Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Psikhologia_konspekt.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
405.5 Кб
Скачать

2. Новітня парадигма інженерної діяльності

Якщо на першому етапі індустріального виробництва характерною була проблема пристосування людини до машини, на другому етапі (у ХХ сторіччі) домінувала інженерна проблема пристосування машини до людини з урахуванням її психічних та фізичних потреб і можливостей, то сьогодні приходить усвідомлення необхідності у процесі вирішення інженерно-проектних завдань розглядати систему «людина – машина» як цілісний феномен культури. У зв’язку з цим змінюється і поняття технології, і парадигма інженерної діяльності: являючи собою цілеспрямовану зміну соціально-організаційних структур, остання спирається на нове поняття технології – не як науки про послідовність технічних процесів, а як сукупність принципів, створюючих техносферу, стан якої визначається і вже досягнутою технологією, і різними соціокультурними чинниками та процесами; як сукупності усіх видів інформації, потрібних для виробництва техніки; як наукового забезпечення усіх виробничих, економічних, соціально-психологічних і культурно-духовних процесів, пов’язаних з діяльністю по виробництву продукта.

Таким чином, культура сучасної інженерної діяльності базується на цілісному сприйнятті системи «людина – машина», де провідна роль відводиться людині, соціокультурному змісту діяльності. На жаль, це ще недостатньо добре усвідомлюється інженерним корпусом, не завжди технічні проблеми досліджуються в органічній єдності з інженерно-психологічними і ергономічними аспектами взаємодії машинних елементів виробництва з потребами і можливостями операторів. Про це ще в 1913 році писав видатний російський інженер та філософ техніки П.К. Енгельмейер: «Інженери часто і справедливо скаржаться на те, що інші сфери не хочуть визнавати за ними те важливе значення, яке повинно по праву належати інженеру... Але чи готові самі інженери для такої роботи?... інженери за нестатком загального розумового розвитку, самі нічого не знають та знати не хочуть про культурне значення своєї професії та вважають за непотрібну витрату часу роздуми про ці речі... Звідси виникає завдання перед самими інженерами: всередині власного середовища підвищити розумовий розвиток та проникнутися на підвалинах історичних і соціологічних даних усією важливістю своєї професії у сучасній державі».

3. Сучасне розуміння культури та психології інженерної діяльності

У 70-х роках ХХ сторіччя німецький філософ М. Хайдеггер, підкреслюючи, що при всій могутності техніки, виключно технічними засобами людські проблеми вирішені бути не можуть, писав: «Бо техніка не є чимось нейтральним. Саме тоді, коли її представляють як дещо нейтральне, ми віддані їй для гіршого». Рух «вгору» від науково-технічної раціональності до істинно гуманної інженерної діяльності є можливим лише за умови свідомого розвитку гуманістичного світогляду, орієнтації сучасного інженера на діяльність, яка створює продукт для задоволення не тільки матеріальних, але й духовно-психічних потреб людей як вищої цінності та мети у будь-якій діяльності.

Розуміння гуманізму як базисної цінності культури інженерної діяльності виникло не сьогодні. Ще геній Л. да Вінчі, відмовляючись оприлюднити ідею апарата для підводного плавання, аргументував: «по причині злої природи людини, яка могла б використати його для скоєння вбивств на дні морському шляхом потоплення суден разом з усім екіпажем».

Сучасне розуміння культури та психології інженерної діяльності в усіх цивілізованих країнах базується на розумінні того факту, що прагнення до вузькопрофесійної, техніцистської підготовки інженерів являє собою серйозну небезпеку для суспільства. Суть інженерної діяльності полягає в єдності двох базисних центрів – гуманітарного і технічного. Абсолютизація ролі другого призводить до технічного утилітаризму без урахування культурного, психологічного, соціального чинників, а зниження якості технічної освіти породжує непрофесійність.

У сучасній системотехніці висунуто принцип єдності та взаємопроникнення двох начал інженерії – гуманітарного і технічного, і базисом цього принципу є гармонізація єдності культури та технології, їхньої взаємодії як джерела соціального прогресу. Культура в усьому її багатстві та невичерпаності проявів виступає якісною стороною того соціального простору, в якому розгортується інженерна діяльність. Оскільки технологія постає як процес упорядкування, алгоритмізації свідомо напрямлюваної діяльності, то культура, визначаюча цілісну систему знань, моральних і духовних цінностей, складає основу тієї свідомості, яка не тільки віддзеркалює, але й творить світ. Ось чому однобічна «технологізація» майбутнього інженера призведе до деградації та бездуховності інженерної діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]