Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на залік 2011 р..doc
Скачиваний:
148
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.5 Mб
Скачать

Дії аварійно-рятувальних підрозділів орсцз у районах стихійного лиха.

Загін залучається до ліквідації наслідків стихійного лиха за розпорядженням Начальника Цивільного захисту (Цивільної оборони) України, в окремих випадках – за рішенням начальника Цивільного захисту (Цивільної оборони) АР Крим, області, міст Києва та Севастополя з наступним повідомленням про це Начальника Цивільного захисту (Цивільної оборони) України.

Після прибуття в район стихійного лиха начальник загону з’являється до особи, в розпорядження якої він призначений, одержує від неї інформацію про обстановку, погоджує дії, пов’язані з проведенням рятувальних та інших невідкладних робіт. Потім приймає рішення, визначає завдання підрозділам і організує їх взаємодію.

Під час визначення завдань начальник загону вказує: засоби для ліквідації наслідків стихійного лиха; обсяг робіт, способи їх проведення і ділянки (об’єкти) зосередження основних сил; заходи безпеки при проведенні робіт; уточнює час початку і закінчення робіт; порядок зміни підрозділів, пункти збору після виконання завдань; маршрут руху на ділянки (об’єкти) робіт.

При організації взаємодії підрозділів у районі стихійного лиха начальник загону визначає порядок і послідовність проведення рятувальних та інших невідкладних робіт і узгоджує дії підрозділів з іншими підрозділами і формуваннями щодо місця і часу виконання завдань.

В охоплених повінню районах підрозділи, забезпечені плавзасобами, проводять розвідку в зонах затоплення, а також надають допомогу потерпілому населенню, ставлять штучні загорожі, проводять ремонт і відновлюють шляхи та мости.

У районах селевої загрози (зсувів) підрозділи можуть залучатися для проведення робіт у напрямку можливого поширення селевої течії. При цьому вони укріплюють існуючі штучні споруди та будують нові загородження (запруди, гатки) для забезпечення захисту населення пунктів від затоплення селевою зливою.

Під час ліквідації наслідків селевих потоків підрозділи залучаються для рятування і евакуації потерпілих, постачання води населенню, налагодження проїздів, очищення оглядових колодязів і камер, а за потреби і для ремонту комунально-енергетичних мереж, відновлення шляхів та гідротехнічних споруд.

Під час ліквідації наслідків урагану (бурі) підрозділи залучаються до робіт, пов’язаних з наданням допомоги потерпілому населенню, розбиранням завалів і руйнувань у населених пунктах, обладнанням шляхів і об’їздів, ліквідацією пошкоджень на транспортних комунікаціях (залізничних коліях, автомобільних шляхах), на лініях електропередач і зв’язку.

Підрозділи, що виконують роботи на комунально-енергетичних мережах, посилюються засобами механізації підвищеної потужності та продуктивності, а також формуваннями, що мають необхідне обладнання для робіт.

Під час ліквідації наслідків землетрусу підрозділи залучаються до рятування потерпілих з-під завалів і врятування людей, що залишилися у напівзруйнованих палаючих будівлях з подальшою їх евакуацією, прокладають проїзди в завалах, локалізують аварії на комунально-енергетичних мережах, наслідки яких загрожують життю людей, руйнують чи укріплюють споруди і будинки, що перебувають в аварійному стані та загрожують обвалом, обладнують пункти зосередження потерпілих і медичні пункти.

Під час дій у районі снігових завалів підрозділи ведуть пошук потерпілих і забезпечують їх швидке вивезення на медичні пункти чи в безпечні місця, проводять розчищення від заносів вулиць, проїздів, шляхів, а за потреби прокладають колії, обладнують місця для обігрівання людей, своєчасно доставляють потерпілим продукти, теплий одяг, взуття та інші необхідні речі.

Під час гасіння лісових і торф’яних пожеж загін в повному складі чи окремими підрозділами при взаємодії з лісо пожежними та іншими формуваннями локалізують та гасять пожежі, в першу чергу, поблизу населених пунктів, об’єктів господарювання і транспортних комунікацій.