Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

43.59

.pdf
Скачиваний:
92
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
19.14 Mб
Скачать

Кулінарне обробляння. Способи теплового обробляння — варіння (варильне середовище — вода або пар) і запікання. Дозволяється для м'яса та риби обсмажування після відварювання. Страви готують без додавання солі.

Режим харчування. 5 . 6 разів на день.

Рекомендовані та заборонені продукти і страви

1.Хліб і борошняні вироби. Рекомендують: хліб безсольовий, млинці, оладки на дріжджах і без солі. Виключають: хліб, кондитерські вироби, борошняні вироби з додаванням гідрокарбонату натрію (питної соди).

2.Перші страви. Рекомендують: вегетаріанські з овочами, картоплею, крупою, фруктові. Заправляють сметаною, вершковим маслом, кропом, петрушкою, лимонною кислотою, цибулею після відварювання і пасерування. Обмежують: молочні. Виключають: м'ясні, рибні та грибні бульйони.

3.М'ясо і птиця. Рекомендують: нежирну яловичину, телятину, м'ясну обрізну свинину, баранину, курятину, кролятину, індюшатину, відварені або запечені, злегка обсмажені після відварювання ( 2 . 3 рази на тиждень). Можна готувати шматком або у вигляді січених виробів. Язик відварений. Виключають: жирні сорти, смажені й тушковані страви без відварювання, ковбаси, сосиски, копченості, консерви.

4.Риба. Рекомендують: нежирну, відварену з наступним легким обсмажуванням або запіканням, шматком і січену, фаршировану, заливну після відварювання. Виключають: жирні види, солену, копчену рибу, ікру, консерви.

5.Молочні продукти. Рекомендують: молоко, вершки, кисломолочні напої, сметану. Виключають: тверді сири.

6.Жири. Рекомендують: вершкове несолоне, і коров'яче топлене масло, рафіновані олії.

7.Яйця. Рекомендують: жовтки, що додаються до страв. До двох яєць на день (відварені некруто, омлет) за умови зменшення споживання м'яса, риби або сиру.

8.Крупи, макаронні вироби, бобові. Рекомендують: різні крупи (рис, кукурудзяна, перлова) і макаронні вироби. Виключають: бобові.

9.Овочі. Рекомендують: свіжі у складі різних страв. Виключають:

бобові, цибулю, часник, редьку, редис, щавель, шпинат, солені, мариновані та квашені овочі, гриби.

10.Солодкі страви. Рекомендують: різні фрукти і ягоди, свіжі, відварені, компоти, киселі, желе, мед, варення, цукерки, фруктове морозиво.

Виключають: шоколад.

11.Соуси і прянощі. Рекомендують: томатні, молочні, сметанні, фруктові та овочеві, солодкі й кислі підливи, цибулевий соус з відвареної та підсмаженої цибулі. Ванілін, корицю, лимонну кислоту. Виключають: м'ясні, рибні та грибні соуси, перець, гірчицю, хрін.

12.Напої. Рекомендують: чай, неміцну каву, соки фруктові та овочеві, відвар шипшини. Виключають: міцну каву, какао, мінеральні води, багаті натрієм.

21

2.8.Дієта № 8

Показання для призначення. Ожиріння різного ступеня (за відсутності порушень у функціонуванні органів травлення).

Цільове призначення. Попередження й усунення надлишкового накопичення жирової тканини в організмі, нормалізація обміну речовин.

Загальна характеристика. Зниження енергетичної цінності за рахунок зменшення вуглеводів, особливо легкозасвоюваних, і меншою мірою — жирів (тваринного походження). Обмеження вмісту в раціоні хлориду натрію та вільної рідини. Дієта збагачена харчовими волокнами і ліпотропними речовинами, що поліпшують процеси окиснення жирів у тканинах і виведення шлаків з організму. Виключають екстрактивні речовини і смакові приправи. Обмежують споживання смажених, січених і протертих страв.

Кулінарне обробляння. Способи теплового обробляння — варіння, тушкування і запікання. Замість цукру використовують його замінники (ксиліт, сорбіт тощо). Під час приготування не використовують спеції та сіль.

Режим харчування. 5 . 6 разів на день невеликими порціями.

