Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на залік 2011 р..doc
Скачиваний:
148
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.5 Mб
Скачать

Угрупування сил цз. Його мета та завдання.

З метою організованого проведення рятувальних та інших невідкладних робіт в районах аварій, катастроф, стихійного лиха і в осередках ураження рішеннями начальників цивільного захисту (цивільної оборони) адміністративно-територіальних ланок створюються угрупування сил цивільного захисту (цивільної оборони), до складу яких залучаються загони, підрозділи і формування цивільного захисту (цивільної оборони).

Створення угрупувань сил передбачається планами цивільного захисту (цивільної оборони) завчасно, виходячи з прогнозу можливої обстановки у разі надзвичайних ситуацій. Чисельність і склад сил цивільного захисту (цивільної оборони) визначаються, виходячи з наміченого обсягу і характеру спеціальних робіт, а також умов, в яких їх проводити.

У разі виникнення надзвичайних ситуацій склад та побудова угрупувань сил уточнюються.

Угрупування сил цивільного захисту (цивільної оборони) повинно відповідати задуму майбутніх дій і забезпечувати: можливість швидкого приведення сил у повну готовність до виконання завдань, своєчасний виступ сил до місця проведення рятувальних та інших невідкладних робіт і розгортання, безперервне проведення і завершення всього комплексу рятувальних та інших невідкладних робіт у найкоротші терміни, можливість здійснення маневрування силами, нарощування зусиль і завчасну заміну підрозділів та інших сил і засобів на об’єктах робіт, стале управління силами цивільного захисту (цивільної оборони) і підтримування взаємодії між ними.

Склад угрупування сил цз.

Угрупування сил цивільного захисту (цивільної оборони) складається з двох ешелонів і резервів. За умовами обстановки, що склалася, чи при нестачі сил, угрупування сил може бути з одного ешелону і резерву.

Ядром угрупування сил є аварійно-рятувальні підрозділи (загони) ОРСЦЗ, а також спеціалізовані та територіальні невоєнізовані формування цивільного захисту (цивільної оборони).

Перший ешелон угрупування сил призначений для розгортання і проведення рятувальних та інших невідкладних робіт на об’єктах, які продовжують свою виробничу діяльність, а також в інших місцях, де у надзвичайних ситуаціях можуть перебувати люди. До складу першого ешелону включаються загони і підрозділи цивільного захисту (цивільної оборони), територіальні формування категорированих міст і формування об’єктів. Залежно від обставин, у перший ешелон можуть включатися також формування районів, розміщених поблизу виникнення аварій, катастроф та стихійного лиха.

Другий ешелон призначений для нарощування зусиль і розширення фронту рятувальних та інших невідкладних робіт, а також для заміни загонів, підрозділів і формувань першого ешелону. До його складу включаються загони, підрозділи, служби і формування цивільного захисту (цивільної оборони), що не увійшли до складу першого ешелону і готові до виконання завдань.

Резерв створюється для розв’язання завдань, які раптово виникли, нарощування зусиль і спрямування їх на нові ділянки (об’єкти) робіт. До його складу включаються аварійно-рятувальні підрозділи і територіальні формування цивільного захисту (цивільної оборони), які ввійшли до складу ешелонів, а також сили й засоби, виведені з осередку ураження після виконання поставлених завдань.

Загони, підрозділи цивільного захисту (цивільної оборони) та формування, що входять до складу першого й другого ешелонів, розподіляються, як правило, за змінами з додержанням цілісності їх організаційної структури. До складу змін повинні входити різні за своїм призначенням сили та засоби, які здатні проводити комплекс рятувальних та інших невідкладних робіт.

Аварійно-рятувальні підрозділи ОРСЦЗ діють, як правило, у першому ешелоні угрупування сил цивільного захисту (цивільної оборони). В окремих випадках загін – частиною сил, а підрозділ загону – у повному складі можуть діяти у другому ешелоні чи перебувати у резерві.

У загоні утворюється резерв. До складу резерву загону входять рятувальні підрозділи, які посилено засобами механізації.

Залежно від конкретних обставин, характеру можливих завдань, наявності сил та засобів склад резерву може бути змінено.

На кожний маршрут, який визначено для висунення сил до зон аварій, катастроф, стихійного лиха та осередків ураження, виділяються підрозділи забезпечення руху.

Підрозділи забезпечення руху формуються з підрозділу забезпечення життєдіяльності загону. Вони призначені для забезпечення просування сил до ділянок (об’єктів) робіт без перешкод, а також для безпосереднього пересування підрозділів на марші.