Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ліниві.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
46.95 Кб
Скачать

Вступ

1.Теоретична частина

1.1Поняття

1.2Причини ліні

1.3Типологія дітей які мають труднощі з навчанням:

1.4 Види навчальних мотивів

1.5 Помилки батьків які призводять до лінощів дітей

2. Психологічний супровід

2.1 Діагностика лінивих дітей

2.2 Рекомендації по роботі з дітьми з низькою шкільної мотивацією

2.3Вправи для подолання ліні

2.4 Сухомлинський про ледачих дітей

2.5 Поради

Висновки

Список літератури

Вступ

Одна з основних проблем сучасної школи - небажання дітей вчитися , відсутність мотивації до навчання . У одних дітей вона зникає, не встигнувши з'явитися , у інших - з різних причин втрачається з часом.

Школа тому не виключення . Як показують результати дослідження навчальної мотивації , зростання учнів з низьким рівнем шкільної мотивації від класу до класу очевидний.

На сьогодні , серед навчаються 2-3 класів відсоток дітей з низьким рівнем мотивації складає більше 20 % , тобто кожен п'ятий учень 2-3 класу не хоче вчитися. У середній ланці відсоток дітей з низьким рівнем навчальної мотивації , на жаль збільшується.

Так чому відбувається так , що дитина може успішно вчитися , але чомусь не хоче ?

Все починається ще з надходження в школу.

Мотивація - це ключ до успіху в навчанні. Що робити , якщо дитина не хоче вчитися? Адже мотивовану школяр енергійний , з ентузіазмом вчитися і з задоволенням і без особливих труднощів досягає успіхів.

Чому у багатьох дітей така слабка мотивація?

У більшості дітей низька мотивація . Чому ? Справа в тому , що у них немає цілей , які б надали їх навчанні сенс . Чи ні переконаності зуміти досягти цих цілей. Або і те , і інше. Тому сидить непроханий гість за партою. Тут же і сльози , небажання вчитися , лютість та гнів. Батьки відчайдушно запитують: « Що сталося з моєю дитиною ? »« Що ми зробили неправильно?» Очевидно , не дуже багато.

Однієї допитливості недостатньо.

Більшість способів підвищення мотивації виходять з того , що всі діти захоплено йдуть до школи . Адже діти допитливі і прагнуть до нових знань . Але цікавості недостатньо. У дітей безліч речей , на які вони можуть направити свою цікавість . І вони вибирають найпривабливіші . Латину, німецьку , англійську , математика , хімія або фізика не завжди серед них .

І на жаль , не всі діти з цікавістю йдуть до школи . У деяких дітей є труднощі . Вони уникають навчальних ситуацій , тому що їм важко і потрібно напружуватися. А на уроці треба приймати участь , концентруватися.

Об’єкт-лінощі як різновид діяльності

Предмет- шляхи подолання ліннощів в шкільному процесі.

1.1 Поняття

Лінь - відсутність або нестача працьовитості , перевага вільного часу трудової діяльності. Інше визначення ліні - «потреба в економії енергії». У психології лінь - це відсутність мотивації . Відомо , що ліниві діти гірше себе ведуть і навчаються , так як саме фізична активність стимулює розвиток мозку.

Лінощі проявляється у відсутності бажання трудитися і вчитися. З багатьох причин лінощі справедливо вважається найбільшим недоліком характеру дітей і дорослих. По-перше , суспільство побудоване на праці . По-друге , трудова та навчальна діяльність необхідні для психічного та фізичного розвитку людини. Недарма праця використовується навіть як засіб лікування. По-третє , позбавлений працьовитості школяр виявляється не адаптованим до світу дорослих , до самостійного життя. По-четверте , відсутність у дитини потреби в посильній систематичному праці позбавляє його радості життя і нерідко призводить до деградації особистості .

1.2 Причини ліні

Спочатку потрібно визначитися : чи має лінь психологічний чи все-таки фізіологічний характер. Щоб це зрозуміти , потрібно звернутися за медичним обстеженням , так як якщо першопричиною виступає фізіологічний чинник , то стомлюваність і небажання що-небудь робити можуть бути спровоковані хворобою щитовидки , сезонним авітамінозом , гормональної дисфункцією або анемією. Якщо хоч щось з перерахованого підтвердитися на діагностичному рівні , то в такій ситуації вас виручить медикаментозне втручання , якщо ні - то причину ліні варто шукати в психологічні проблеми .

Причина ліні: відсутність мотивації до дій

Лінь виявляється в тому , що людина вкрай часто повторює «не хочу» і « мені ліньки ». Наприклад , йому треба піти на службу , а він каже «Лінь ходити на роботу» , проте коли наступають вихідні йому так само лінь піти в парк , на пляж або в будь-яке інше місце. І від того він просто валяється на дивані. Навіть на необхідність сходити в туалет він реагує тим , що « Щось мені лінь - сходжу пізніше» .

