Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник бух. облік в банках.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
555.01 Кб
Скачать

3.5. Аналітичний та синтетичний облік у банках

Синтетичний (узагальнюючий) облік дозволяє отримувати систематизовану інформацію щодо фінансового стану банку i контролювати правильність відображення операції за рахунками бухгалтерського обліку.

Ведення синтетичного обліку забезпечується за допомоги рахунків II, III, IV порядків Плану рахунків бухгалтерского обліку комерційних банків України, затвердженого постановою Правління НБУ від 21.11.1997 р. № 388.

Облік операцій за рахунками синтетичного обліку не дає банкові можливості проконтролювати стан рахунків кожного клієнта. Тому детальна інформація про кожного контрагента i кожну операцію фіксується на piвнi аналітичного обліку за аналітичними рахунками. Дані аналітичних рахунків повинні бути тотожними відповідним рахункам синтетичного обліку.

Банки самостійно визначають процедури перевірки тотожності даних аналітичного та синтетичного обліку.

Регістри синтетичного та аналітичного обліку - це носії спеціального формату (паперовi, машинні) у вигляді відомостей, книг, журналів тощо, що містять узагальнену облікову інформацію аналітичного та синтетичного рівнів.

Банки самостійно розробляють i затверджують форми регістpiв, обліку з урахуванням того, що регістри синтетичного та аналітичного обліку повині мати назву, період реестрації операцій, прізвища i підписи або iншi кодовані знаки, що дають змогу ідентифікувати ociб, які їx склали.

Серед основних форм perгістpiв синтетичного обліку банки зобов'язані передбачити щоденний оборотно-сальдовий баланс. У цьому балансі відображаються обороти за дебетом i кредитом кожного синтетичного рахунка за день та вихідні залишки за кожним балансовим рахунком четвертого порядку з проміжними підсумками за балансовими рахунками третього та другого порядків (аналогічно i за позабалансовими рахунками). В оборотно-сальдовому балансі відображаються підсумки за кожним класом рахунків та загальний підсумок за двома рахунками установи банку за акти­вом i пасивом балансу. Правильність складання щоденного балан­су оборотів i залишків контролюеться piвнянню дебетових i кредитових оборотів та залишків за активом i пасивом. Наявність такси piвностi e обов'язковою умовою початку нового банківського дня.

До інших peгicтpiв синтетичного обліку належать: сальдовий баланс, перевірочні відомості, касові журнали тощо. Вони відрінзняються за ступенем узагальнення інформації та використовуються для звіряння даних аналітичного та синтетичного обліку.

Щоденна детальна інформація про здійснені банком операції відображаеться в основних peгicтpax аналітичного обліку - особових рахунках, які відкриваються за кожним аналітичним балансовим i позабалансовим рахунком.

За деякими балансовими рахунками аналітичний облік може вестися в операційних журналах, картках, книгах, у вигляді хронологічного запису операцій. Як peгicтрі аналітичного обліку можуть використовуватися окремі примірники первинних документів.

Особові рахунки клієнтів банки ведуть у двох примірниках. Перший примірник особового рахунка зберігається в документах дня банку. Другий примірник - виписку з особового рахунка - за підписом працівника банку з відбитком штампа видають клієнтові До виписок з особових рахунків додають документи або копії, на основі яких здійснено записи за рахунком.