Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

43.59

.pdf
Скачиваний:
92
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
19.14 Mб
Скачать

Продовження табл. 1.1

 

-

яйця, відварені некруто, омлети;

 

 

-

хліб пшеничний підсушений;

 

 

-

неміцний чай, негазовані напої;

 

 

-

вершкове масло;

 

 

 

 

-

рафінована олія

 

 

 

Продукти 3 високою

-

м'ясні, рибні, грибні бульйони та

сокогінною дією

соуси на їх основі;

 

 

 

 

-

смажені та тушковані страви;

 

 

-

солоні,

копчені,

консервовані,

кислі

 

продукти;

 

 

 

 

 

-

спеції, прянощі;

 

 

 

 

-

житній хліб та здобні вироби;

 

Продукти, що стимулюють

-

кава, чай, газовані напої

 

 

-

продукти, багаті на клітковину;

 

моторику шлунково-кишкового

-

солоні, солодкі, кислі продукти;

 

тракту

-

газовані напої, холодні страви;

 

 

-

жири або сметана натще (окремо)

Продукти, що гальмують

-

в'яжучі

дубильні речовини (відвари

моторику шлунково-кишкового

чорниці, груш, кизилу, міцний зелений чай,

тракту

какао на воді);

 

 

 

 

 

-

страви в'язкої й слизової консистенції;

Продукти, що сприяють

-

теплі напої й страви

 

 

-

три-, чотирисахариди;

 

 

гниттю, бродінню у шлунково-

-

страви, багаті на неповноцінні білки

кишковому тракті

(сполучна тканина,

субпродукти

другої

 

категорії, желатин);

 

 

 

 

-

білки

рослинного

походження,

 

особливо бобових

 

 

 

Узв'язку з тим, що всі дієти біологічно неповноцінні за вмістом вітамінів

імінеральних речовин, хворі на усіх етапах лікування потребують нутріціологічної підтримки, яка реалізується через додаткове використання вітамінно-мінеральних комплексів і спеціальних харчових продуктів.

Рекомендована література: [1-3, 5, 6, 8-17, 19, 25].

11

2.Характеристика основних лікувальних дієт

Дієта № 1 — Виразкова хвороба шлунка та 12-палої кишки Дієта № 2 — Хронічний гастрит, гострі гастрити, ентерити та коліти,

хронічні ентероколіти Дієта № 3 — Аліментарний і звичайних запор

Дієта № 4 — Захворювання кишечника з проносами Дієта № 5 — Захворювання печінки та жовчних шляхів

Дієта № 6 — Подагра, сечокам'яна хвороба з утворенням каміння і солей сечової кислоти

Дієта № 7 — Гострий і хронічний нефрит (пієлонефрит, гломерулонефрит)

Дієта № 8 — Ожиріння Дієта № 9 — Цукровий діабет

Дієта № 10 — Захворювання серцево-судинної системи з недостатністю кровообігу

Дієта № 11 — Туберкульоз Дієта № 12 — Захворювання нервової системи

Дієта № 13 — Гострі інфекційні захворювання з підвищенням температури

Дієта № 14 — Сечокам'яна хвороба з відходженням каміння, яке складається переважно з оксалатів

Дієта №15 — Різноманітні захворювання, що не потребують спеціальних

дієт

2.1.Дієта № 1

Показання для призначення. Виразкова хвороба і хронічний гастрит з нормальною та підвищеною шлунковою секрецією в фазі згасаючого загострення і ремісії (впродовж 3 . 5 міс.); хронічний гастрит із секреторною недостатністю у фазі загострення; гострий гастрит у період одужання; після операцій на шлунку у фазі відновлення.

Цільове призначення. Механічне, хімічне і термічне щадіння слизової оболонки шлунка та дванадцятипалої кишки, нормалізація секреції і моторики (рухової функції) шлунка, сприяння загоюванню виразок.

Загальна характеристика. Збалансованість за енергетичною цінністю та співвідношенням нутрієнтів. Виключають хімічні та термічні харчові подразники, сильні збудники шлункової секреції, а також продукти та страви, що погано перетравлюються.