Рекомендовані та заборонені продукти і страви

1.Хліб і борошняні вироби. Рекомендують: пшеничний хліб з борошна грубого помелу, білково-пшеничний і білково-висівковий хліб. Обмежують: житній. Виключають: вироби з пшеничного борошна вищого сорту, здобного та листкового тіста, печиво.

2.Перші страви. Рекомендують: овочеві з фрикадельками, борщ, щі, окрошку. Виключають: картопляні, з макаронами, крупами, бобовими, молочні.

3.М'ясо і птиця. Рекомендують: нежирне м'ясо (яловичина, телятина, кролятина, курятина), відварене, тушковане і обсмажене після попереднього відварювання. Виключають: жирні сорти, м'ясо гуски, качки, мізки, шинку, сосиски, ковбаси, варені й копчені, консерви.

4.Риба. Рекомендують: нежирні види у відвареному, запеченому, фаршированому вигляді, холодці, продукти моря (паста, мідії). Виключають: жирні види, копчену, солену, рибні консерви в олії, ікру.

5.Молочні продукти. Рекомендують: молоко (переважно білкове), кефір нежирний, простоквашу, кисломолочний сир, нежирний і несолоний твердий сир. Обмежують: сметану (дозволяють у стравах). Виключають: молоко пряжене, вершки, ряжанку, йогурт солодкий, жирний кисломолочний сир, солоні й жирні тверді сири.

6.Жири. Рекомендують: вершкове масло. Обмежують: рослинні олії. Виключають: свинячий, яловичий, баранячий і кулінарні жири.

7.Яйця. Рекомендують: відварені яйця, омлет.

8.Крупи, макаронні вироби, бобові. Рекомендують: в обмеженій кількості гречану і перлову крупи у вигляді розсипчастих каш. Виключають: інші крупи, макаронні вироби, бобові.

9.Овочі. Рекомендують: будь-які. Обмежують: картоплю.

Виключають: мариновані й солені.

10.Солодкі страви. Рекомендують: фрукти і ягоди кисло-солодкі, желе, мус на желатині, компоти, самбуки з використанням замість цукру

22

ксиліту або сорбіту. Виключають: кавуни, виноград, родзинки, інжир, фініки, цукерки, мед, варення, цукор, морозиво, киселі.

11.Соуси і прянощі. Рекомендують: томатний, білий, слабкий грибний, оцет. Виключають: гострі та жирні соуси, майонез, всі прянощі.

12.Напої. Рекомендують: чай, неміцну каву з молоком без цукру. Соки ягідні, фруктові, овочеві. Виключають: солодкі соки, какао, солодкий квас, лимонад на цукрі.

2.9.Дієта № 9

Показання для призначення. При цукровому діабеті як пробна дієта, з лікувальною метою — хворим з нормальною або надлишковою масою тіла, які не потребують інсуліну або одержують його в невеликій кількості, при легкому та середнього ступеня тяжкості цукровому діабеті. Дієта може використовуватися при алергічних станах і захворюваннях (ревматизм, інфекційний неспецифічний поліартрит, бронхіальна астма, набряк Квінке, кропив'янка тощо).

Цільове призначення. З'ясування толерантності хворого цукровим діабетом до дозованого харчового навантаження для підборання індивідуального дозування інсуліну та інших глюкозознижуючих препаратів, створення умов для нормалізації вуглеводного обміну, частково жирового, водно-сольового і білкового обмінів, десенсибілізації організму.

Загальна характеристика. Помірне обмеження енергетичної цінності, в основному за рахунок вуглеводів (особливо легкозасвоюваних), і меншою мірою жирів (тваринного походження) за вмісту в раціоні білків відповідно норми. Обмеження споживання холестерину і екстрактивних речовин. Підвищення вмісту в раціоні ліпотропних речовин, вітамінів, харчових волокон. Виключають цукор і солодощі.

Кулінарне обробляння. Способи кулінарного обробляння не обмежують. У технологіях солодких страв і напоїв використовують цукрозамінники.

Режим харчування. 5 . 6 разів на день з точним розподіленням вуглеводів (у разі застосування дієти як пробної вуглеводи рівномірно розподіляють між прийомами їжі, за застосування інсуліну — з урахуванням його дозування і часу введення).