Для протидії цьому виду ліні варто вдатися до тактики ... ліні. Тобто людина дійсно повинен відмовитися від усього і цілеспрямовано нічого не робити - не гортати пресу , не лежати на дивані , не сидіти в кріслі , не їсти печиво , не дивитися телевізор. І в такому випадку вже через 10-15 хв йому обов'язково захочеться знайти собі заняття .

Інше питання - психологічно ми налаштовані так , що «поки грім не вдарить , мужик не перехреститься» . І в підсумку відкладаємо найважливіші справи на останній момент , коли вже може бути навіть пізно . Тут варто відшукати мотивацію в тому , від чого ми відмовляємося : якщо вам ліньки здорово харчуватися - значить ви захворієте , якщо лінь ходити в спортзал - значить ви розтовстієте і т. д.

Причина ліні : брак енергії

Лінь виникає тоді , коли людина доходить до виснаження емоційного стану , тому що багато емоцій - багато руху і дій , мало емоцій - мало руху і дій. Тому коли потужність прояви емоційної енергії втрачається , людина набуває млявість і апатію.

Лінь здатна проявлятися по відношенню до всього - до необхідності ходити на роботу , правильно харчуватися , до підтримання власного здоров'я, до збереження особистісних взаємин. Ось такі апатії до одиничних факторів породжують загальну апатію , лінь до життя в цілому. І тоді людина без явних фізичних обмежень і відхилень , тобто не інвалід і не каліка , починає вести себе як тяжкохворий , прикутий до ліжка. Тут допоможе добра і сприятлива психологічна підтримка - друзів , рідних і навіть фахівців .

Види ліні:

Активна лінь

Наприклад , потрібно написати реферат або курсову , а людина замість цього веде якусь абсолютно недоречну активну «діяльність» - базікає по телефону , хапається за прибирання , згадує , що саме зараз потрібно купити « хліба - солі -картоплі ». В результаті написання відкладається на останній момент , коли його необхідність вже не те що « горить» , а вже « палає ». Звідси - авральний режим і безліч прорахунків , помилок , недоробок .

У даному випадку людині , швидше за все , не цікаво справу , яке йому належить виконати , від чого підсвідомо включається такий собі захисний механізм . Або він боїться , що не впорається з поставленим завданням. Або його лякає обсяг роботи .

Щоб протистояти активній ліні , необхідно провести для себе чіткі межі за часом і кількістю . Тобто потрібно підрахувати , за який час можна виконати роботу ( які її крайні терміни) і усвідомити фінальний обсяг . Потім розбити її на невеликі відрізки / обсяги , які можна виконувати кожен день абсолютно не напружуючись і цілком встигаючи до зазначеного часу . Безумовно , варто встановити для себе і мотивацію - наприклад , успішно здана сесія , підвищення по роботі , додаток до зарплати.

Професійна лінь

Професійна лінь характерна виключно тим , що за службовим обов'язком змушений щодня ходити на роботу. Її симптоматичні прояви безпомилкові : недільного вечора при згадці про те , що завтра понеділок і знову потрібно буде йти на службу , у людини прихоплює все разом - вуха , голова, шлунок , серце. Тому він починає навіть замислюватися « а чи не взяти лікарняний » , але одночасно з цією думкою у нього чомусь знову все нормалізується - його перестають турбувати і вуха , і голова, і шлунок , і серце ...

Ранок при такому вигляді ліні безрадісно , день мало привабливий , а служба позбавлена ​​всілякої оптимістичність . Професійні обов'язки виконуються машинально , і весь час зосередження йде тільки на одне: швидше б робочий день завершився.

Якщо раніше нічого подібного не виникало , то причина ліні криється в перевтомі. Наприклад , тривалий працю без відпустки , відсутність можливості у вихідні розслабитися і відпочити як хочеться. Вихід - тільки перегляд власного ставлення до роботи.

Абсолютна лінь

Абсолютна лінь проявляється в тому, що людина повністю втрачає будь-який інтерес до життя. Він виконує всі через силу, знехотя і під тиском близьких. Йому немає діла до обов'язків по будинку, до розваги з друзями, до роботи і всього іншого. Це - прихована за лінню депресія, яка, швидше за все, викликана великою душевною проблемою або травмою. У даній ситуації виручить лише похід до лікаря-фахівця.

Основні фактори негативного ставлення школярів до навчання:

• занижена мотивація до навчання

• інтерес в основному до результату вирішення навчальних завдань, а не до процесу

• відсутність уміння ставити мету і долати труднощі

• несформованість навчальної діяльності

• невміння діяти за інструкцією дорослого

• відсутність здатності до пошуку різноманітних способів дії

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]