Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Psikhologia_konspekt.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
405.5 Кб
Скачать

4. Місце під у системі наук

Своєму виникненню ІП як самостійний науковий напрямок багато у чому зобов’язана кібернетиці, яка сформувала єдиний принцип вивчення процесів управління у живих організмах і машинах.

Використання в техніці психологічних закономірностей і процесів, реалізація на цих принципах технічних устроїв лежить в основі створення та інтенсивного розвитку біоніки, тісно пов’язаної з ІП.

Також ІП пов’язана з філософією як наукою про взаємодію людини і природи, людини і суспільства, людини із самою собою. Тут дається світоглядна оцінка, визначаються перспективи розвитку СЛМ.

ПІД як галузь ІП щільно перехрещується із загальною, соціальною, педагогічною психологією, так як глибоке розуміння психологічних закономірностей операторської діяльності є неможливим без наукового вивчення психологічних процесів, станів і властивостей особистості.

Багато проблем ІП вирішуються в щільному контакті з фізіологією труда – дисципліною, яка вивчає зміни під впливом робочої діяльності і дає фізіоло- гічне обґрунтування засобів організації трудових процесів, які сприяють тривалому підтриманню працездатності оператора.

Сьогодні ІП є одним з 3-х основних напрямів, по якому розвивається ергономіка – наука, яка вивчає проблеми, які виникають у системі «людина – техніка – середовище», з метою оптимізації трудової діяльності оператора. Крім ІП до складу ергономіки входить ще 2 дисципліни: технічна естетика (художнє конструювання обладнання і виробнича естетика) та виробнича ергономіка.

Велике значення для розвитку ІП має використання у ній математичних методів, так як необхідними є точні кількісні методи вивчення діяльності оператора. Математичні методи широко використовуються для побудови моделей діяльності оператора і т.д.

Дані фізики необхідні при вимірюванні порогів чутливості та інших характеристик аналізаторів і т.д.

ІП також пов’язана з лінгвістикою, економікою, медициною тощо.

5. Історія розвитку під

ІП відносно молода наукова дисципліна. ЇЇ виникнення співпадає за часом з кінцем ІІ Світової війни. У нашій країні особливо інтенсивного розвитку ІП набула з 1959 року, коли у Ленінградському держаному університеті була створена перша у Радянському Союзі спеціалізована науково-дослідницька лабораторія ІП на чолі з Б.Ф. Ломовим.

Широко відомими у світі є роботи з ІП, які виконувалися в Українському науково-дослідницькому інституті психології під керівництвом Е.А. Мілеряна. Найбільше значення мають роботи по психологічному професійному відбору льотчиків.

До числа піонерів розвитку ІП у нашій державі слід віднести колектив кафедри психології Харківського державного університету на чолі з П.І. Зінченком. Тут найбільшого успіху набули у розробці проблеми пам’яті,стосовно до ІП, а також у навчанні операторів.

Контрольні запитання

1.  Як принципово змінилась функція людини по відношенню до техніки з введенням АСУ?

2.  Як Ви розумієте сутність НТР та НТП?

3.  Що вивчає ІП?

4.  Як співвідносяться ІП та ПІД?

5.  Яким є місце ПІД у системі наук?

Тема ііі основні течії та теорії під

1.  Основні положення теорії предметної діяльності.

2.  Концепції структурного та алгоритмічного аналізу професійної діяльності.

3.  Теорія психічних складових діяльності Б.Ф. Ломова.

4.  Концепція аналізу проблемностей і особливості психічної регуляції діяльності Ю.Я. Голікова і О.М. Костіна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]