Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на залік 2011 р..doc
Скачиваний:
148
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.5 Mб
Скачать

Заходи при ліквідації наслідків стихійного лиха.

До заходів для ліквідації наслідків стихійного лиха належать: оповіщення населення і загонів про загрозу стихійного лиха та небезпечних його наслідків; попереднє встановлення обсягу можливих руйнувань; визначення зони зараження, швидкість поширення та межі затоплення; встановлення розмірів зон, районів і напрямів поширення пожеж; уточнення об’єктів народного господарства та населених пунктів, яким загрожує небезпека внаслідок стихійного лиха; визначення складу угрупування сил для рятувальних та інших невідкладних робіт; організація управління силами і засобами на ділянках (об’єктах) робіт; проведення заходів щодо локалізації наслідків, які створюють загрозу населенню і навколишньому середовищу; рятування людей, надання медичної допомоги потерпілим і евакуацію їх в лікувальні заклади; виведення населення із небезпечних районів; організація комендантської служби і підтримка громадського порядку з метою запобігання мародерству на ділянках (об’єктах) робіт; організація матеріального, технічного, медичного та інших видів забезпечення частин і підрозділів.

Дії аварійно-рятувальних підрозділів орсцз у осередку хімічного ураження

Під час організації дій підрозділів цивільного захисту (цивільної оборони) в осередку хімічного ураження начальник загону перш за все передбачає проведення хімічної розвідки, вжиття заходів щодо врятування людей та надання їм швидкої медичної допомоги, забезпечення захисту особового складу від хімічно-небезпечних речовин під час робіт на зараженій місцевості, максимальне використання усієї наявної спеціальної техніки для проведення дегазаційних робіт.

У наказі начальник загону визначає:

аварійно-рятувальним підрозділам:засоби посилення, ділянки (об’єкти) робіт, види, обсяги і терміни проведення рятувальних та інших невідкладних робіт, місця усунення аварій, в першу чергу на комунікаціях (технологічних лініях) з хімічно небезпечними речовинами, порядок евакуації уражених, маршрути руху до осередку ураження, час проходження вихідного рубежу (пункту);

підрозділам хімічного захисту:ділянки місцевості та об’єкти, що підлягають дегазації, місця, де розлиті хімічно небезпечні речовини; порядок та способи дегазації; пункти приготування дегазуючих розчинів та зарядки машин; час початку і закінчення дегазаційних робіт; місце і час розгортання пункту спеціальної обробки; місце взяття води для санітарно-технічних потреб; маршрут просування та час проходження вихідного рубежу (пункту);

медичним підрозділам:місця розгортання та порядок надання медичної допомоги ураженим; транспортні засоби і порядок евакуації уражених з осередку ураження, маршрут руху до місця розгортання (осередку ураження); час проходження вихідного рубежу (пункту);

інженерним підрозділам:завдання і порядок їх виконання; маршрут руху; час проходження вихідного рубежу (пункту);

резервам:склад, район розташування, час готовності до виконання завдання, маршрут руху до осередку ураження (ділянки, об’єкту робіт).

Підрозділи радіаційної та хімічної розвідки проводять хімічну розвідку шляхів введення сил цивільного захисту (цивільної оборони) до осередку ураження, встановлюють і позначають межі зараженої ділянки і визначають напрями поширення зараженого повітря, тип і концентрацію хімічно небезпечної речовини, беруть її проби, ведуть метеорологічні спостереження поблизу осередку хімічного ураження, визначають місце знаходження уражених.

Підрозділи хімічного захисту разом з пожежними та інженерно-технічними підрозділами проводять дегазацію місцевості, виробничих територій, споруд і обладнання, заражених хімічно-небезпечними речовинами.

У першу чергу дегазуються під’їзди та внутрішні об’єктові дороги, шляхи евакуації уражених, майданчики посадки їх у транспорт, місця, де розлилися хімічно небезпечні речовини.

За потреби, місця, де розлилися хімічно небезпечні речовини обваловуються, речовини з пошкоджених місткостей перекачуються у непошкоджені та інші придатні для цієї мети місткості з наступною дегазацією пошкоджених місткостей, ставлять водяні вертикальні завіси.

Розрахунково-аналітичні групи збирають, обробляють і видають інформацію про аварії, здійснюють прогнозування хімічної обстановки, збирання та обробку даних хімічної розвідки.

Хіміко - радіометричні лабораторії підрозділів цивільного захисту (цивільної оборони) визначають у пробах із різних середовищ отруйні та деякі хімічно небезпечні речовини, проводять дослідження продуктів, відходів промислового виробництва, що використовуються для дегазації, дегазуючих розчинів і здійснюють контроль за повнотою дегазації.

Метеорологічні станції проводять інструментальні вимірювання напрямку і швидкості вітру на поверхні землі, температури повітря й землі, температурного градієнту, вологості повітря та атмосферного тиску.

Рятувальні підрозділи шляхом огляду території, житлових і виробничих приміщень, підвалів та укриттів виявляють уражених, їх кількість, надають їм першу медичну допомогу на місці виявлення та доставляють їх до медичних пунктів.

Медичні підрозділи загону розміщуються на незараженій місцевості з протилежного напрямкові руху вітру боці. Вони приймають і надають першу кваліфіковану медичну допомогу ураженим та готують їх до евакуації.

Одночасно з евакуацією уражених командири підрозділів цивільного захисту (цивільної оборони) організують виведення (вивезення) іншого населення з уражених ділянок (об’єктів). У першу чергу виводиться (вивозиться) населення, яке перебуває в захисних спорудах, необладнаних фільтровентиляційними установками. Люди, що перебувають у сховищах, евакуюються в останню чергу.

Евакуація з місця хімічного ураження проводиться з урахуванням напрямку поширення зараженого повітря.

Особовий склад підрозділів цивільного захисту (цивільної оборони), що залучається до проведення робіт в осередку хімічного ураження, забезпечується засобами індивідуального захисту органів дихання та шкіри, індивідуальними протихімічними пакетами і антидотами.

Під час дій в осередку хімічного ураження, що виникли внаслідок вторинних факторів, особовий склад забезпечується ізолюючими протигазами або промисловими протигазами залежно від типу хімічно небезпечної речовини.

Управління загону цивільного захисту (цивільної оборони) здійснює контроль за виконанням завдань підрозділами, наданням медичної допомоги ураженим та їх евакуацією, виведенням населення з осередку хімічного ураження, проведенням робіт з дегазації на технологічних мережах, що містять хімічно небезпечні речовини.

Після закінчення рятувальних та інших невідкладних робіт в осередку хімічного ураження, підрозділи цивільного захисту (цивільної оборони) разом з приданими формуваннями, за потреби, проводять повну спеціальну обробку. Пункт спеціальної обробки розгортається на незараженій місцевості поблизу ділянки (об’єкту) робіт. Після проведення спеціальної обробки підрозділи цивільного захисту (цивільної оборони) виводяться у вихідні райони (райони зосередження) для підготовки їх до наступних дій.