Рекомендовані та заборонені продукти і страви

1.Хліб і борошняні вироби. Рекомендують: хліб житній, білковопшеничний, білково-висівковий, пшеничний 2-го сорту в межах норми вуглеводів. Виключають: здобні та солодкі борошняні вироби.

2.Перші страви. Рекомендують: на неміцних нежирних м'ясному, рибному, грибному бульйонах, з картоплею, овочами, фрикадельками, дозволеними крупами; борщ, щі, окрошку (м'ясна і овочева). Виключають: жирні бульйони, молочний з крупами і локшиною, з бобових.

3.М'ясо і птиця. Рекомендують: нежирну яловичину, телятину, баранину, обрізну та м'ясну свинину, кролятину, курятину січену й шматком, відварені, тушковані й обсмажені після відварювання, холодець яловичий,

23

курятину заливну. Виключають: жирні сорти, м'ясо гуски, качки, жирну шинку, ковбаси копчені, консерви.

4.Риба. Рекомендують: нежирну відварену, запечену і зрідка смажену, заливну. Вимочений оселедець (обмежено), консерви в томатному соусі або у власному соку. Виключають: жирні види, солену, ікру.

5.Молочні продукти. Рекомендують: молоко, простоквашу, кефір, нежирний або напівжирний кисломолочний сир, несолоні й нежирні тверді сири, сметану (обмежено). Виключають: солодкі сирки, вершки.

6.Жири. Рекомендують: вершкове масло і рослинні олії. Виключають: тваринні й кулінарні жири.

7.Яйця. Рекомендують: до 2 шт. у відвареному або смаженому

вигляді.

8.Крупи, макаронні вироби, бобові. Рекомендують: каші з ячної, гречаної, перлової, пшоняної, вівсяної крупи, горох (обмежено), з урахуванням норми вуглеводів. Виключають: манну крупу, рис, макаронні вироби.

9.Овочі. Рекомендують: капусту, листковий салат, гарбузи, кабачки, огірки, помідори, баклажани. З урахуванням норми вуглеводів картоплю, моркву, буряк, зелений горошок. Виключають: мариновані й солені.

10.Солодкі страви. Рекомендують: кисло-солодкі фрукти і ягоди в будь-якому вигляді. Компоти, муси, желе, цукерки, горіхове печиво на сорбіті, ксиліті. Виключають: виноград, родзинки, фініки, інжир, банани, цукор, мед, варення, цукерки, морозиво.

11.Соуси і прянощі. Рекомендують: соуси на овочевому відварі, на слабких і нежирних м'ясних, рибних і грибних бульйонах, хрін, перець, гірчицю (обмежено). Виключають: гострі, солоні й жирні соуси.

12.Напої. Рекомендують: чай, каву, какао з молоком без цукру, відвар шипшини, соки несолодких свіжих фруктів і ягід, томатний сік. Виключають: солодкі фруктові й ягідні соки (виноградний й інші), солодкий квас, лимонад на цукрі.

2.10. Дієта № 10

Показання для призначення. Захворювання серця в стадії компенсації або нерізко вираженої недостатності кровообігу, гіпертонічна хвороба I—II стадії, хронічний гломерулонефрит і пієлонефрит без порушення азотовидільної функції нирок, атеросклероз.

Цільове призначення. Поліпшення діяльності серцево-судинної системи за одночасного помірного щадінні органів травлення і нирок, збільшення діурезу та розвантаження проміжного обміну.

Загальна характеристика. Значне обмеження вмісту в раціоні хлориду натрію і вільної рідини, рослинної клітковини і продуктів, багатих холестерином, що сприяють метеоризму у кишечнику; речовин, що збуджують серцево-судинну і нервову системи, та таких, що подразнюють печінку і нирки (екстрактивні тощо); збагачення раціону солями калію, кальцію, ліпотропними речовинами (лецитин, метіонін); забезпечення достатнього надходження до організму вітамінів. Виключають страви, що важко перетравлюються.

24

Кулінарне обробляння. Помірне механічне щадіння. М'ясо і рибу відварюють. Не використовують сіль.

