Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник бух. облік в банках.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
555.01 Кб
Скачать

2.6. Внутрішньобанківський контроль, його сутність I види

Внутрішньобанківський контроль - перевірка правильності виконання банківських операцій i облікових записів за допомоги конкретних засобів і способів.

Внутрішньобанківський контроль поєднує в coбi бухгалтерський та адміністративний контроль.

Бухгалтерский контроль - це сукупність процедур, що дають змогу забезпечити збереження активів банку та достовірність звітності, що складається службою бухгалтерського обліку на основі даних, отриманих від операційних підрозділів.

Бухгалтерський контроль може бути попереднім та наступним.

Попередній контроль здійснюють до винесення управлінських рішень i виконання господарських операцій. У банках він передує виконанню банківських операцій. Залежно від характеру банківські операції підлягають лише первинному або первинному i додатковому контролю.

Первинний контроль здійснює працівник банку, який, виходячи зi змісту документів, наданих в електронному або паперовому вигляді, перевіряє правильність їx оформлення i наявність порушень процедур бухгалтерського обліку.

Після здійсненої перевірки документ підписується працівником банку. Працівники банку, які підписали будь-який грошово-розрахунковий документ, не маючи на те права, несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України. У такому ж порядку не­суть відповідальність працівники банку, які мають право підпису, у paзi перевищення ними своїх повноважень.

Додатковому контролю підлягають операції, які мають важливе значення для забезпечення діяльності банку: операції з готівкою, іноземною валютою та ін. Банк самостійно встановлює перелік операцій, які вимагають додаткового контролю.

Наступний контроль починається після здійснення господарських операцій на основі даних, зафіксованих у первинних доку­ментах, бухгалтерских регістрах i звітності. Його мета - з'ясувати найважливіші фактори та причини, що позитивно чи негативно вплинули на раніше виконані банківські операції. Такий контроль допомагає виявити недоліки попереднього контролю, з'ясувати їx причини i визначити конкретні способи їx виправлення, а також забезпечує недопущення прорахунків у подальшому.

Наступні перевірки можуть мати тематичний i комплексний характер.

Тематичними перевірками контролюють стан справ окремих ділянок обліково-операційної роботи.

Під час комплексних перевірок вивчають роботу відповідальних виконавців за певний відтинок часу. Залежно від теми або ділянки обліково-операційної роботи наступні перевірки здійснюють у вибірковому або суцільному порядку. Суцільну перевірку здійснюють лише за найбільш важливими i складними операціями. В інших випадках застосовують вибіркову перевірку документів. Подальші перевірки проводять iз таким розрахунком, щоби робо­ту кожного обліково-операційного працівника перевіряти не рідше одного разу на piк або щоквартально за рішенням головного бухгалтера банку. Склад працівників, які здійснюють наступні перевірки, визначає головний бухгалтер, виходячи з обсягу операцій банку. До проведення наступних перевірок, окрім спеціалістів, зайнятих контролем, можуть залучати заступника головного бух­галтера i начальників відділів.

Результати наступних перевірок записують у журнал, а в разі виявлення недоліків оформляють довідками. Керівники банку зобов'язані у п'ятиденний термін після одержання довідки про вияв­лення недоліків під час перевірки особисто розглянути її в присутності працівників обліково-операційного апарату та вжити заходів щодо усунення порушень. Головний бухгалтер зобов'язаний контролювати заходи з усунення недоліків i в разі потреби організувати повторну перевірку.

Адміністративний (внутрішній) контроль - це сукупність процедур, згідно з якими керівництво банку делегує свої повноваження, зокрема такі:

  • збереження цінностей та активів;

  • безпека працівників банку;

  • ефективність, продуктивність та безпека процедур оброблення інформації.

Адміністративний (внутрішній) контроль передбачає перевірку правильності фінансової операції до та після її проведення з метою забезпечення її відповідності встановленим правилам.

Адміністративний (внутрішній) контроль дає змогу виявити ризики i вжити ефективних заходів щодо них.

До системи адміністративного контролю належать такі елементи:

  • оргакізаційна структура банку;

  • методи закріплення повноважень та обов'язків;

  • методи контролю, що застосовуються керівництвом для проведення мониторингу результатів роботи, зокрема внутршнього аудиту;

  • принципи та практика у сфері трудових ресурсів;

  • система бухгалтерського обліку;

• принципи бухгалтерського обліку та процедури контролю. Адміністративний контроль передбачає розподіл повноважень

між працівниками банку таким чином, щоби жоден працівник чи обмежена група працівників банку не змогли зосередити у cboїx руках yci необхідні для здійснення повної операції повноваження (приймання, оплата, зберігання).

Створення ефективної системи внутрішньобанківського контролю досягається оптимізацією взаємовідносин та обміну інформацією між внутрішнім контролем, зовнішніми та внутрішніми аудиторами банку.

Внутрішній аудит - це незалежний підрозділ банку, який не бере участі у виконанні операцій, а періодично здійснює перевірки та оцінює:

  • адекватність i ефективність заходів та системи внутршнього контролю;

  • управління ризиками;

  • повноту, своєчасність i достовірність фінансової та iншої звітнocтi;

  • дотримання принципів i внyтpiшніx процедур обліку.

Законодавчі та нормативні акти

  1. Положення про організацію внутршнього аудиту в комерційних банках України, затверджене постановою Правління НБУ від 20.03.1998 р.№ 114 (iз змінами та доповненнями).

  2. Положення про організацію бухгалтерського обліку та звітності в банківських установах України, затверджене постановою Правління НБУ від 30.12.98 р. №566.

Питання для самоконтролю

  1. Дайте визначення облікової політики банку. Назвіть основні складові елементи облікової політики.

  2. Охарактеризуйте обліково-операційну роботу банку. Назвіть основні вимоги до обліково-операційної роботи.

  3. За яким принципом будується обліково-операційна робота в банку? Які oсновнi обов'язки головного бухгалтера банку?

  4. Назвіть функції обліково-операційних працівників банку. Хто здійснює закріплення рахунків за окремими відповідальними виконавцями?

  5. Що таке банківський документ? Назвіть обов'язкові реквізити банківських документів.

  6. Що таке документообіг за банківськими операціями? 3 якою метою він здійснюється?

  7. Назвіть ocновнi вимоги НБУ до окремих операцій, які здійснюються в банку. Які стадії проминають документи у процесі документообігу?

  8. Дайте визначення внутрішньобанківського контролю. Назвіть види внутрішньобанківського контролю. Хто здійснює попередній бухгалтерський контроль?

10. Яка основна мета наступного бухгалтерського контролю? Де фіксуються результати наступних перевірок?

11. Охарактеризуйте адмінстративний контроль банку. Назвіть відмiни між адміністративним та бухгалтерским контролем.