Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Psikhologia_konspekt.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
405.5 Кб
Скачать

Тема VII особливості оперативного мислення

1.  Особливості оперативного мислення.

2.  Роль образів в оперативному мисленні.

3.  Враховування особливостей оперативного мислення при проектуванні СЛМ.

4.  Основні відміни у переробці інформації людиною і машиною.

1. Особливості оперативного мислення

Процес прийняття рішення може бути 2-х типів: алгоритмізованим і пошуковим.

В останньому випадку велике значення у діяльності оператора відіграють процеси мислення.

Мислення – це психічний процес, основу якого складає пошук і відкриття нового; мислення спирається на чуттєве пізнання (прийом інформації), досвід («запас» інформації). У СЛМ велика частина функцій, які раніше виконувалися людиною, передаються машині і це призводить до концентрації у оператора в основному складних завдань мислення, з якими машини ще не впораються.

Для діяльності оператора характерним є оперативне мислення, тобто такий шлях вирішення практичних завдань, який відбувається на основі моделювання оператором об’єктів трудової діяльності, в результаті чого у даній ситуації формується модель припустимої сукупності дій (план операцій), які забезпечують досягнення поставленої мети. Отже, оперативне мислення включає у себе завдання виявлення проблемної ситуації і комплекса її мислених та практичних перетворень.

Специфічні особливості і ознаки оперативного мислення:

1.  Наявність щільного, фактично переходячого у єдність, зв’язку між сприйняттям і осмислюванням швидко змінюваної інформації, умов дій. Прийняття рішення часто співпадає з процесом його виконання.

2.  Оперативне мислення відбувається, як правило, у жорстко лімітованих нормах часу і пов’язано з емоційно-вольовим напруженням оператора внаслідок високої відповідальності за прийняті рішення.

3.  Великою є питома вага операцій декодування, що потребує від оператора великої активності мислення.

4.  Оперативне мислення складається з 3-х основних компонент:

а)  структурування;

б)  динамічного пізнання;

в)  формування алгоритму рішення.

5.  Є 3 функції оперативного мислення:

а)  вирішення завдань – основна функція оперативного мислення, коли треба здійснити вибір одного способа дій з декількох можливих;

б)  планування, тобто мисленно формується сукупність способів, засобів і термінів, які ведуть до певної мети;

в)  декодування – переведення образа сигналу у оперативний образ керуємого об’єкту чи процесу.

2. Роль образів в оперативному мисленні

Оперативне мислення є переважно образним, тобто мислева діяльність оператора у більшості випадків нероздільно пов’язана з образами керуємого об’єктів. До того, як відреагувати на деяку ситуацію, оператор, як правило, повинен створити мислевий образ ситуації, перевірити адекватність образа реальним обставинам і тільки після цього на основі створеного образу прийняти рішення по управлінню.

Оперативний образ – інформація про об’єкт, відображена у свідомості і активно взаємодіюча з сигнальною інформацією, тобто з інформацією, яка надходить до виконавця вже по ходу дії іззовні.

Особливості оперативних образів:

1.  Оперативні образи прагматичні, вони формуються у процесі дії з об’єктами, по ходу виконання конкретних практичних завдань.

2.  Оперативні образи адекватні, тобто відповідають конкретним завданням дій.

3.  Оперативні образи упорядковані, інформація у них структурно організована в єдиний інформаційний комплекс, у якому окремі компоненти поставлені у певний взаємозв’язок.

4.  Оперативні образи специфічні, тому що відображають тільки ту інформацію, яка є необхідною для вирішення конкретного завдання.

5.  Новий оперативний образ легше сприймається, якщо його можна подати як старий – відомий образ з похибкою. Ця обставина і полегшує діяльність оператора в умовах частої зміни оперативних образів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]