Режим харчування. 5 разів на день рівномірними порціями.

Рекомендовані та заборонені продукти і страви

1.Хліб і борошняні вироби. Рекомендують: житній та пшеничний хліб вчорашнього випікання, здобне печиво і бісквіт. Виключають: свіжий хліб, вироби зі здобного і листкового тіста, млинці.

2.Перші страви. Рекомендують: вегетаріанські з картоплею, овочами, крупами, молочні, фруктові. Виключають: м'ясні, рибні та грибні бульйони; з бобовими.

3.М'ясо і птиця. Рекомендують: нежирні сорти (яловичина, телятина, м'ясна свинина, курятина, індюшатина, кролятина) у відвареному вигляді з наступним запіканням або обсмажуванням, шматком або січені. Виключають: жирні сорти, м'ясо качки, гуски, ковбасні вироби, копченості, консерви.

4.Риба. Рекомендують: нежирну у вареному вигляді з наступним обсмажуванням, січену або шматком. Виключають: жирні види (осетрина, білуга, кета тощо), копчену, солену, риб'ячу ікру, консерви.

5.Молочні продукти. Рекомендують: незбиране молоко (якщо не викликає метеоризму), вершки, молочнокислі напої, сметану, кисломолочний сир, несолоний твердий сир. Виключають: солоні тверді сири.

6.Жири. Рекомендують: несолоне вершкове масло і рослинні олії. Виключають: тваринні й кулінарні жири.

7.Яйця. Рекомендують: 1 шт. на день без обмеження способів кулінарного обробляння.

8.Крупи, макаронні вироби, бобові. Рекомендують: будь-які крупи і макаронні вироби (варильне середовище — вода або молоко) у вигляді каш, пудингів, котлет тощо. Виключають: бобові (горох, квасоля).

9.Овочі. Рекомендують: картоплю, буряк, моркву, білокачанну і цвітну капусту, відварені й запечені. Свіжі огірки, помідори, моркву, листя салату, зелену цибулю, кріп, петрушку. Виключають: квашені, солені, мариновані овочі, редьку, редис, шпинат, щавель, гриби.

10.Солодкі страви. Рекомендують: свіжі м'які ягоди і фрукти, компоти, киселі, желе, муси, самбуки, молочні креми, варення, мед, нешоколадні цукерки, зефір, пастилу. Виключають: плоди з грубою клітковиною, ягоди з грубими зернами, шоколад, тістечка.

11.Соуси і прянощі. Рекомендують: на овочевому відварі, сметанний, молочний, томатний соуси, фруктові підливи, ванілін, корицю, гвоздику. Виключають: на м'ясному, рибному і грибному відварах, перець, хрін, гірчицю.

12.Напої. Рекомендують: неміцний чай, замінники кави, овочеві та фруктові соки, відвар шипшини. Обмежують: виноградний сік. Виключають: міцний чай, натуральна каву, какао, газовані напої.

25

2.11. Дієта № 11

Показання для призначення. Туберкульоз легенів, кісток, лімфатичних вузлів у фазі затихання загострення, зниження реактивності організму в період реконвалесценції після інфекційних хвороб, травм і операцій, анемії. У зазначених випадках використовують за відсутності хвороб травної системи.

Цільове призначення. Оптимізація харчового раціону, поліпшення реактивності організму і резистентності до хронічних інфекцій, активізація процесу загоєння.

Загальна характеристика. Підвищена енергетична цінність зі збільшенням вмісту в раціоні білків тваринного походження, вітамінів, мінеральних речовин (залізо, кальцій, фосфор тощо) та помірною кількістю жирів і вуглеводів.

Кулінарне обробляння. Способи кулінарного обробляння не обмежують.

Режим харчування. 5 разів на день.

Рекомендовані та заборонені продукти і страви

1.Хліб і борошняні вироби. Рекомендують: хліб пшеничний і житній. Пиріжки, здобні булочки, бісквіт, печиво. Виключають: жирні торти, тістечка з кремом.

2.Перші страви. Рекомендують: будь-які.

3.М'ясо і птиця. Рекомендують: різні види без обмеження способів кулінарного обробляння, печінку, ковбаси, шинку, сосиски. Виключають: жирні сорти.

