Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
nejrostom_zahs.doc
Скачиваний:
1207
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
362.5 Кб
Скачать

Синдром ураження вузла колінця (синдром ганта)

Це захворювання вперше описано Гантом (1909), який виділив 4 варіанти перебігу захворювання:

  1. герпетичний висип без неврологічних проявів;

  2. герпетичний висип разом з прозопарезом;

  3. поєднання герпетичного висипу, прозопарезу та порушення слуху;

4) усі вищепєрераховані клінічні ознаки разом з вестибу­ лярними порушеннями.

ЕтіологіяЗахворювання викликається вірусом Herpes zoster, який потрапляє у чутливі вузли черепних нервів і активізується за умови різних станів, шо супроводжуються зниженням актив­ності імунної системи організму.

Клініка. Захворювання характеризується больовим синдромом різного ступеня вираженості, який локалізується у ділянці зовніш­нього слухового ходу, інколи — м'якого піднебіння.

Характерною ознакою захворювання є наявність герпетичного висипу, який розташований у ділянці іннервації проміжного нерва (барабанна порожнина, барабанна перетинка, зовнішній слуховий хід, м'яке піднебіння, а інколи — мигдалик). У зв'язку з тим що поряд з вузлом колінця проходять волокна лицевого нерва, інколи процес поширюється на них і в клінічній картині з'являються ознаки прозопарєзу.

Під час об'єктивного обстеження у хворих виявляються пору­шення чутливості (гіперестезія, а з часом — гіпестезія) у зоні іннервації вузла, а також порушення смакосприйняття на передніх 2/3 відповідної половини язика.

У деяких випадках виявляються вестибулярні порушення (ністагм, запаморочення) або порушення слуху (гіперакузія, дзвін у вусі). На боці прозопарєзу спостерігаються вегетативні прояви у вигляді ін'єкції судин склери, сльозотечі, набряку слизової оболонки щоки. У деяких хворих перераховані клінічні ознаки захворювання відсутні, а спостерігаються тільки напади болю у зовнішньому слуховому ході та герпетичний висип.

Захворювання триває кілька тижнів. Прогноз у більшості випад­ків сприятливий.

Лікування. Використовують противірусні препарати: зовіракс внутрішньовенно та для місцевого використання у вигляді мазі, препарати, що підвищують утворення ендогенного інтерферону: курантил — по 0,025 г 2 рази на день, дибазол (порошок) — по 0,02 г 2 рази на день.

Для знеболювання призначають анальгетики, ціанокобаламін по 1000 мкг внутрішньом'язово щоденно, новокаїн внутрішньошкірно перед зовнішнім слуховим ходом або методом електрофорезу.

Невралгія відієвого нерва (синдром файля)

Відіїв нерв — це з'єднання великого поверхневого та глибокого кам'янистого нервів.

Перший — це гілка лицевого нерва, а другий — гілка симпа­тичного сплетення внутрішньої сонної артерії.

ЕтіологіяДо розвитку захворювання призводять запальні процеси приносових пазух та піраміди скроневої кістки, травми скроневої кістки та порушення процесів обміну речовин.

Клініка. Хворі скаржаться на напади болю в ділянці очної ямки та носа. Біль іррадіює в зуби, обличчя, вухо, шию, плече. У зв'язку з тим що нерв пов'язаний з крилопіднебінним вузлом та вузлом колінця, біль може поширюватися на відповідну поло­вину обличчя та потиличну ділянку. Біль виникає вночі, триває від кількох хвилин до кількох годин.

Лікування. Призначають знеболювальні препарати (аналь­гетики).

Залежно від етіологічного чинника призначають антибіотики, протизапальні засоби. Показаний прийом вітамінів групи В (тіамін, ціанокобаламін).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]