Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на залік 2011 р..doc
Скачиваний:
148
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.5 Mб
Скачать

Розвідка, мета, види розвідки.

Розвідка -найважливіший вид оперативного забезпечення діяльності аварійно-рятувальних підрозділів ОРСЦЗ під час виконання завдань цивільного захисту (цивільної оборони) у мирний та воєнний час. Вона є сукупністю засобів, що проводяться начальниками всіх ступенів з метою добування розвідувальних даних про обстановку, що склалася внаслідок виробничої аварії, катастрофи чи стихійного лиха.

Загальна розвідка організовується і проводиться з метою:визначення місця, часу та характеру зруйнувань і нанесеного матеріального збитку, орієнтовних даних про потерпілих, які потребують допомоги, необхідних заходів щодо захисту і рятування людей, визначення обсягу рятувальних та інших невідкладних робіт.

Відповідно до характеру завдань і засобів добування розвідувальних даних розвідка поділяється на такі види:загальну та спеціальну, а залежно від сфери дій та складу сил, які залучаються, – на наземну, повітряну і річкову (морську).

Під час загальної розвідки проводиться спостереження, перевірка району (об’єкту), на якому сталася аварія, катастрофа або стихійне лихо, пошуком потерпілих і уражених, вивчення різних планів (схем), опитування очевидців аварії, катастрофи.

У ході розвідки можуть використовуватися різні технічні засоби.

Для виконання завдань загальної розвідки залучаються розвідувальні підрозділи аварійно-рятувальних підрозділів ОРСЦЗ, спеціалізованих формувань і ГУ (У) МНС України в АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі. У виняткових випадках розвідувальних завдань можуть залучатися сили і засоби повітряної розвідки.

Спеціальна розвідка поділяється на радіаційну, хімічну, інженерну, пожежну, медичну і біологічну (бактеріологічну). Вона організовується з метою одержання більш повних даних про характер обстановки в районах аварії, катастрофи чи стихійного лиха. Розвідка ведеться при взаємодії з розвідувальними формуваннями служб цивільного захисту (цивільної оборони) і установами мережі спостереження лабораторного контролю. Під час спеціальної розвідки проводяться спостереження, дозиметричний та хімічний контроль оточуючого середовища (шляхом взяття проб і аналізів), лабораторні дослідження.

Вимоги до розвідки. Організація ведення розвідки.

Розвідка має відповідати таким основним вимогам:цілеспрямованість, безперервність, активність, своєчасність, вірогідність і точність.

Цілеспрямованість розвідки полягає:в суворій відповідності заходів розвідки задуму начальника загону.

Безперервність розвідки полягає: у постійному веденні її в умовах мирного і воєнного часу, під час підготовки і проведення рятувальних та інших невідкладних робіт, за будь-яких умов і на будь-якій місцевості.

Активність розвідки полягає:в наполегливості за будь-яких умов і використанні всіх можливих засобів для здобуття необхідних розвідувальних даних.

Своєчасність розвідки полягає:у здобутті даних про обстановку та доведенні їх до начальників у встановлені терміни.

Вірогідність і точність розвідки полягає:у здобутті розвідувальних даних, що цілком відповідають фактичній обстановці в районі аварії, катастрофи, стихійного лиха, осередку ураження.

До організації розвідки входять:визначення мети, завдання, об’єктів і розподіл відповідно до них сил і засобів розвідки, планування розвідки і визначення завдання виконавцям, організація взаємодії сил і засобів усіх видів розвідки, підготовка розвідувальних органів до виконання завдань, організація їх всебічного забезпечення, організація стійкого зв’язку і управління, контроль за виконанням розпоряджень і надання практичної допомоги підпорядкованим розвідувальним підрозділам, організація і обробка розвідувальних даних і своєчасне доведення їх до командирів і штабів.