які лежать в основі життєдіяльності організму людини;

  • -набути вміння застосовувати знання з усіх розділів фізіології для визначення та оцінки: механізмів розвитку функцій та їх параметрів, регуляції функцій для забезпечення пристосувальних реакцій організму та гомеостазу.

  • -оволодіти практичними навичками, необхідними для подальшого вивчення клінічних дисциплін і для майбутньої фахівної діяльності.

  • -ОПП і ОКХ

  • -ПН. 002-Аналізувати вікові особливості функцій організму та їх регуляцію.

  • -ПН. 005-Аналізувати регуляційні параметри і робити висновки про механізми нервової і гуморальної регуляції фізіологічних функцій організму та його систем.

  • -ПН. 006-Аналізувати стан здоров’я людини на підставі фізіологічних критеріїв.

  • -ПН.0032-Пояснити механізми інтегративної діяльності організму.

  • -ПН.0041-Пояснити фізіологічні основі методів дослідження функцій організму.

  • -ПН. 0042-Робити висновок про стан фізіологічних функцій організму, його систем та органів.

Тематичний план лекцій з нормальної фізіології в т.Ч. Фізіології щелепно-лицьової ділянки для студентів медичних факультетів зі спеціальності «стоматологія» на 2007-2008 н.Р.

№ п/п

Тема заняття

Кількість год

І семестр

1.

Вступна лекція. Етапи розвитку фізіології, методи і методології у фізіології щелепно-лицевої ділянки. Збудливість і збудження. Фізіологія збудливих тканин щелепно-лицевої ділянки (секреторних клітин, периферійних нервів, жувальних м’язів, нервово-м’язових синапсів).

2

2.

Збудження і гальмування в ЦНС. Сучасні методи дослідження функцій ЦНС.

Роль різних відділів ЦНС в забезпеченні аферентної, моторної і секреторної функції органів ротової порожнини. Тригемінальний комплекс.

2

3.

Гуморальна регуляція вегетативних функцій. Значення гормонів для росту, розвитку і функцій органів щелепно-лицевої ділянки.

2

4.

Сенсорні системи організму. Фізіологія болю. Роль смакової, теплової, холодової, тактильної, больової і пропріоцептивної рецепції у функції органів щелепно-лицевої ділянки.

2

5.

Фізико-хімічні властивості крові, дихальна і захисна функції крові. Гемостаз, гемокоагуляція.

2

ІІ семестр

1

Фізіологія дихальної системи. Роль дихальної системи і органів порожнини рота в артикуляції, їх кровообіг. Значення її для росту і розвитку органів щелепно-лицевої ділянки.

2

2

Кровообіг. Фізіологічні властивості та особливості міокарду.

Регуляція і методи дослідження серця і периферійних судин. Особливості регіонального кровообігу щелепно-лицевої ділянки.

2

3

Травлення. Роль органів ротової порожнини у процесі травлення (слинних залоз, рецепторів, виникнення смаку, формування апетиту, спраги і т.д.). Травлення в шлунку та кишківнику. Регуляція секреторної, моторно-евакуаторної і резорбтивної функції. Зміни в травному тракті при порушенні функції органів щелепно-лицевої ділянки.

2

4

Обмін енергії. Терморегуляція. Вплив якісного і кількісного складу харчового раціону на функцію органів ротової порожнини.Видільні процеси в організмі. Екскреторна функція слинних залоз.

2

Всього - 18 год.