Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент.doc
Скачиваний:
285
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.73 Mб
Скачать

Розділ 1. Теоретичні основи менеджменту

Тема 1. Поняття і сутність менеджменту

1.1. Предмет, об’єкт і суб’єкт менеджменту.

1.2. Співвідношення категорій “управління”, “менеджмент.

1.1. Організація, її ознаки та характеристики.

1.2. Організація та її середовище.

1.4. Менеджмент як вид професійної діяльності. Сфери менеджменту. Рівні

менеджменту. Ролі та якості менеджера.

1.5. Еволюція концепцій менеджменту.

1.6. Внесок України в розвиток управлінської думки.

Після вивчення цієї теми студент буде вміти:

  • обгрунтовувати значення теорії менеджменту і пояснювати еволюцію управлінської думки;

  • описувати ролі менеджерів, які працюють в організаціях, визначати рівні управління, компетенції менеджерів кожного рівня;

  • обирати параметри організації, які необхідні для її характеристики як

об’єкта управління, визначати ресурсну залежність організації з

зовнішнім середовищем;

  • аналізувати проблемі та перспективі сучасного менеджменту.

1.1. Предмет, об’єкт і суб’єкт менеджменту

Сьогодні в організаціях усе більшого значення набуває діяльність керівникової формації — менеджерів. Саме ці категорії працівників сприяють утвердженню підприємства на ринку, успіху в конкурентній боротьбі, втіленню нових ідей та результативних стратегій. Менеджер, який володіє широкими знаннями у сфері сучасної економіки, основами інформаційних і комп'ютерних технологій, технікою ділового спілкування з вітчизня- ними та зарубіжними партнерами, може забезпечити успіх організації, її інноваційний розвиток, сприятливий інвестиційний клімат.

Менеджмент як вид діяльності націлений на продуктивне використання організацією залученних із зовнішнього середовища ресурсів і досягнення поставлених цілей.

Менеджмент - вид діяльності, спрямованний на працівників організації з метою координації їх дій для досягнення поставлених перед організацією цілей.

Предметом вивчення науки про менеджмент є:

1.Теоретичні засади управлінської діяльності (закони, закономірності, принципи, категорії, механізми, моделі тощо).

2.Практика управління організаціями (працівниками, колективами працівників, групами, організацією тощо). Практика управління організаціями, (підприємствами, корпораціями, господарськими товариствами тощо).

3.Проектування систем менеджменту (формування взаємопов'язаних і взаємодіючих управлінських важелів, які забезпечують управлінський вплив керуючої системи організації на керовану).

Об'єкт менеджменту (об'єкт управління) — процес управління виробничо-господарською діяльністю підприємств, корпорацій, господарських товариств, об'єднань та інших організацій. Організація складається з підрозділів, кожен з яких має свою сферу діяльності, а отже, потребує застосування специфічних прийомів та методів впливу на нього. Такі підрозділи виступають також об'єктами управління, але до них частіше застосовують термін «керована система». Дослідження процесу менеджменту, виокремлення його етапів дають змогу послідовно ознайомитись з усіма управлінськими категоріями, виявити взаємозв'язки між ними, зрозуміти характер та особливості здійснення управлінського впливу. Це сприяє формуванню в майбутніх економістів та менеджерів управлінського мислення, керівних навичок, здатності до прийняття управлінських рішень.

Здійснює функції управління суб'єкт менеджменту, яким може бути одна людина чи група людей.

Суб'єктом менеджменту (суб'єктом управління) є працівники керуючої і керованої систем організації, їх професійний та кваліфікаційний рівень, ступінь виконання ними повноважень, обсяги відповідальності, а також взаємозв'язки в системі менеджменту. Від суб’єкта управління слід відрізняти суб’єкт управлінської діяльності, яким може бути тільки фізична особа, індивід. Саме через суб'єктів управлінської діяльності , які можуть належити як до суб’єктів, так і до об’єктів управління, реалізуються управлінські відносини.

Суб’єкт управлінської діяльності – особа, що реалізує управлінські відносини.