Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стомат довідник.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
430.59 Кб
Скачать

4.Сенсорні системи організму. Фізіологія болю. Роль смакової, теплової, холодової, тактильної, больової і пропріоцептивної рецепції у функції органів щелепно-лицевої ділянки.

Поняття про сенсорні системи (аналізатори). Значення аналізаторів у пізнаванні світу. Системний фактор сприймання. Функціональна організація аналізаторів. Рецептор: поняття, класифікація, основні властивості, механізм збудження, функціональна лабільність. Регуляція функції рецепторів. Поняття про рецептивне поле і рефлексогенні зони. Методи дослідження збудливості рецепторів.

Провідниковий відділ аналізаторів. Взаємодія аналізаторів. Кодування інформації в різних відділах аналізаторів.

Фізіологічні основи методів дослідження аналізаторів. Вікові зміни сенсорних систем. Фізіологія смакової сенсорної системи. Сучасне уявлення про сприйняття смаку. Методи дослідження властивостей смакової сенсорної системи. Взаємодія між смаковою і нюховою сенсорними системами у визначенні властивостей їжі. Загальна чутливість ротової порожнини. Больова чутливість ротової порожнини. Біологічне значення болю, проекційна і відображена біль. Сучасні уявлення про ноціцептивну систему. Антиноціцептивна система. Фізіологічні основи знеболювання і наркозу, їх використання в стаматологічній практиці.

Роль тактильної рецепції в адаптації до зубних протезів. Методи дослідження температурної чутливості. Роль рецепторів слизової оболонки порожнини рота в адаптації до зубних протезів.

5.Фізико-хімічні властивості крові, дихальна і захисна функції крові. Гемостаз, гемокоагуляція.

Рідинні середовища організму. Поняття про внутрішнє середовище організму. Гомеостаз і його регуляція.

Кров. Поняття про систему крові. Основні функції крові. Склад і кількість крові в людини. Основні фізіологічні константи крові і механізми їх регуляції. Захисні функції крові та їх роль у забезпеченні функцій ротової порожнини і стану тканини зубів.

Плазма, її склад. Гематокрит. Функціональні системи, що забезпечують постійність осмотичного тиску і кислотно-лужного стану крові.

Клініко-фізіологічний аналіз і його значення для виявлення захворювань крові у стоматологічних хворих. Ускладнення, виникаючі при видаленні зуба, у хворих з порушенням згортання крові.

Еритроцити. Будова, кількість, функції. Будова та властивості гемоглобіну, його сполуки, види впродовж онтогенезу. Кількість гемоглобіну . Критерій насичення еритроцитів гемоглобіном (середня концентрація гемоглобіну, кольоровий показник, його визначення). Швидкість осідання еритроцитів (ШОЕ) та фактори, які впливають на неї. Поняття про еритрон. Гемоліз, його види.

Лейкоцити, їх кількість, види. Функції різних видів лейкоцитів. Поняття про імунітет, його види. Тромбоцити, їх будова, кількість, функції. Гемостаз. Процес зсідання крові і його значення. Сучасні уявлення про основні фактори, які приймають участь у зсіданні крові (плазменні, тромбоцитарні, лейкоцитарні, тканинні). Фази зсідання крові. Судинно-тромбоцитарний та коагуляційний гемостаз, їх роль при пошкодженні судин у стоматологічній практиці. Роль прокоагулянтів, антикоагулянтів та факторів фібринолізу слини в гемостазі.

Групи крові (система АВ0, резус-система, інші системи). Методи визначення груп крові. Правила переливання крові. Кровозамінні розчини.