Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bichkova_s_s_civilne_pravo_ukraini_dogovirni_ta_nedogovirni.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.32 Mб
Скачать

8.6. Відшкодування шкоди, завданої фізичною особою, цивільна дієздатність якої обмежена

Цивільне законодавство передбачає можливість обмеження діє­здатності осіб, якщо вони страждають на психічні розлади, зловжи­вають спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами тощо і тим ставлять себе чи свою сім'ю, а також інших осіб, яких вони за законом зобов'язані утримувати, у скрутне мате­ріальне становище (ст. 36 ЦК України).

Однак обмеження цивільної дієздатності особи стосується здійс­нення правочинів щодо розпорядження майном, самостійного отри­мання заробітної плати, пенсії, стипендії, інших видів доходів і не впливає на її здатність відповідати за завдану іншим особам шкоду. Тому обмежено дієздатні особи несуть відповідальність за завдану шкоду на рівні з іншими суб'єктами (учасниками) цивільно-право­вих відносин. Це закріплено ст. 1185 ЦК України, в якій зазначено, що шкода, завдана фізичною особою, цивільна дієздатність якої об­межена, відшкодовується нею на загальних підставах.

8.7. Відшкодування шкоди, завданої фізичною особою,

яка не усвідомлювала значення своїх дій та (або) не

могла керувати ними

Відповідно до ст. 1186 ЦК України дієздатна фізична особа, яка завдала шкоди в такому стані, коли не усвідомлювала значення сво­їх дій та (або) не могла керувати ними, не відповідає за завдану шкоду. Наприклад, фізична особа була в стані шоку, сильного ду­шевного хвилювання, раптово втратила свідомість тощо. Така осо­ба не нестиме відповідальності за завдану шкоду, оскільки в ЇЇ діях відсутня вина.

Доказом відсутності вини є висновок судово-психіатричної екс­пертизи, в якому чітко повинна бути сформульована відповідь на питання: чи міг дієздатний заподіювач шкоди в момент її заподіян­ня усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

У разі підтвердження факту відсутності усвідомлення своєї пове­дінки (вини), суд звільняє особу від відповідальності за завдану шкоду.

Однак особа не звільняється від відповідальності, якщо вона сама себе призвела до такого стану вживанням алкоголю, наркотичних чи токсичних речовин. За таких обставин вона буде нести відпові­дальність за завдану іншим особам шкоду на загальних підставах.

Разом з тим, захищаючи насамперед інтереси потерпілого, суд, враховуючи матеріальне становище потерпілого, а також заподію­вача шкоди, може постановити рішення про відшкодування шкоди особою, яка не усвідомлювала значення своїх дій, частково або в повному обсязі (ч. 1 ст. 1186 ЦК України).

На практиці трапляються випадки завдання шкоди особою, яка не усвідомлювала значення своїх дій та не могла керувати ними внаслідок психічного розладу або недоумства, проте не визнана в судовому порядку недієздатною.

Наявність психічного розладу або недоумства свідчить про від­сутність в діях такої особи вини, а отже, і про неможливість покла­дення на неї відповідальності.

Тому, відповідно до ч. 2 ст. 1186 ЦК України, суду надано право постановити рішення про відшкодування шкоди, завданої такою особою, її чоловіком (дружиною), батьками, повнолітніми дітьми.

Але відповідальність зазначених осіб наставатиме тільки за умов, якщо вони:

1) є повнолітніми та працездатними;

2) проживали разом з цією особою;

3) знали про її психічний розлад чи недоумство1.

Список рекомендованої літератури

1. Беспалов Ю. Причинитель вреда - несовершеннолетний // Рос. юстиция. - 1996. - № 10.

2. Мироненко В.П. Відповідальність батьків за неналежне вихо­вання дітей за сімейним та цивільним законодавством України: Автореф. дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.03 / Київ. нац. ун-т ім. Т. Шевченка. - К., 2001. - 19 с.

3. Шевченко Я.Н. Правовое регулирование ответственности не­совершеннолетних. - К.: Наук, думка, 1976. - 189 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]