4.Риба. Рекомендують: різні види без обмеження способів кулінарного обробляння, оселедець, балик, ікру. Обмежують: консерви.

5.Молочні продукти. Рекомендують: весь асортимент, особливо рекомендують кисломолочний сир.

6.Жири. Рекомендують: вершкове масло і рослинні олії в натуральному вигляді, топлене масло — для приготування страв. Виключають: тваринні жири (яловичий, баранячий).

7.Яйця. Рекомендують: будь-які способи теплового кулінарного обробляння.

8.Крупи, макаронні вироби, бобові. Рекомендують: без обмеження асортименту і способів теплового кулінарного обробляння. Перевагу віддають гречаній і вівсяній (геркулес) крупі.

9.Овочі. Рекомендують: свіжі та кулінарно оброблені, зелень — у

страви.

10.Солодкі страви. Рекомендують: будь-які. Обов'язково свіжі ягоди

іфрукти.

11.Соуси і прянощі. Рекомендують: на бульйонах, яєчний, томатний тощо. Виключають: жирні й гострі.

12.Напої. Рекомендують: чай, каву, какао. Обов'язково свіжевижаті овочеві та фруктові соки. Відвар шипшини.

26

2.12. Дієта № 12 Застосовували у разі захворювань нервової системи. За своїм хімічним

складом вона наближається до дієти № 15. Нині практично не застосовують. Залежно від характеру захворювання нервової системи і супутніх порушень у роботі інших систем організму застосовують різні варіанти дієт № 5, 10, 15.

2.13. Дієта № 13

Показання для призначення. Гострі інфекційні захворювання, ангіна, після операцій на м'яких тканинах, кістках, щитоподібній залозі.

Цільове призначення. Посилення виведення токсинів з організму і підвищення його захисних сил, щадіння органів травлення у разі гострих гарячкових станів або в післяопераційний період за умови дотримання постільного режиму.

Загальна характеристика. Обмеження енергетичної цінності раціону та споживання продуктів, що подразнюють травний тракт і сприяють бродильним процесам у кишечнику, підвищення вмісту вітамінів і рідини, сіль — у помірній кількості.

Кулінарне обробляння. Способи кулінарного обробляння — варіння (варильне середовище — вода або пар). Консистенція страв — пюреподібна і напіврідка.

Режим харчування. 6 разів на день невеликими порціями. Температура подавання холодних страв — не нижче як 15 °С, гарячих — не вище як 62 °С.

Рекомендовані та заборонені продукти і страви

1.Хліб і борошняні вироби. Рекомендують: хліб пшеничний вчорашній або підсушений, здобні сухарі, сухе печиво, бісквіт. Виключають: хліб житній, свіжий, млинці, вироби зі здобного тіста.

2.Перші страви. Рекомендують: неміцні м'ясні та рибні бульйони, овочеві відвари з дозволеними протертими овочами, крупами (манною, рисовою, вівсяною), вермішеллю, локшиною, молочні (за умови переносимості). Виключають: міцні і жирні бульйони, борщ, щі, окрошку.

3.М'ясо і птиця. Рекомендують: страви з нежирних сортів у подрібненою вигляді — парові з яловичини і курятини, відварені з телятини, кролятини, курятини. Під час механічного кулінарного обробляння видаляють сухожилля, хрящі, шкіру у птиці. Виключають: жирні сорти (м'ясо гуски, качки, баранина, свинина), шинка, ковбаси, консерви.

4.Риба. Рекомендують: нежирна шматком або у вигляді січених виробів, відварена, приготована на пару, заливна. Виключають: жирні види, копчену, солену, консерви.

5.Молочні продукти. Рекомендують: простоквашу, ацидофілін, кефір, некислий кисломолочний сир у протертому і запеченому вигляді, нежирну сметану і молоко в стравах, негострий тертий сир. Виключають: незбиране молоко, жирну сметану, гострі тверді сири.

6.Жири. Рекомендують: вершкове масло в натуральному вигляді та в

стравах. Обмежують: рафіновані рослинні олії (до 1 0 . 1 5 г). Виключають: інші жири.