Кулінарне обробляння. Спосіб теплового обробляння — варіння (варильне середовище — вода або пар). Подають страви у протертому вигляді. Виключають дуже холодні та гарячі страви.

Режим харчування. 5

. 6 разів

на добу. Температура подавання

холодних страв — не нижче як

15 °С, гарячих — не вище як 62 °С.

 

Рекомендовані

і заборонені продукти і страви

1.

Хліб і борошняні

вироби.

Рекомендують: хліб пшеничний з

борошна вищого і 1-го сорту вчорашнього випікання або підсушений, сухий

12

бісквіт, печиво сухе, нездобні булочки ( 1 . 2 рази на тиждень ). Виключають: житній і будь-який свіжий хліб, млинці, пиріжки, пироги, здобні вироби.

2.Перші страви. Рекомендують: з протертих овочів, молочні, круп'яні, протерті з вермішелі з додаванням протертих овочів, супи-пюре, з заздалегідь відвареного м'яса. Супи заправляють вершковим маслом, яєчномолочною сумішшю, вершками. Виключають: перші страви на м'ясному, курячому, рибному бульйоні, на грибних і міцних овочевих відварах, щі, борщі, окрошку.

3.М'ясо і птиця. Рекомендують: нежирні сорти м'яса без сухожиль, курятину без шкіри. Парові й відварені страви з яловичини, молодої нежирної баранини, обрізної свинини, курятини та індюшатини. Парові протерті котлети, кнелі, фрикадельки, суфле, бефстроганов з відвареного м'яса, відварені й приготовані на пару язик і печінку. Виключають: жирні та жилисті сорти м'яса

іптиці у смаженому, тушкованому вигляді, консерви, копченості.

4.Риба. Рекомендують: нежирні види без шкіри, шматком або у вигляді котлетної маси. Обмежують: слабосолену зернисту ікру. Виключають: жирну, копчену, солону рибу, консерви.

5.Молочні продукти. Рекомендують: молоко, вершки, простоквашу, некислий кефір, ацидофілін. Свіжий некислий сир (протертий) і сметану у стравах (запечені сирники, суфле, ліниві вареники, пудинги). Виключають: молочні продукти з високою кислотністю, гострі та солоні тверді сири.

6.Жири. Рекомендують: несолоне вершкове масло, рафіновану соняшникову та оливкову олії. Виключають: всі інші жири.

7.Яйця. Рекомендують: паровий омлет і яєчня. Виключають: яйця, відварені круто, смажений омлет.

8.Крупи, макаронні вироби, бобові. Рекомендують: манну, рисову, гречану (протерту), вівсяну. Парові суфле, пудинги, котлети з круп. Відварені макаронні вироби (подрібнені). Виключають: пшоно, перлову, ячну, кукурудзяну крупу, бобові, цільні макаронні вироби.

9.Овочі. Рекомендують: картоплю, моркву, буряк, цвітну капусту, зелений горошок, відварені або приготовані на пару і протерті (пюре, суфле), парові пудинги, гарбузи і кабачки, відварені та нарізані шматочками. Виключають: інші овочі, солені, квашені, мариновані, а також гриби, овочеві консерви. Обмежують: стиглі некислі помідори.

10.Солодкі страви. Рекомендують: стиглі солодкі ягоди і фрукти у вигляді пюре, киселів, мусів, желе, самбук, компотів (протертих), запечені яблука (без шкірки), збиті вершки, креми, молочний кисіль. Цукор, мед, джеми

іварення з солодких ягід та фруктів, зефір, пастилу. Виключають: кислі, недостатньо стиглі, багаті клітковиною фрукти і ягоди, непротерті сухофрукти, халву, шоколад, морозиво.

11.Соуси і прянощі. Рекомендують: молочні, сметанні, яєчно-масляні соуси. Обмежують: кріп, петрушку, ванілін. Виключають: всі інші соуси.

12.Напої. Рекомендують: неміцний чай з молоком або вершками, слабкі какао і каву з молоком, фруктові та овочеві соки, відвар шипшини,

13

пшеничних висівок. Виключають: газовані напої, квас, міцну каву, виноградний сік.

