Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник бух. облік в банках.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
555.01 Кб
Скачать

3.2. Класифікації рахунків бухгалтерського обліку в банках

Існує ряд класифікацій рахунків бухгалтерського обліку за окремими критеріями, які в цілому дають повну характеристику такого важливого елементу системи обліку, як рахунок.

Рахунки бухгалтерського обліку за місцем їx відображення поділяються на балансові й позабалансові.

За балансовими рахунками відображається стан засобів i джерел їx утворення.

Позабалансові рахунки використовуються для обліку операцій не відображених у балансі.

Згідно з Міжнародними стандартами бухгалтерського обіку елемент активу або пасиву відображається за балансовими paxунками в тому разі, якщо вік задовольняє дві вимоги:

  • icнyє ймовірність того, що банк отримає або втратить будь-яку майбутню економічну вигоду, пов'язану з конкретним видом активу чи зобов'язання;

  • конкретний вид активу чи зобов'язання має вартість, яка I може бути точно визначена.

Елементи активів чи зобов'язань, які не задовольняють хоча б одну з названих вимог обліковуються за позабалансовими рахунками.

Бухгалтерський облік операцій за позабалансовими рахунками ведеться за системою подвійного запису. Характеристика позаблансових рахунків визначається таким чином:

  • позабалансовий рахунок є активним, якщо з переведениям обліку на баланс дебетується балансовий рахунок. Наприклад, рахунок 9020 «Гарантії, що надані клієнтам» - активний, бо в разі, якщо клієнт виявиться неплатоспроможним, банк буде змушений здійснити плату за наданою гарантією, дебетуючи при цьому балансовий рахунок «Сумнівна заборгованість за виплаченими гарантіями»;

  • позабалансовий рахунок є пасивним, якщо з переведеня об'єкта обліку на баланс кредитується балансовий рахунок. Наприклад, рахунок 9110 «Зобов'язання з кредитування, які отримані від банків» - пасивний, оскільки в разі, якщо банк скористаеться кредитною лінією (отримане зобов'язання буде реалізоване), кредитуватиме відповідний балансовий рахунок першого класу розділу «Кошти інших банків».

Для відображення позабалансових операцій за рахунками бухгалтерського обліку методом подвійного запису використовуються контрахунки 99 розділу Плану рахунків бухгалтерського обліку банків Укрїни.

За економічним змістом об'єктів обліку рахунки бухгалтерського обліку поділяють на активні, пасивні та активно-пасивнi.

Активні рахунки призначені для обліку розмщення коштів та господарських засобів, а пасивні - для обліку джерел утворення господарських засобів i коштів.

Певна частина рахунків е активно-пасивними, що пояснюеться економічним змістом об'екта обліку, що відображаються за вказаними рахунками. До таких рахунків належать технічні, транзитнi рахунки, окремі рахунки доходів i витрат банку, контррахунки. Згідно з принципом окремого відображення активів i пасивів активно-пасивнi рахунки слід розглядати як виняток. За активно-пасивним рахунком сальдо може бути дебетове, кредитове або розгорнуте (i дебетове, i кредитове)

Контрактивні рахунки призначені для регулювання оцінки окремих основних активних рахунків, тому caмi є пасивними. За цим кредитом відображають збільшення сум, які підлягають вирахуванню з залишку основного активного рахунка, а за дебетом -зменшення цих сум. Сальдо такого рахунку показуе остаточну су­му, яка підлягає вирахуванню iз залишку основного активного ра­хунка. До контрактивних рахунків належать, зокрема, такі: «Знос основних засобів», «Знос інших нематеріальних активів», «Резерв під знецінення цінних паперів у портфелі банку на інвестиції» тощо. Сальдо контрактивного рахунку показується в активі балансу банку зi знаком «мінус» i таким чином зменшує оцінку об'єкта обліку, відображеного за основним активним рахунком (або групою рахунків).

Контрпасивні рахунки призначені для регулювання оцінки основних пасивних рахунків, тому caмi є активними. Вони слугують для регулювання (зменшення) оцінки джерел коштів, що обліковуються за основними пасивними рахунками. За дебетом контрпасивного рахунку відображається збільшення сум, що підлягають вирахуванню iз сальдо основного пасивного рахунку, за креди­том - зменшення таких сум. Дебетове сальдо контрпасивного ра­хунку показує остаточну суму, на яку повинна бути зменшена оцінка об'єкта обліку, відображеного за основним пасивним рахунком. Прикладами контрпасивних рахунків є такі «Неамортизований дисконт за цінними паперами власного боргу, емітованими бан­ком», «Неамортизований дисконт за кредитами, отриманими від міжнародних та інших фінансових організацій» тощо. Залишок контрпасивного рахунку відображається в пасиві балансу банку зi знаком «мінус», зменшуючи в такий cпociб оцінку об'єктів обліку за основним пасивним рахунком або групою рахунків.

Операційні рахунки використовують для відображення та контролю доходів, витрат i фінансових результатів діяльності банку. До них належать yci рахунки доходів i витрат банку, доходів i ви­трат майбутніх періодів, рахунки фінансових результатів тощо.