Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IMM_Sots_suprovid_Sitnyakivska.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
540.16 Кб
Скачать

Лабораторне заняття №2 Тема: Особливості соціального супроводу неповних сімей

Мета: вивчити специфіку неповних сімей та систему соціально-педагогічної роботи з членами цих сімей, усвідомити ґендерні особливості функціонування неповних сімей, а також навчитися оцінювати та підвищувати виховну спроможність означеного типу сімей.

Професійна спрямованість: визначається актуальністю підготовки соціальних педагогів до роботи з неповними сім’ями з огляду на їх кількісне зростання, структурну неоднорідність та специфіку виховного впливу.

План

  1. Характеристика основних причин утворення неповних сiмей на сучасному етапi розвитку суспільства.

  2. Види неповних сімей (розлучена, напівсирітська, позашлюбна, прийомна, дистанційна).

  3. Сутнiсть проблем неповної сiм’ї (матерiальна проблема, поєднання професiйної i батькiвської ролей, особливостi спілкування тощо).

  4. Порiвняльна характеристика «власне материнської» та «власне батьківської» сімей.

  5. Виховний потенціал неповних сiмей.

  6. Особливостi соцiальної роботи з неповною сiм’єю.

Опорні поняття: неповна сiм’я, соціальна роль, модель поведінки, ідентифікація, батьківство, материнство, розлучення, монобатьківські сім’ї, розлучена, напівсирітська, позашлюбна, прийомна, дистанційна сім’я.

Рекомендована література

  1. Докторович М.О. Соціально-педагогічна робота з дітьми з неповних сімей: Навчально-методичний посібник. – К.: Ленвіт, 2010. – 152 с.

  2. Усвідомлене батьківство як умова повноцінного розвитку дитини: Метод. матеріали для тренера / Авт.-упоряд. О.В.Безпалько, Т.Л.Лях, В.В.Молочний, Т.П.Цюман; За заг. ред. Г.М.Лактіонової. – К.: Наук. світ, 2003. – 107 с.

  3. Борисенко Ю.В., Портнова А.Г. Проблема отцовства в современном обществе // Вопросы психологии. – 2006. – №3. – С. 122 – 130.

  4. Митченко С. Тато в декреті // Україна і світ сьогодні. – 07.11.2007

  5. Радчук Г., Тіунова О. Сімейне виховання. Освітній тренінг для батьків. Навчально-методичний посібник. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2008. – 120 с.

  6. Папка з матеріали «Шведський досвід гендерних перетворень».

  7. Отцы-воспитатели – www.SUPERSTYLE

  8. Стельмах Б. Хто заспіває колискову. – http://www.presscat.org.ua

Завдання для виконання

  1. Опрацювати тему відповідно до плану заняття.

  2. Знати визначення основних понять.

  3. Переглянути документальний фільм «Основний чоловічий інстинкт», (Творче об’єднання «ТОРО», 2009 р.). Колективно обговорити, індивідуально написати відгук (твір-роздум) про проблеми, порушені у фільмі.

Д/ф «Основний чоловічий інстинкт» розміщений на ресурсі http://www.toro.org.ua/news/325.html Тривалість - 20 хвилин.

Поява фільму «Основний чоловічий інстинкт» стала можливою завдяки ентузіазму Мережі тато-шкіл Кіровоградської області та фінансовій підтримці Фонду «Open Ukraine».

У передмові зазначено наступне: «У 19-ти хвилинах фільму «Основний чоловічий інстинкт» детально розкрито секрет чоловічого щастя. Про це свідчать самі чоловіки, які у відвертій розмові говорять про те, що наповнює їх життя сенсом та радістю. Вони називають це «чоловічим інстинктом». Захований глибоко в душі та пригнічений життєвими стереотипами, він є в кожному чоловічому серці. Але далеко не кожен має мужність проявляти його та жити за його відчуттями. Не розуміючи того, що саме він робить щасливими не тільки чоловіків, а й тих хто поруч. Адже чоловік – перш за все батько. Про це потурбувалася природа. Кохання, сім'я, щасливе дитинство, сімейне щастя, виховання дитини, ніжна турбота – все це він – «чоловічій» або «батьківський», інстинкт. Відчути його в своєму серці допоможуть усім охочим сім чоловіків-учасників фільму, які пройшли шлях від палкого кохання та партнерських пологів до справжнього, чоловічого виховання дитини»1.

Поточні контрольні питання

  1. Проаналізуйте вплив батьківської та материнської деривації на дітей різного віку.

  2. Поміркуйте, чи пов’язана вірогідність деформації дитячо-батьківських стосунків з типом сім’ї за критерієм повноти (повні/неповні)?

  1. Наведіть приклади закордонного досвіду соціальної роботи із неповними сім’ями.