2.2.Дієта № 2

Показання для призначення. Хронічний гастрит зі зниженою шлунковою секрецією поза фазою загострення, хронічний ентероколіт поза фазою загострення, порушення функцій жувального апарату, період одужання після гострих інфекцій та операцій.

Цільове призначення. Стимуляція секреції і нормалізація рухової функції шлунка і кишечника, зменшення запальних процесів у слизовій оболонці шлунка, пригнічення бродильних процесів у кишечнику, підвищення компенсаторних можливостей інших органів травлення.

Загальна характеристика. Повноцінна за енергетичною цінністю та нутрієнтним складом дієта з помірним механічним і термічним щадінням.

Кулінарне обробляння. Способи теплового обробляння — варіння, тушкування, запікання і смаження без утворення грубої скоринки (не допускається панірування). Рекомендують подавати страви у подрібненому і пюреподібному вигляді.

Режим харчування. 4 . 5 разів на день. Температура подавання холодних страв — не нижче як 15 °С, гарячих — не вище як 62 °С.

Рекомендовані та заборонені продукти і страви

1.Хліб і борошняні вироби. Рекомендують: хліб пшеничний з борошна вищого, 1-го і 2-го сорту, вчорашнього випікання або підсушений, нездобні булочні вироби і печиво, сухий бісквіт, сухарі. Виключають: житній і будь-який свіжий хліб, млинці, пиріжки, здобні вироби.

2.Перші страви. Рекомендують: на м'ясних і рибних бульйонах, на відварах з овочів і грибів, з протертими крупами, дрібно нарізаними або протертими овочами, вермішеллю або локшиною, фрикадельками. Виключають: молочний, гороховий, квасолевий, чечевичний супи, окрошку.

3.М'ясо і птиця. Рекомендують: нежирні сорти без сухожиль та шкіри, відварені, запечені, тушковані, смажені (без панірування). Вироби з січеної маси з яловичини, телятини, кролятини та індюшатини. Язик відварений, м'ясо заливне, паштет з м'яса та печінки, лікарська ковбаса, сосиски молочні. Виключають: жирні та жилисті сорти м'яса, копченості, консерви.

4.Риба. Рекомендують: нежирні види риби, приготовані шматком або

увигляді січених виробів, відварені, запечені, тушковані, смажені (без панірування). Виключають: жирні види, солену, в'ялену, копчену рибу, рибні консерви.

5.Молочні продукти. Рекомендують: молоко у складі страв та напоїв, кефір, простоквашу, ацидофілія й інші кисломолочні напої, свіжий кисломолочний сир у натуральному вигляді й у стравах (суфле, пудинг, сирники, вареники ліниві), негострий твердий сир, некислу сметану у стравах. Виключають: незбиране молоко, вершки, морозиво.

14

6. Жири. Рекомендують: вершкове, топлене масло, рафіновані олії.

Виключають: всі інші.

7. Яйця. Рекомендують: парові, запечені й смажені (без грубої скоринки) омлети. Виключають: яйця, відварені круто.

8.Крупи, макаронні вироби, бобові. Рекомендують: протерті і розварені каші. Вермішель і лапшу відварені. Пудинги запечені, зрази, котлети

зкруп. Виключають: гречану (ядриця), перлову крупу, бобові.

9.Овочі. Рекомендують: моркву і буряк, відварені, запечені, тушковані, цвітну капусту відварену, кабачки і гарбузи тушковані, свіжі стиглі помідори. Обмежують: картоплю (у вигляді пюре, зраз, і злегка обсмажених котлет). Виключають: багаті клітковиною або ефірними оліями (огірки, ріпа, редис, редька, перець тощо), мариновані гриби.

10.Солодкі страви. Рекомендують: протерті стиглі фрукти і ягоди (пюре), дуже м'які — непротерті. Компоти, киселі, муси, желе. Компот з добре проварених сухофруктів. Яблука печені. Цукор, мед, джеми і варення з солодких ягід та фруктів, зефір, пастилу. Виключають: тверді фрукти, ягоди з грубими зернами (червона смородина, малина) і грубою шкіркою (аґрус), інжир, фініки, халву.

