Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб_роботи_1_курс(ч1).pdf
Скачиваний:
97
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
1.24 Mб
Скачать

9.У програмі “Калькулятор” виконати обчислення попередніх виразів і результати скопіювати у вікно текстового редактора “Блокнот”. Зберегти цей файл у папці свого класу.

10.Запустити антивірусну програму. Розглянути її інтерфейс.

11.Знайти у довідці антивірусної програми інформацію про: 1) перевірку гнучких дисків на наявність вірусів; 2) перевірку системи; 3) перевірку жорстких дисків на наявність вірусів; 4) моніторинг комп’ютера для пошуку проявів, характерних для вірусів.

12.Перевірити жорсткі диски на наявність вірусів.

Контрольні запитання

1.Як представляються числа у двійковій та десятковій системі?

2.Як здійснювати перевід чисел з однієї системи у другу за допомогою інженерного режиму програми Калькулятор?

3.Що називається комп’ютерним вірусом?

4.Звідки беруться комп’ютерні віруси?

5.Як здійснюється зараження комп’ютерним вірусом?

6.Як може проявлятися зараження комп’ютерним вірусом?

7.Як можна класифікувати комп’ютерні віруси?

8.Як ведеться боротьба з вірусами?

9.Як запобігти зараженню комп’ютерним вірусом?

10.Які дії слід виконати при заражені комп’ютерним вірусом?

11.Які є антивірусні програми?

12.Як провести перевірку на наявність вірусів на диску?

Лабораторна робота № 4 “Архівування файлів. Архіватори WinZip, WinRAR”

Мета: формування знань про архівування і вмінь роботи з програмамиархіваторами.

Питання для вивчення

1.Поняття архівного файла. Властивості архіву.

2.Робота з програмою-архіватором WinRar.

3.Робота з програмою-архіватором WinZip.

Теоретичні відомості Поняття архівного файла. Властивості архіву

30

При експлуатації комп’ютера з різних причин можливе псування або втрата інформації на магнітних дисках. Це може відбутися через фізичне псування магнітного диску, неправильного коректування чи випадкового знищення файлів, руйнування інформації комп’ютерним вірусом і т.д. Для того, щоб зменшити втрати в таких ситуаціях, варто мати архівні копії використовуваних файлів і систематично обновляти копії змінюваних файлів.

Усі програми стискання інформації можна поділити на дві групи –

програми резервного копіювання та програми-архіватори.

Основне призначення програм резервного копіювання – створення копій вихідної інформації на резервних носіях: стримерах, жорстких або гнучких дисках.

Основне призначення програм-архіваторів – зекономити місце на диску за рахунок стискання одного або кількох файлів даних. Програмиархіватори використовуються у випадках: наявності на дисках великих обсягів інформації, яка буде необхідною в майбутньому; зберігання та передавання інформації за допомогою дискет чи комп’ютерної мережі; створення резервних копій у стислому вигляді. В результаті роботи про- грам-архіваторів створюються архівні файли (архіви). Вміст архівного файла не можна переглянути без спеціальної програми-архіватора, за допомогою якої він був створений.

Під стисканням розуміють таке кодування інформації, при якому закодований варіант займає менше дискової пам’яті, ніж вихідний (якщо це можливо). Процес стискання з наступним записуванням на зовнішні носії називають архівуванням, а результат – архівом (чи архівним файлом). В основі роботи програм-архіваторів лежить процедура пошуку та перекодування однакових фрагментів вмісту файла. Кожна програма-архіватор працює за різними алгоритмами архівування різних типів даних.

Архівним файлом або архівом називається один або декілька файлів, поміщених у стиснутому виді в єдиний файл, із якого їх можна при необхідності вийняти в первинному виді. Архівний файл містить зміст, за допомогою якого можна дізнатися, що за файли є в архіві. Зміст також вміщує наступну інформацію про кожний файл: ім’я файла; інформацію про папку, в якій міститься файл; дата і час останньої модифікації файла; розмір файла на диску та в архіві.

Ропакуванням, розархівуванням називають процес, при якому заархівований файл повертається до первинного виду.

Використання сучасних програм-архіваторів надає можливість створювати не тільки звичайні архіви, ще SFX-архіви, багатотомні та неперервні (solid) архіви.

Неперервні архіви (solid). Архіви, упаковані спеціальним способом, при якому всі стиснуті файли розглядаються як один послідовний потік даних. Неперервна архівація підтримується тільки у форматі RAR, для

31

формату ZIP архіву такого типу не існує. Метод стиску для архівів RAR – звичайний чи неперервний – вибирає користувач. Неперервна архівація значно збільшує ступінь стиску, особливо при додаванні значної кількості невеликих схожих файлів. Неперервні архіви краще використовувати в тих випадках, коли: 1) архів рідко обновляється; 2) не має необхідності часто витягати з архіву один чи кілька файлів; 3) ступінь стиску важливіше швидкості стиску. Файли в неперервних архівах звичайно відсортовані по розширенню, однак можна задати альтернативний порядок сортування. Багатотомні архіви та SFX-архіви також можуть бути неперервними.