27

7. Яйця. Рекомендують: відварені «в мішечок», паровий омлет. Виключають: відварені круто і смажені.

8.Крупи, макаронні вироби, бобові. Рекомендують: каші на молоці (співвідношення з водою 50:50), пудинги з манної крупи, рису, гречаної крупи і геркулесу. Виключають: перлову крупу, пшоно, макарони, бобові.

9.Овочі. Рекомендують: картоплю, буряк, кабачки, гарбузи, моркву, відварену цвітну капусту у вигляді пюре. Кабачки і гарбузи можна тушкованими шматочками. Стиглі свіжі помідори. Виключають: інші овочі (білокачанна капуста, редис, редька, ріпа, огірки, гриби тощо).

10.Солодкі страви. Рекомендують: стиглі м'які фрукти та ягоди в протертому вигляді, печені яблука, протерті компоти, киселі, желе, муси, самбуки, креми, цукор, мед, варення, мармелад, пастилу. Виключають: фрукти і ягоди, багаті клітковиною, шоколад, тістечка.

11.Соуси і прянощі. Рекомендують: на м'ясному і рибному бульйонах, овочевому відварі, сметанний. Борошно для соусу підсушують. Лавровий лист, ванілін. Виключають: гострі й жирні соуси, інші прянощі.

12.Напої. Рекомендують: чай, кава, какао на воді з молоком (за умови переносимості), фруктові та овочеві соки, відвар шипшини. Виключають: виноградний сік.

2.14. Дієта № 14

Показання для призначення. Сечокам'яна хвороба та пієлоцистіти з лужною реакцією сечі, випаданням осаду фосфорнокальцієвих солей (фосфатурія).

Цільове призначення. Відновлення кислої реакції сечі, забезпечення умов, що попереджують випадання фосфорнокальцієвих солей у сечовивідних шляхах і сприяють виведенню їх з організму.

Загальна характеристика. Оптимальна енергетична цінність з відповідним нормі вмістом білків, жирів, вуглеводів, збільшенням кількості ретинолу. У раціоні обмежують продукти лужної дії і багаті кальцієм (молочні продукти, більшість овочів і плодів), переважають продукти, що змінюють реакцію сечі у кислу сторону (хліб і борошняні вироби, крупи, м'ясо, риба). Збільшують кількості вільної рідини.

Кулінарне обробляння. Способи кулінарного обробляння не обмежують.

Режим харчування. 4 . 5 разів на день.

Рекомендовані та заборонені продукти і страви

1.Хліб і борошняні вироби. Рекомендують: різні види хліба, борошняні вироби — з обмеженням у них молока і жовтків.

2.Перші страви. Рекомендують: на неміцному м'ясному, рибному, грибному бульйонах з крупою, локшиною, бобовими. Виключають: молочні, овочеві та фруктові супи.

3.М'ясо і птиця. Рекомендують: різні види без обмеження способів кулінарного обробляння. Виключають: копченості.

28

4.Риба. Рекомендують: різні види без обмеження способів кулінарного обробляння. У невеликій кількості дозволено рибні консерви. Виключають: солену і копчену рибу.

5.Молочні продукти. Рекомендують: сметану в стравах.

Виключають: молоко, кисломолочний сир, тверді сири.

6.Жири. Рекомендують: вершкове масло та рослинні олії в натуральному вигляді, топлене масло — для приготування страв. Обмежують: тваринні й кулінарні жири.

7.Яйця. Рекомендують: різні способи кулінарного обробляння.

8.Крупи, макаронні вироби, бобові. Рекомендують: весь асортимент, без обмеження способів теплового кулінарного обробляння.

9.Овочі. Рекомендують: зелений горошок, гарбузи. Обмежують:

гриби. Виключають: інші овочі та картоплю.

10.Солодкі страви. Рекомендують: кислі сорти яблук, журавлину, брусницю, компоти, желе і киселі з них. Цукор, мед, кондитерські вироби, фруктове морозиво. Виключають: інші фрукти і ягоди, солодкі страви на молоці.

11.Соуси і прянощі. Рекомендують: негострі, на м'ясному, рибному, грибному бульйонах. Обмежують: прянощі. Виключають: інші соуси і гострі прянощі.

