Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IMM_Sots_suprovid_Sitnyakivska.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
540.16 Кб
Скачать

Лабораторне заняття № 8-9 Тема: Соцiальний супровiд сiмей, члени яких мають проблеми із залежністю від психоактивних речовин

Мета: усвідомити специфіку проблем сімей, члени яких мають проблеми із залежністю від психоактивних речовин, та зрозуміти стратегії здійснення соціального супроводу означеної категорії.

Професійна спрямованість: визначається потребою підвищення рівня готовності соціального педагога (працівника) до роботи з різними категоріями сімей.

План

  1. Проблеми та наслідки, пов’язанi iз вживанням алкоголю i наркотикiв.

  2. Причини, що призводять до вживання алкоголю та наркотичних речовин, шляхи їх усунення.

  3. Етапи лiкування хворих на алкоголiзм та наркоманію.

  4. Зміст соціального супроводу сімей, які мають проблеми із залежністю від психоактивних речовин.

  5. Роль соцiального педагога на рiзних органiзацiйних етапах соцiально-педагогiчної реабiлiтацiї.

Рекомендована література:

  1. Соціальна робота в Україні : [навч. посіб.] / [І. Д. Звєрєва, О. В. Безпалько, О. І. Янкович та ін.] ; за ред. І. Д. Звєрєвої, Г. М. Лактіонової. – К. : Наук. світ, 2004. – 233 с.

  2. Шептенко П. А. Введение в специальность „Социальный педагог”: учебное пособие / П. А. Шептенко ; [под. ред. В. А. Сластенина]. – М. : Флинта, 2008. – 160 с.

  3. Тетерский С.В. Введение у социальную работу: Учебное пособие. – М.: Академический Проект, 2001. – 496 с.

  4. Словарь-справочник по социальной работе / [под ред. д-ра ист. наук проф. Е. И. Холостовой]. – М. : Юрист, 2000. – 424 с.

  5. Холостова Е. И. Профессионализм в социальной работе: учебное пособие / Е. И. Холостова. – М. : Издательско-торговая корпорация „Дашков и Ко”, 2007. – 236 с.

Завдання:

  1. Опрацювати тему відповідно до плану заняття.

  2. Знати визначення основних понять.

  3. Опрацювати закордонний досвід ресоціалізації осіб із проблемами залежності від психоактивних речовин, виявити кращі практики роботи з сім’ями такого типу.

  4. Змоделюйте ситуації, які виникають у сім’ях з проблемами залежності та охарактеризуйте стратегії втручання соціального працівника.

Поточні контрольні питання

  1. Охарактеризуйте основнi принципи медико-соцiальної роботи по застосуванню програм щодо профiлактики залежностi.

  2. Проаналiзуйте роль соцiального педагога на рiзних етапах соцiально-педагогiчної реабiлiтацiї дiтей з алкоголе- та наркозалежних сiмей.

ПІДСУМКОВА МОДУЛЬНА РОБОТА (аудиторна)

Підсумкова модульна робота складається з 3 типів завдань, які відповідають трьом рівням складності. Рівень І – стандартне застосування навчального програмного матеріалу за алгоритмами і зразками. На цьому рівні студенти мають знати основні економічні поняття, залежності, формули, класифікації, структури та виконувати завдання за відомими алгоритмами в стандартних ситуаціях. До завдань першого рівня відносяться теоретичне завдання і 10 тестових завдань закритого типу з вибором однієї правильної відповіді.

Теоретичне завдання потребує обґрунтованого і повного розкриття поставленого питання. За виконання завдання студент може отримати від 0 до 10 балів (правильна відповідь зі змістовним обґрунтуванням – 10 балів; недостатнє обґрунтування – 8 балів; правильна відповідь та неправильне або відсутнє її обґрунтування – 3 бали; відсутність відповіді або неправильна відповідь за будь-якого обґрунтування – 0 балів). Тестові завдання закритого типу з вибором однієї правильної відповіді. Для кожного завдання запропоновано чотири варіанти відповіді, з яких лише один варіант відповіді правильний. Завдання з вибором відповіді вважається виконаним правильно, якщо в бланку відповідей позначена тільки одна правильна літера – правильна відповідь. За виконання завдання студент може одержати 0 або 4 бали.

Рівень ІІ – застосування навчального програмного матеріалу в змінених і ускладнених ситуаціях. На цьому рівні студент повинен вміти використовувати набуті знання і вміння, аналізувати економічні явища і процеси та робити обґрунтовані висновки. До завдань другого рівня відносяться завдання відкритого типу (задачі), які передбачають коротку відповідь. Завдання вважається виконаним правильно, якщо в бланку відповідей записаний хід розв’язання і правильна відповідь. За виконання задачі № 1-2 студент може одержати 0 або 15 балів (за кожну задачу).

Рівень ІІІ – застосування програмного матеріалу в нестандартних ситуаціях. На цьому рівні студент повинен вміти застосовувати набуті знання і вміння до розв’язування завдань високого рівня складності на основі нестандартного підходу з обґрунтуванням основних етапів розв’язання. До завдань третього рівня відноситься задача, яка передбачає пояснення ходу розв’язання. За виконання задачі № 3 студент може одержати від 0 до 20 балів (правильна відповідь та її змістовне обґрунтування –20 балів; невірні розрахунки, але наявність правильних формул, логіки розв’язання – 10 балів; правильна відповідь та неправильне або відсутнє її обґрунтування – 5 балів; відсутність відповіді – 0 балів).

Розподіл балів за рівнями:

Рівень

Формат завдань

Кількість завдань

Максимальна кількість балів

За кожне завдання

За всі завдання

І

Теоретичне завдання

1

10

10

Багатовибіркові завдання

10

4

40

ІІ

Відкриті завдання з короткою відповіддю (задачі)

2

15

30

ІІІ

Відкрите завдання з обґрунтуванням відповіді

1

20

20

Всього

14

100