Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник бух. облік в банках.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
555.01 Кб
Скачать

3.3. Сутність I структура Плану рахунків

План рахунків банківських установ - систематизований перелік рахунків бухгалтерського обліку, що використовується для детальної та повної реєстрації вcix банківських операцій.

Biн призначений для відображення бухгалтерської інформації та е складовою національної системи бухгалтерського обліку.

План рахунків бухгалтерського обліку розроблено Національним банком України відповідно до загальноприйнятих у міжнародній практиці принципів, Міжнародних i Національних стандартів бухгалтерського обліку. Він є обов'язковим для використання банківськими установами України. План рахунків розроблено окремо для комерційних банків i установ НБУ з метою забезпечення по­треб складання фінансової звітності.

Він дає змогу здійснити детальний i повний облік ycix банківських операцій, а також своєчасно надавати детальну, достовірну i змістовну інформацію керівництву банку, існуючим чи потенційним акціонерам i діловим партнерам, Національному банку України, податковим, статистичним органам та іншим користувачам.

План рахуків бухгалтерського обліку банків України можна передшити на три логічні частини - балансову, частину доходів i витрат, позабалансову.

Балансова частина містить перші п'ять класів Плану рахунків. На підставі цих класів складають балансовий звіт банку.

Частина доходів i витрат об'єднує класи доходів i витрат. На їx підставі складають звіт про фінансові результати діяльності банку.

Позабалансова частина містить позабалансові рахунки. У цій частині ведеться облік позабалансових вимог i зобов'язань банку, списанї заборгованості, активів клієнтів на зберіганні, інших засобів, цінностей i документів.

Усі частини Плану рахунків перебувають у тісному логічному зв'язку.

План рахунків побудовано за iєрархічним принципом. Кожна з чотирьох цифр номера балансового рахунка означае рівень iєpapxiї. Отже, перша цифра визначає клас рахунка, перша i друга - розділ, перша, друга й третя - групу, перша, друга, третя i четверта -номер рахунка. Такий підхід дає змогу виконувати групування на різних рівнях iєpapxiї та легко складати звіти різних форм.

Рахунки балансової частини Плану рахунків згруповано за видами операцій банку - казначейські та міжбанківські операції, операції з клієнтами, операції з цінними паперами, довгострокові вкладення, основні засоби та нематеріальні активи, капітал банку. Активи та зобов'язання в балансовій частині Плану рахунків пода­но за ознакою зниження ліквідності (активи) та збільшення часу, необхідного для повернення бopгiв (пасиви).

    1. Характеристика Плану рахунків бухгалтерского обліку банків України за класами

План рахунків бухгалтерського обліку комерційного банку складається з дев'яти класів.

У першому клсі Плану рахунків обліковують казначейські та міжбанювські операції комерційних банків. До казначейських інструментів належать:

  • готівкові кошти;

  • банківські метали;

  • цінні папери, що їx рефінансує Національний банк України;

  • кошти Національного банку України в комерційному банку;

  • кошти комерційного банку в Національному банку України. До міжбанківських інструментів належать операції між комерційними банками:

  • кореспондентські рахунки;

  • депозити; кредити;

Рахунки другого класу використовують для обліку операцій з клієнтами банку - суб'єктами господарської діяльності, органами загального державного управління та фізичними особами. За такими рахунками обліковуються кошти на поточних рахунках, кре­дити, депозити, кошти на транзитних рахунках, дебіторська i кредиторська заборгованість за операціями з клієнтами.

У третьему класі Плану рахунків обліковуються операції з цінними паперами (окрім цінних паперів, що рефінансуються НБУ i довготермінових вкладень), іншi активи й зобов'язання банку, зокрема товарно-матеріальні цінності, розрахунки між установами одного банку, позиція банку за іноземною валютою та банківськими металами, дебтіорська i кредиторська заборгованість установи.

У четвертому класі зосереджено групи рахунків, на яких обліковують довготермінові вкладення банку в асоційовані й дочірні підприємства, в нематеріальні активи та в основні засоби. Рахунки цього класу призначені для узагальнення інформації про наявність i pyx належних банкові основних засобів, нематеріальних актмвів вкладень в інші активи довготермінового характеру.

П'ятий клас Плану рахунків служить для обліку капіталу. Він містить в coбi привнесений капітал, нерозподілений прибуток резерви, створені за рахунок прибутку.

Доходи i витрати обліковують відповідно у шостому й сьомому класах Плану рахунків. Всі статті доходів i витрат класифікують за таким економічним змістом. Зокрема, вирізняють процентні, торговельні та іншi банківські операційні доходи (витрати). Kpiм названих груп, вирізняють також доходи у формі поєднання списаних активів, непередбачені та iншi доходи.

За рахунками сьомого класу обліковують також загальні витрати, відрахування в резерви, непередбачені витрати i податок на прибуток. Резерви формують на покриття заборгованості за наданими кредитами, витрати від знецінення цінних паперів у портфелі банку, а також на покриття інших ризиків i втрат.

У восьмому клаci відкриваються рахунки управлінського обліку, деталізація яких визначається установою банку самостійно.

На рахунках дев'ятого класу обліковуються:

  • вимоги та зобов'язання банку, які можуть виникнути в майбутні періоди та за якими банк піддається ризикові;

  • документи i цінності;

  • розрахунки за операціями з приватизації тощо.

Уci рахунки дев'ятого класу поділяються на три частини.

Рахунки розділів 90-95 використовуються для обліку операцій пов'язаних з різними ризиками для банку. Це - зобов'язання та витрати за укладеними, але ще не виконаними угодами, як, наприклад, i кридитні лінії, дозволений овердрафт, непокритий безвідкличний акредитив, зобов'язання за цінними паперами, (форвардні контракти з купівлі-продажу іноземної валюти). Рахунки роздідлів 96-98 використовуються для обліку списаної заборгованості та коштів до повернення, документів, цінностей розрахунків за операціями з приватизації. Рахунки розділу 99 є контррахунками, які використовуються для подвійного запису операцій.

Загалом структура Плану рахунків максимально корелює iз формами фінансових звітів банку. Бона забезпечує розкриття інформації про основні об'єкти обліку, згруповані за їx економічним змістом. Деталізовану інформацію стосовно стану та руху вказаних об'єктів забезпечує система аналітичного обліку банку.