11.Соуси і прянощі. Рекомендують: на м'ясних і рибних бульйонах, грибних і овочевих відварах, соус сметанний, білий з лимоном. Ванілін, корицю, гвоздику, лавровий лист. Виключають: жирні та гострі соуси, гірчицю, перець, хрін.

12.Напої. Рекомендують: чай з лимоном, каву і какао на воді та з молоком, овочеві й фруктові соки, відвар шипшини. Виключають: газовані напої, виноградний сік, квас.

2.3.Дієта № 3

Показання для призначення. Аліментарний, звичайний запор і деякі хвороби прямої кишки (тріщини, геморой) за відсутності інших захворювань органів травлення.

Цільове призначення. Стимуляція рухової функції кишечника включенням до раціону механічних, термічних і хімічних подразників, нормалізація порушених функцій кишечника і пов'язаних з ними порушень обмінних процесів в організмі.

Загальна характеристика. Повноцінний за енергетичною цінністю та нутрієнтним складом раціон, до якого включають продукти, багаті грубою рослинною клітковиною для стимулювання перистальтики кишечника. Виключають з раціону продукти і страви, що сприяють процесам бродіння і гниття у кишечнику.

Кулінарне обробляння. Різні способи кулінарного обробляння, які не обмежують. їжу готують здебільшого неподрібненою, відварюють (варильне середовище — вода і пар) і тушкують.

Режим харчування. 4 . 5 разів на день. Температура подавання холодних страв — не нижче як 15 °С, гарячих — не вище як 62 °С.

15

Рекомендовані та заборонені продукти і страви

1.Хліб і борошняні вироби. Рекомендують: хліб житній, пшеничний

зборошна грубого помелу, зерновий.

2.Перші страви. Рекомендують: овочеві, фруктові, з бобових, борщ, окрошку, щі, переважно холодні супи. Виключають: слизові супи.

3.М'ясо і птиця. Рекомендують: нежирні сорти різних видів м'яса, курятину, індюшатину — відварені, запечені, в основному, шматком, іноді у вигляді виробів з січеної маси, страви з субпродуктів, ковбаси, сосиски молочні.

4.Риба. Рекомендують: нежирні види риби.

5.Молочні продукти. Рекомендують: кисломолочні напої, вершки, сметану, кисломолочний сир.

6.Жири. Рекомендують: вершкове, топлене масло, рослинні олії.

7.Яйця. Рекомендують: яйця, відварені круто, омлет, яєчню.

8.Крупи, макаронні вироби, бобові. Рекомендують: перлову, гречану (ядриця), пшоно, ячну у вигляді розсипчастих каш, бобові. Виключають: рис, манну, вівсяну крупу (геркулес), макаронні вироби.

9.Овочі. Рекомендують: будь-які, особливо буряк, капусту, редьку, огірки, морську капусту у складі салатів, вінегретів з рослинною олією, у консервованому вигляді.

10.Солодкі страви. Рекомендують: свіжі стиглі солодкі фрукти і ягоди, сухофрукти (особливо чорнослив), компоти, желе, яблука печені, мед, варення, сиропи. Виключають: чорницю, айву, гранат, кизил, брусницю, груші, киселі, шоколад.

11.Соуси і прянощі. Рекомендують: різні.

12.Напої. Рекомендують: овочеві та фруктові соки (особливо буряковий, морквяний, абрикосовий), квас, неміцні чай і каву.

2.4.Дієта № 4

Показання для призначення. Хронічні коліти та ентероколіти у фазі загострення, гострий гастроентероколіт на початковому етапі захворювання (після голодних днів), дизентерія, черевний тиф, туберкульоз кишок (впродовж перших 5 . 7 днів).

Цільове призначення. Максимальне механічне, хімічне і термічне щадіння кишечника, створення умов для ліквідації запального процесу і відновлення порушених функцій, зменшення бродильних і гнильних процесів у кишечнику, сприяння нормалізацію функцій кишечника й інших органів травлення.

Загальна характеристика. Зниження енергетичної цінності, в основному, за рахунок вуглеводів і жирів; кількість білків відповідає фізіологічній нормі; знижений вміст хлориду натрію. Виключають механічні, хімічні та термічні подразники, продукти, що сприяють бродильним і гнильним процесам у кишечнику, важкоперетравлювану їжу, сильні стимулятори жовчовиділення, секреторної функції шлунка і підшлункової залози, а також речовини, що подразнюють печінку.

