Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Psikhologia_konspekt.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
405.5 Кб
Скачать

4. Короткочасна пам’ять

Сьогодні значну увагу вчених привертають до себе процеси, які відбуваються на початковій стадії запам’ятовування, ще до закріплення слідів зовнішніх впливів, а також у момент їхнього створення.

Для того, щоб матеріал закріпився у пам’яті, він повинен бути переробленим людиною. Така переробка потребує певного часу, який називають часом консолідації слідів (від лат. – укріплення). Але як же утримується матеріал в пам’яті до того, як відбудеться акт консолідації? Вчені вважають, що збудження, надходяче у мозок від органів чуттів, деякий час циркулює по замкнутих ланцюгах нейронів, які називаються колами реверберації (з лат. – відображати). Суб’єктивно цей процес переживають як відгук події, яка щойно сталася і на якийсь час (мить) ми як би продовжуємо бачити, чути і т.д. те, чого вже безпосередньо не сприймаємо («стоїть перед очами», «звучить у вухах»). Ці процеси несталі та зворотні, але вони настільки специфічні та їхня роль у формуванні механізмів накопичення досвіду настільки значна, що вчені їх розглядають як особливий вид запам’ятовування, збереження і відтворення інформації – короткочасну пам’ять.

Ця пам’ять має відносно малу ємкість. Вона є індивідуальною для кожної людини, але у середньому складає 72 інформаційні одиниці у вигляді подань (цифр, слів, понять, ідей) чи кількість зв’язаної інформації, яка повідомляється лектором за 10-15 хвилин. Якщо не організувати переніс інформації із короткочасної пам’яті у довгочасну, то відбувається її переповнення, яке супроводжується витісненням раніше отриманої інформації новою (режим «в одне вухо влетіло, з іншого – вилетіло»). Це супроводжується швидким накопиченням втоми, розмиванням уваги і як результат – низькою продуктивністю вчення. Щоб цього не відбулося, треба періодично (раз в 10-12 хв.) переносити отримані відомості у довгочасну пам’ять (мислено підбивати підсумки і давати собі своєрідну команду: «Запам’ятай!»).

5. Довгострокове запам’ятовування

Якщо запам’ятовуєма інформація перебільшує об’єм короткочасної пам’яті, то ця інформація може бути відтвореною повністю та без помилок тільки після неодноразового її повторення та відтворення.

Довгочасна пам’ять має величезну ємкість. По сучасним оцінкам, у мозку може зберігатися 1020 одиниць інформації. Це перебільшує об’єм інформації будь-якої з найбільших бібліотек світу. Психологи твердять, що пам’ять треба не покращувати, а організовувати і виховувати, тобто розвивати навички її ефективного використовування.

Навички довгочасного запам’ятовування та розуміння інформації

1.  Визначить, яка з 4-х видів пам’яті щодо характеру психічної активності (рушійна, емоційна, образна, словесно-логічна) використовується вами найе- фективніше і зверніть на неї особливу увагу.

2.  Трансформуйте інформацію у форму найбільш зручну для запам’ятовування. При цьому використовують такі асоціативні прийоми:

а)  угрупування схожої інформації;

б)  попарне об’єднання інформації чи предметів;

в)  візуальний образ запам’ятовуємої інформації;

г)  використання перших букв ключових слів запам’ятовуємої інформації (тобто вміст маркетингу визначається як 4 «Р» (в англ. мові – production, pace, par, place): продукція, просування, вартість, місце).

3.  Після трансформування інформації запишіть її, прочитайте вслух і знову читайте до момента повного відтворення.

4.  Ув’язуйте нову інформацію з своїми попередніми знаннями.

5.  Не треба нічого запам’ятовувати більше, ніж 2 години. Зробіть перерву на 30 хвилин.

6.  Як можна частіше повторюйте запам’ятовувану нещодавно інформацію у І тиждень. Потім – через місяць.

Як можна зрозуміти щось?

1.  Сформулюйте та задавайте питання.

2.  Зв’язуйте нову інформацію з вже відомою.

3.  Задавайте питання розгорнуті, відповіді на які не можуть бути зведені до «так» чи «ні». Ієрархія питань приблизно завжди виглядає так:

Що?

Де?

Коли?

Хто?

Як?

4.  Якщо ви намагаєтесь знайти пояснення чомусь, то зосередьтесь на питаннях, які розпочинаються з «Чому?».

Дослідження показали, що об’єм пам’яті залежить головним чином від релевантної інформації, тобто від інформації, яка має відношення до мети діяльності людини.

Іррелевантна інформація, яку не потрібно запам’ятовувати, стає перешкодою для запам’ятання релевантної інформації. Отже, подаючи інформацію на засоби індикації, її потрібно кодувати так, щоб було як можна менше іррелевантної інформації, щоб усі отримуємі оператором сигнали та їхні аспекти по можливості несли корисну інформацію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]