Багатотомні архіви – це архіви, які складаються з декількох частин (файлів), що називають томами. Звичайно томи використовуються для збереження великого архіву на декількох дискетах чи інших змінних носіях. Перший том у послідовності має звичайне розширення .rar, а розширення наступних томів нумеруються: .r00, .r01, .r02 і т.д. Тома можуть бути також неперервними й SFX-архівами. Для розпакування томів необхідно починати витяг з першого тому (з розширенням .rar).

Архіви, що саморозпаковуються (SFX, від англ. SelF-eXtracting) – це архіви, до яких приєднаний виконуваний модуль, що дає змогу витягати (розпаковувати) файли простим запуском архіву як звичайної програми. Таким чином, для розпакування вмісту SFX-архіву не потрібно додаткових зовнішніх програм. SFX-архіви, як і будь-які інші виконувані файли, звичайно мають розширення .exe. SFX-архіви зручні в тих випадках, коли потрібно передати комусь архів, але ви не впевнені, що в адресата є відповідний архіватор для його розпакування.

Робота з програмами-архіваторами WinZip та WinRar

Використання програм-архіваторів дає змогу виконувати такі основні операції над архівами:

створити новий архів;

відкрити архів;

додати файли до архіву;

видалити деякі файли з архіву;

переглянути вміст деякого файла з архіву;

вивести на екран список усіх архівів, що зберігаються на комп’ютері;

перевірити правильність виконання дій архівування та розкривання архіву;

розкрити архів.

Найбільш поширеними програмами-архіваторами є WinZip та WinRar.

WinRar

При запуску WinRAR показує у своєму вікні список файлів і папок у біжучій папці. Вам потрібно перейти в папку, яка містить файли, призначені для архівації. Для зміни біжучого диска можна використовувати:

32

1) комбінацію клавіш <Ctrl+D>; 2) список дисків розташовується під панеллю інструментів, тому щоб зміни диск треба натиснути на значку диска в

нижньому лівому кутку вікна ; 3) адресний рядок, який розміщується під панеллю інструментів (мал. 12). Для переходу від папки до папки

використовуйте кнопку "Перейти на один урівень выше" або двічі клацніть на папці ".." у списку файлів. Для переходу в іншу папку двічі натисніть ліву кнопку миші на цій папці.

Малюнок 9. Адресний рядок програми WinRar

Виділення групи папок та файлів здійснюється як у Провіднику так і в інших програмах Windows. Виділяти файли у вікні WinRAR можна також клавішами <Пробел> або <Insert>. Клавіші <+> і <–> на цифровій клавіатурі дають змогу виділяти і знімати виділення з групи файлів за допомогою шаблонів (тобто символами ‘*’ і ‘?’).

Створення архіву

1.Відкрити той диск і папку, де зберігаються файли для архівування.

2.Виділити файли, які необхідно заархівувати.

3.Вибрати в меню команду КомандыДобавить файлы в архив

(CommandsAdd files to archive) або натиснути кнопку Добавить на панелі інструментів.

4.Відкриється вікно, у якому в рядку Имя архива (Archive) ввести повне ім’я вашого архіву. Для вказування диску та папки, де буде створений архів ви не можете скористатися кнопкою Обзор (Browse).

5.Виберати потрібний метод стиснення (Метод сжатия). Рекомендуємо вибирати методи стиснення: "Обычный", "Хороший", "Максимальный".

6.Указати параметри архівації. При створення багатотомного архіву в полі Разделить на тома размером (в байтах) вказати розмір тома (об’єм гнучкого диску або Автоопределение). При створенні архіву, що саморозпаковується, в розділі Параметры архивации вибрати опцію Создать SFX-архив. При створенні неперервного архіва у розділі Параметры архивации вибрати опцію Создать непрерывный архив.

7.Натиснути кнопку Ok.

Дістати файли з архіву

1.Відкрити диск і папку, де зберігається потрібний архів.

2.Відкрити архів, з якого ви хочете дістати файли (двічі натиснути лівою кнопкою миші на ньому).

33

3.Виділити файли, які потрібно витягнути з архіву.

4.Вибрати в меню команду Команды Извлечь в указанную папку

(Commands Extract to specified folder) або натиснути кнопку Извлечь в (Extract to) на панелі інструментів.

5.У вікні, що відкрилося, в полі Путь для извлечения (Destination path)

надрукувати ім’я папки, в яку будуть поміщені розпаковані файли. Можна використати праву панель з деревом папок і в ній виділити потрібну папку.