16

Кулінарне обробляння. Спосіб теплового обробляння — варіння (варильне середовище — вода або пар). Консистенція страв — рідка, напіврідка і пюреподібна.

Режим харчування. 5 . 6 разів на добу невеликими порціями за умови дотримання постільного режиму. Температура подавання холодних страв — не нижче як 15 °С, гарячих — не вище як 62 °С.

Рекомендовані та заборонені продукти і страви

1.Хліб і борошняні вироби. Рекомендують: хліб пшеничний з борошна вищого сорту, сухарі з пшеничного хліба. Обмежують: випічку попереднього дня, нездобне печиво. Виключають: житній і свіжий хліб, вироби зі здобного тіста, млинці, оладки.

2.Перші страви. Рекомендують: на нежирному м'ясному, курячому або рибному бульйоні з рисом, манною крупою, вермішеллю, фрикадельками. Слизові супи на тих же бульйонах з вершковим маслом. Виключають: на міцному і жирному бульйоні, молочні, з овочами, бобові, холодні.

3.М'ясо і птиця. Рекомендують: нежирну яловичину, телятину, курятину, індюшатину, протерті та січені, відварені або приготовані на пару з додаванням у фарш рису замість хліба (фарш пропускають 2 . 3 рази через м'ясорубку з дрібною решіткою). Виключають: жирну баранину, свинину, м'ясо гуски, курятину, тушковану і смажену шматком, ковбаси, шинку, копченості, консерви.

4.Риба. Рекомендують: нежирну (судак, окунь, сазан тощо) шматком, січену і протерту, відварену або приготовану на пару, заливну, ікру зернисту. Виключають: жирні види, солену, копчену, мариновану, консерви.

5.Молочні продукти. Рекомендують: ацидофільне молоко і пасту, протертий кисломолочний сир, збагачений кальцієм. Виключають: незбиране молоко, вершки, сметану, одноденний кефір, тверді сири.

6.Жири. Рекомендують: вершкове масло у натуральному вигляді та у стравах. Виключають: всі інші жири.

7.Яйця. Рекомендують: відварені «в мішечок», паровий омлет, у страви (одне на день). Виключають: смажені, відварені круто.

8.Крупи, макаронні вироби, бобові. Рекомендують: рисову, манну, вівсяну (геркулес), протерту гречану (варильне середовище — вода або знежирений бульйон), парові круп'яні пудинги, вермішель відварену. Виключають: перлову і ячну крупи, пшоно, розсипчасті каші, макаронні запіканки, бобові.

9.Овочі. Рекомендують: у вигляді відварів (для перших страв).

Виключають: всі овочі.

10.Солодкі страви. Рекомендують: яблучне пюре, киселі і желе з соків некислих ягід і фруктів, відвари з сушеної чорної смородини, чорниці, кизилу, айви, черемхи. Обмежують: цукор. Виключають: свіжі фрукти і ягоди, сухофрукти, компоти, мед, варення та інші солодощі.

11.Соуси і прянощі. Рекомендують: на знежиреному бульйоні.

Виключають: прянощі.

17

12. Напої. Рекомендують: чай (особливо зелений), каву, какао на воді. Соки некислих ягід і фруктів, розведені водою. Відвари з сушеної чорної смородини, чорниці, черемхи, кизилу, айви, шипшини. Виключають: каву і какао з молоком, квас, виноградний сік, газовані й холодні напої.

2.5.Дієта № 5

Показання для призначення. Гострі гепатити в фазі одужання, хронічний гепатит, цироз печінки, запальні ураження жовчних шляхів (холецистит, холангіт, гепатит тощо) поза фазою загострення, захворювання, що супроводжуються порушенням функцій печінки і жовчних шляхів. У всіх випадках без супутніх захворювань шлунка і кишечника.

Цільове призначення. Нормалізація порушених функцій печінки і жовчних шляхів, регулювання холестеринового і жирового обмінів, накопичення глікогена в печінці, стимулювання жовчовиділення і рухової функції кишечника.

