Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник бух. облік в банках.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
555.01 Кб
Скачать

2.3. Побудова та функції обліково-операційного апарату

Працівників установи банку, які здійснюють оформлення i контроль грошово-розрахункових документів та забезпечують відображення операцій за рахунками бухгалтерського обліку, прийнято називати обліково-операційним апаратом банку.

Структура обліково-операційного апарату визначається банком самостійно. Бухгалтерські операції можуть виконувати працівники будь-якого структурного підрозділу банку, якщо це передбачено їхніми функціональними (посадовими) обов'язками.

На обліково-операційних працівників банку покладається виконання таких функцій:

  • централізоване встановлення та підтримка єдиних правил ведення бухгалтерського обліку банківських операцій i розроблення правил для операцій, які планується здійснювати, на підставі нормативних актів Національного банку України;

  • ведення peгістрів бухгалтерського обліку відповідно до основних вимог Національного банку України та облікової політики банку;

  • ведення та підтримка внутрішнього плану рахунків, складеного на підставі Плану рахунків бухгалтерського обліку банківУкраїни;

  • своєчасне підготування, перевірка i надання внутршньої тазовнішньої фінансової звітності

  • встановлення централізованого бухгалтерського контролю за застосуванням правил облікової політики в різних підрозділах бан­ку та достовірністю фінансової звітності

На обліково-операційних працівників не може покладатися відповідальність за зберігання i видання матеріалів та за ціннi господарські операції, які в подальшому відображаються ними у бухгалтерському обліку.

Обліково-операційний апарат установи банку очолює головний бухгалтер, який підпорядковується безпосередньо керівникові установи банку.

Головний бухгалтер установи банку виконує такі функції:

  • забезпечує відповідність операцій, що їx здійснює банк, законодавству України, вказівкам Національного банку України;

  • несе відповідальність за формування облікової політики, організацію та ведення бухгалтерського обліку, своєчасне надання повнoi та достовірної фінансової звітності;

  • здійснює контроль за рухом майна i виконанням зобов'язань. Без підпису головного бухгалтера або уповноважених ociб грошово-розрахункові документи, фінансові та кредитні зобов'язання вважають недійсними, i їx не повинні приймати до виконання;

  • забезпечує відображення за рахунками бухгалтерського обліку вcix операцій, що їx здійснює банк, i контроль за ними;

  • надає керівництву банку оперативну інформацію, складає iподає в установлені терміни фінансову звітність, здійснює економічний аналіз діяльності банку для виявлення i мобілізації внутрішньобанківських резервів;

  • відповідає за правильне нарахування податків, зборів та інших обов'язкових платежів, які передбачені законодавством України.

Вимоги головного бухгалтера щодо документального оформлення операцій i подання в бухгалтерію необхідних документів обов'язкові для вcix працівників банку.

На головного бухгалтера, який виконує організаційні й контрольні функції, не можуть покладатися обов'язки керівника уста­нови банку за тимчасової його відсутності, а також обов'язки що­до безпосереднього виконання бухгалтерських операцій. Головному бухгалтерові заборонено приймати до виконання документи за операціями, що суперечать вимогам законодавчих ак­тів Національного банку України, порушують договірну i фінансо­ву дисципліну, завдають шкоди державі, засновникам банку, іншим юридичним та фізичним особам - клієнтам банку. Про такі документи головний бухгалтер письмово повідомляє керівника устано­ви банку i приймає їx до виконання та обліку тільки за письмовим його розпорядженням.

У разі тимчасової відсутності головного бухгалтера право підпису може бути надано за письмовим розпорядженням керівника банку заступникові головного бухгалтера. 3 головним бухгалте­ром погоджують призначення, переведення та звільнення матеріально відповідальних працівників.

Обліково-операційний апарат установи банку будується за принципом призначення відповідальних виконавців.

Відповідальний виконавець - довірений працівник банку, якому доручається одноосібно оформляти й підписувати грошово-розрахункові документи за визначеним колом операцій, ним виконуваних.

За відповідальним виконавцем закріплюють ведення відповідних рахунків або виконання окремих операцій.

Відповідальними виконавцями також вважають працівників, на яких покладено виконання операцій, пов'язаних iз контролем, оформленням грошово-розрахункових документів i відображенням в обліку банківських операцій, зокрема контроль за станом кореспондентського рахунку банку.

Закріплення рахунків за окремими відповідальними виконавцями i подальший їx перерозподіл здійснює головний бухгалтер. Такий розподіл оформляється записом у спеціальній книзі обліку розподілу й перерозподілу обов'язків між обліково-операційними працівниками банку.

У кожній установі банку повинні бути розроблені й затвердженi посадові інструкції, копії яких передають для керівництва в ро­боті обліково-операційним працівникам.