12.Напої. Рекомендують: неміцний чай і каву без молока, відвар шипшини, морси з журавлини, брусниці. Виключають: фруктові, ягідні та овочеві соки.

2.15. Дієта № 15

Показання для призначення. Різні захворювання, за яких відсутні зміни у системі травлення і не потрібно призначати спеціальну дієту.

Цільове призначення. Забезпечення збалансованого, адекватного, раціонального харчування в умовах стаціонару.

Загальна характеристика. Фізіологічно повноцінна і різноманітна дієта, розрахована на людину з низьким рівнем фізичної активності. Вміст вітамінів збільшено. Виключають деякі важкоперетравлювані та гострі харчові продукти.

Кулінарне обробляння. Способи кулінарного обробляння не обмежують.

Режим харчування. 4 . 5 разів на день.

Рекомендовані та заборонені продукти і страви

Дозволяють: різноманітні продукти, що забезпечують збалансованість раціону за вмістом нутрієнтів і підвищене надходження до організму вітамінів. Рекомендують: включення до раціону овочів, фруктів, ягід та їхніх соків, відварів з шипшини та висівок, молока, кисломолочних продуктів, вершкового масла і рослинних олій, житнього хліба тощо. Виключають: важкоперетравлювані жирні харчові продукти (свинина, яловичина, баранина, м'ясо качки, яловичий, свинячий, баранячий і кулінарні жири). Обмежують: гірчицю і перець.

Рекомендована література: [4, 5, 8, 14, 17, 19, 25].

29

3.Лікувально-профілактичне харчування

Лікувально-профілактичне харчування (ЛПХ) — особливий вид харчування, призначений для захисту осіб, які працюють у шкідливих чи небезпечних умовах праці. Призначають працюючим безкоштовно у вигляді гарячих сніданків або обідів (раціонів) до початку робочої зміни або під час обідньої перерви та окремих продуктів (молоко, кефір, пектин, вітаміни).

Функції лікувально-профілактичного харчування:

-підвищення резистентності (опірності) організму до шкідливих виробничих чинників і несприятливих чинників навколишнього середовища;

-регуляція механізму біотрансформації та детоксикації ксенобіотиків;

-активізація системи антиоксидантного захисту організму, підвищення її ефективності;

-активізація процесів зв'язування, знешкодження та виведення з організму токсичних речовин та продуктів їхнього перетворення;

-підтримання і поліпшення функціонального стану органів і систем організму, які переважно вражаються шкідливими виробничими чинниками;

-підвищення антитоксичної функції печінки як специфічного детоксикаційного органу;

-профілактика професійно зумовлених нутрієнтних дефіцитів;

-поліпшення самопочуття, зниження загальної професійної захворюваності, продовження активної життєдіяльності, запобігання передчасному старінню.

Під час розроблення раціонів лікувально-профілактичного харчування враховують:

-здатність пектину зв'язувати важкі метали і виводити їх з

організму;

-протифіброзний ефект глютамінової кислоти;

-детоксикувальні властивості вітамінів відносно ароматичних вуглеводнів, ацетону, деяких пестицидів, свинцю, сірководню;

-стабілізувальний вплив селену у поєднанні з токоферолами відносно дії ртуті на мембрани мітохондрій і мікросом;

-зниження свинцевої інтоксикації за збагачення раціону кальцієм.

За призначенням виділяють такі види і раціони лікувальнопрофілактичного харчування:

Вид і раціон ЛПХ

Шкідливі виробничі чинники

№ 1

Радіонукліди та іонізуюче випромінювання

№ 2

Сполуки фтору, лужні метали, хлор та його органічні

 

сполуки, оксиди заліза, фосген, кислоти

№ 2а

Хром, хромовмісні сполуки, інші хімічні алергени

№ 3

Неорганічні та органічні сполуки свинцю

№ 4

Хлоровані вуглеводні, сполуки арсену, ртуті

№ 4а

Фосфор і фосфоровмісні сполуки в умовах хімічного

 

виробництва (неорганічні продукти)

№ 46

Амінота нітросполуки бензолу в умовах хімічного

30

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]