Загальна характеристика. Повноцінна за енергетичною цінністю дієта з оптимальним вмістом білків, жирів і вуглеводів та з виключенням продуктів, багатих пуринами, азотистими екстрактивними речовинами і холестерином, щавлевою кислотою, ефірними оліями, продуктами окиснення жиру (акролеїн, альдегіди), що утворюються під час смаження. Раціон збагачують ліпотропними речовинами (холін, метіонін, лецитин).

Кулінарне обробляння. Спосіб теплового обробляння — варіння (варильне середовище — вода або пар). Дозволяється запікати фрукти і овочі, а м'ясо і рибу — після попереднього відварювання. Не дозволяється смаження.

Режим харчування. 5 разів на добу. Температура подавання холодних страв — не нижче як 15 °С, гарячих — не вище як 62 °С.

Рекомендовані та заборонені продукти і страви

1.Хліб і борошняні вироби. Рекомендують: хліб з пшеничного борошна 1-го і 2-го сорту, житнього сіяного і обдирного борошна вчорашнього випікання або підсушений. Виключають: свіжий хліб, здобні вироби, смажені пиріжки, торти з кремом.

2.Перші страви. Рекомендують: овочеві, круп'яні на овочевому відварі, молочні з макаронними виробами, фруктові, борщ, вегетаріанські щі. Борошно і овочі для заправляння не підсмажують, а підсушують. Виключають: м'ясні, рибні та грибні бульйони, окрошку, розсольник.

3.М'ясо і птиця. Рекомендують: нежирне або знежирене, без сухожиль, птицю без шкіри. Відварене, можна запікати після відварювання, шматком або січені. Сосиски молочні. Виключають: жирні сорти м'яса, м'ясо гуски, качки, більшість ковбас, копченості, консерви, печінку, нирки, мізки.

4.Риба. Рекомендують: нежирні види. Відварену, запечену після відварювання, шматком або у вигляді кнелей, фрикадельок, суфле. Виключають: жирні види, копчену, солену рибу, консерви.

5.Молочні продукти. Рекомендують: молоко, кефір, ацидофілія, простоквашу, сметану як соус до страв. Можна вживати напівжирний і нежирний кисломолочний сир і страви з нього (запіканки, ліниві вареники,

18

пудинги тощо). Негострі та нежирні тверді сири. Виключають: вершки, кисломолочний сир з підвищеною кислотністю.

6. Жири. Рекомендують: вершкове масло в натуральному вигляді та у страви, рослинні олії: соняшникову, оливкову, кукурудзяну. Виключають: свинячий, яловичий, баранячий жир, сало, маргарин, кулінарні жири.

7. Яйця. Рекомендують: білковий омлет. У страви можна додавати не більше як один жовток на день. Дозволяється яйце, відварені некруто і у вигляді омлету. Виключають: яйця, відварені круто і смажені.

8.Крупи, макаронні вироби, бобові. Рекомендують: будь-які страви з різних круп, особливо гречаної й вівсяної. Плов з сухофруктами, морквою, пудинги з морквою і сиром, крупники. Відварені макаронні вироби.

Виключають: бобові.

9.Овочі. Рекомендують: різні, свіжі, відварені, тушковані, у складі салатів, гарнірів, цибулю після відварювання, некислу квашену капусту. Виключають: шпинат, щавель, редис, редьку, зелену цибулю, часник, гриби, мариновані овочі.

10.Солодкі страви. Рекомендують: різні фрукти і ягоди (окрім кислих), свіжі, відварені, запечені, сухофрукти, компоти, киселі, желе, муси, самбуки. Мармелад, нешоколадні цукерки, пастилу, мед, варення. Цукор частково замінюють ксилітом або сорбітом. Виключають: шоколад, кремові вироби, морозиво.

11.Соуси і прянощі. Рекомендують: сметанні, молочні, овочеві соуси, солодкі фруктово-ягідні підливи. Борошно не пасерують. Дозволено: кріп, петрушку, ванілін, корицю. Виключають: гірчицю, перець, хрін.

12.Напої. Рекомендують: чай, каву з молоком, фруктові, ягідні та овочеві соки, відвари шипшини і пшеничних висівок. Виключають: чорну каву, какао, холодні напої.

