Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник бух. облік в банках.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
555.01 Кб
Скачать

3.6. Формування номера аналітичного рахунка

Кожен об'ект аналітичного обліку характеризуеться набором параметрів, необхідних для складання фінансової звітності. Національний банк України розробив i довів до комерційних банків «Meтодичні вказівки про ведення параметрів аналітичного обліку», затверджені постановою Правління НБУ від 17.06.97 р. за № 191.

Усі параметри аналогічного обліку Національним банком України переділено на дві групи:

  • обов'язкові,

  • необов'язкові.

Обов'язкові параметри вводять з урахуванням вимог НБУ що до звітності банків. Їх неодмінно заповнюють під час занесення до комп'ютерної системи нового контрагента (клієнта) або відкриття аналітичного рахунка.

Необов'язкові параметри мають рекомендацшйний характер. Вони можуть бути використакі в організацї внутрішнього обліку в банку, а також для надання звітності іншим органам.

Своєю чергою, обов?язкові параметри бувають:

  • загальні;

  • спеціальні.

Загальні параметри застосовують до вcix аналітичних рахунків, а спеціальні - до окремих груп аналітичних рахунків залежно від iїхнього економічного змісту. Їх застосовують для автоматизованого ведения окремих банківських операцій та надання спеціальної звітності Національному банкові України.

До номера аналітичного рахунка можуть долучати лише деякі параметри аналогічного обліку, параметри зберігають поза номером рахунка i використовують для виконання операцій i складання звітності.

Методичними вказівками НБУ визначено, що довжина номера аналітичного рахунка не е фіксованою i може мати до 14 знаків. Перші п'ять знаків жорстко регламентовано. Наступні знаки в номepi рахунка банк формуе самостійно відповідно до власних можливостей i потреб.

Уci номери рахунків аналітичного обліку формуються за такою схемою:

АААА К ЕЕЕЕЕЕЕЕЕ, де

АААА - номер балансового рахунка (4 знаки)

К - ключовий розряд (1 знак)

ЕЕЕЕЕЕЕЕЕ - інформація про аналітичний рахунок (до 9 знаків).

Сегмент ЕЕЕЕЕЕЕЕЕ номера аналітичного рахунка визначаеться банком самостійно. До складу цього сегмента можуть уводитися такі параметри:

  • код контрагента;

  • порядковий номер рахунка;

  • номер філії банку;

  • код валюти тощо.

У разі необхідності банки можуть самостійно збільшувати кількість необхідних атрибутів поза номером рахунка. Код валюти в номері рахунка заповнюеться в окремому полі та вирізняеться похилою лінією вправо «/».

Законодавчі та нормативні акти

1. Закон України «Про банки i баннівську діяльність» від 07.12.2000 р. №2121-111.

2.Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України, затверджена постановою Правління НБУ від 17.06.2004р. № 280(зі змінами).

  1. Методичні вказівки про ведения параметрів аналітичного обліку, затвердженi постановою Правління НБУ від 17.06.1997 р. № 191.

  2. План рахунків бухгалтерського обліку комерційних банків України, затверджений постановою Правління НБУ від 21.11.1997 р. № 388 (зі змiнами).

  3. Положения про організацію бухгалтерського обліку та звітності в банківських установах України, затверджене постановою Правлшня НБУ від 30.12.1998 р. № 566 (зi змінами).

Питання для самоконтролю

  1. Що таке рахунок бухгалтерського обліку? Як класифікуються рахунки бухгалтерського обліку за економічним змістом?

  2. Яким е призначення активних рахунків? Що відображається за пасивними рахунками?

  3. В яких випадках елемент активу або пасиву обліковується за балансовими рахунками? Для чого використовуються позабалансові рахунки?

  4. Як класифікуються рахунки бухгалтерського обліку за призначенням та структурою?

  5. Дайте визначення Плану рахунків бухгалтерського обліку. Проаналізуйте взаемозв'язок частин Плану рахунків: балансової, доходів i витрат, позабалансової.

  6. Дайте визначення peгістрів аналітичного та синтетичного обліку. Що відносять до основних peгістрів аналітичного та синтетичного обліку?

  7. Дайте характеристику параметрів аналогічного обліку. Як формується номер аналітичного рахунка?

4