6.Натиснути кнопку Ok.

WinZip

Відкриття існуючого архіву

За допомогою програми WinZip одночасно можна переглядати лише один архів, звичайні файли на диску не переглядаються.

1.Вибрати в меню команду Файл Открыть (File Open Archive) або натиснути кнопку Открыть (Open) на панелі інструментів.

2.У вікні Открытие архива (Open Archive), в полі Папка відкрити диск та папку, де зберігається архів, в робочій області виділити потрібний архів.

3.Натиснути кнопку Открыть.

34

Створення архіву

1.Вибрати в меню команду Файл Новый (File New Archive) або натиснути кнопку Новый (New) на панелі інструментів.

2.У вікні Новый архив (New Archive), в полі Папка (Create) вказати диск або папку, якій буде збережено новий архів, в полі Имя файла надрукувати ім’я нового архіву та натиснути Ok.

3.У вікні Добавить (Add), в полі Look in обрати папку, в якій зберігаються файли для архівування, в робочій області виділити файли, які треба заархівувати. В полі Сжатие (Compression) виберіть метод стиснення (рекомендуємо "Normal" або "Maximum"). Натиснути кнопку Add.

Дістати файли з архіву

1.Відкрити архів, із якого треба дістати файли.

2.Виділити файли, які треба розпакувати.

3.Вибрати в меню команду Действия Извлечь (Actions Extract) або натиснути кнопку Извлечь (Extract) на панелі інструментів.

4.У вікні Извлечь (Extract) в полі Извлечь в: (Extract to:) відкрити диск та папку, де буде розміщено розархівовані файли (можна користуватися полем Папки\Диски: (Folders\Drives:)).

5.Натиснути кнопку Извлечь (Extract).

Завдання

Завдання 1-7 виконати у програмах WinZip та WinRAR.

1.На робочому столі створити папку Студент_прізвище.

2.Знайти на всі документи, які були створені в текстовому редакторі MS Word (мають розширення *.doc) протягом останнього місяця, розміром не більше за 100 Кбайт. Знайдені файли скопіювати до папки Студент_прізвище.

3.Всі знайдені файли помістити в архів, який назвати Новий архів, і помістити його у папку Студент_прізвище. Перевірити правильність створення архіву.

4.В папці Student на диску D: знайти архів Архів_лаб. Розкрити архів в папку Студент_прізвище.

5.До архіву Новий архів добавити файл, який потрапив у папку Студент_прізвище після розархівування архіву Архів_лаб.

6.Вилучити із архіву Новий архів довільний файл.

7.Створити SFX-архів на гнучких дисках, до якого записати всі графічні файли, що зберігаються у папці Student на диску D:.

8.Провести дослідницьку роботу та оформити звіт: вибрати три довільні файли один – текстовий (*.txt), другий – графічний (*.bmp), третій – файл-програму (*.exe) (знайти файли можна за допомогою команди

35

Найти з головного меню Windows, розмір файлів не повинен перевищувати 500 Кб). Перед початком архівації потрібно створити папку Archive_lab за адресою D:\Students\n_kurs\ (де n – це номер курсу), в цю папку скопіювати знайдені файли. У програмах WinZip та WinRAR заархівувати кожен файл, використовуючи всі ступіні стиснення. Усі створені архіви повинні міститися в папці Archive_lab, назви архівам можна давати згідно нумерації в таблиці. Результати архівації (розміри отриманих архівів) занести до таблиць поданих нижче. Після заповнення таблиць зробити висновки, які описати у звіті та здати викладачу.

WinZip

Файл 1

Файл 2

Файл 3

1

вихідний розмір

 

 

 

2

Maximum

 

 

 

3

Normal

 

 

 

4

Fast

 

 

 

5

Super fast

 

 

 

6

None

 

 

 

WinRar

Файл 1

Файл 2

Файл 3

1

вихідний розмір

 

 

 

2

Без сжатия

 

 

 

3

Скоростной

 

 

 

4

Быстрый

 

 

 

5

Обычный

 

 

 

6

Хороший

 

 

 

7

Максимальный

 

 

 

Контрольні запитання

1.Чому і для чого створюють архіви?

2.Що називається архівом?

3.Який архів називають багатотомним?

4.Який архів називають SFX-архівом?

5.Для чого використовують багатотомні архіви?

6.Для чого використовують SFX-архіви?

7.Які є програми-архіватори?

8.Як створити архівний файл?

9.Як витягнути всі файли з архіву?

10.Як витягнути один файл з архіву?

11.Як додати до існуючого архіву декілька файлів?

12.Як вилучити з існуючого архіву декілька файлів?

36

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]