2.6.Дієта № 6

Показання для призначення. Подагра, сечокам'яна хвороба з утворенням каменів з солей сечової кислоти (уратурія) або щавлевої кислоти (оксалатурія).

Цільове призначення. Сприяння зменшенню ендогенного утворення сечової кислоти, виведенню її з організму і нормалізації пуринового обміну, обмеження надходження з їжею щавлевої кислоти.

Загальна характеристика. Повноцінна за енергетичною цінністю дієта з відповідним фізіологічній нормі вмістом вуглеводів, обмеженням споживання білків, жирів і хлориду натрію. Виключають продукти, багаті пуринами і щавлевою кислотою. Збільшують вміст продуктів, що зміщують кислотнолужну рівновагу в лужний бік (молочні продукти, овочі, плоди), і рідини.

Кулінарне обробляння. Рекомендований спосіб теплового обробляння для м'яса та риби — варіння, після чого допускається легке обсмажування.

Режим харчування. 4 рази на день, між прийомами їжі — пиття.

19

Рекомендовані та заборонені продукти і страви

1.Хліб і борошняні вироби. Рекомендують: різноманітні хлібобулочні вироби з пшеничного та житнього борошна. Виключають: вироби зі здобного та листкового тіста.

2.Перші страви. Рекомендують: молочні, вегетаріанські (борщ, щі, овочеві з додаванням круп), холодні (борщ, окрошка).

3.М'ясо і птиця. Рекомендують: нежирні сорти м'яса, відвареного або запеченого після попереднього відварювання ( 2 . 3 рази на тиждень). Виключають: жирні сорти, м'ясо молодих тварин і птахів, печінку, нирки, мізки, язик, смажені й тушковані, ковбаси, консерви, копченості.

4.Риба. Рекомендують: нежирну відварену ( 2 . 3 рази на тиждень). Виключають: жирні види, солену, копчену, ікру.

5.Молочні продукти. Рекомендують: молоко, молочнокислі напої, сметану, кисломолочний сир, твердий сир як у натуральному вигляді, так і для приготування страв. Виключають: солоні та гострі тверді сири, кисломолочний сир з підвищеною кислотністю.

6.Жири. Рекомендують: вершкове, топлене масло, рафіновані олії. Виключають: баранячий, свинячий, яловичий, кулінарні жири.

7.Яйця. Рекомендують: одне надень.

8.Крупи, макаронні вироби, бобові. Рекомендують: крупи і макаронні вироби, весь асортимент в обмеженій кількості. Виключають: бобові.

9.Овочі. Рекомендують: свіжі та у складі різноманітних страв. Виключають: щавель, шпинат, ревінь, гриби солені, мариновані.

10.Солодкі страви. Рекомендують: фрукти і ягоди некислих сортів, свіжі й кулінарно оброблені, киселі, молочні креми, цукор, мед, варення, мармелад, пастилу. Виключають: малину, інжир, шоколад.

11.Соуси і прянощі. Рекомендують: молочний, сметанний, на овочевих відварах, ванілін, корицю, лимонну кислоту.

12.Напої. Рекомендують: неміцні чай і каву з молоком, відвар шипшини, фруктово-ягідні соки. Виключають: міцні чай і каву, какао.

2.7.Дієта № 7

Показання для призначення. Хронічний гломерулонефрит (у період затихання процесу), гострий гломерулонефрит (на стадії одужання), нефропатія вагітних, інші захворювання, за яких показана низькосольова дієта.

Цільове призначення. Помірне щадіння функції нирок, зменшення артеріального тиску, набряків і поліпшення виведення азотистих «шлаків» і недоокиснених продуктів обміну з організму.

Загальна характеристика. Різко обмежують вміст у раціоні білку, знижують вміст жирів і вуглеводів, виключають хлорид натрію і речовини, що подразнюють нирки та збуджують серцево-судинну і центральну нервову системи. Кількість вільної рідини обмежують. Виключають м'ясні, молочні та грибні бульйони як джерела екстрактивних речовин, продукти, багаті ефірними оліями і щавлевою кислотою.

20

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]