Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді екзамен.docx
Скачиваний:
114
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
87.27 Кб
Скачать

75. Договір охорони квартир.

За договором охорони квартир одна сторона (охоронець) зобов’язується за допомогою технічних засобів і спеціальних нарядів організувати і забезпечити охорону квартири в цілому та збереження майна, що в ній знаходиться, а друга сторона (замовник) зобов’язується оплатити надані послуги по охороні та виконати всі необхідні дії, які сприятимуть належному здійсненню охоронцем своїх обов’язків.

Особливості цього договору полягають у наступному:

- замовник в односторонньому порядку оцінює вартість свого майна і визначає ціну договору, яка безпосередньо впливає на розмір щомісячної оплати послуг;

- розмір оплати послуг не залежить від їх фактичного обсягу,тобто незалежно від того, чи буде квартира перебувати під охороною цілодобово, чи клієнт взагалі жодного разу протягом місяця не скористається послугами охоронця, на суму оплати це не вплине;

- періодом охорони вважається час з моменту приймання квартири під охорону і до зняття її з охорони замовником;

- замовник може визначити довірену особу, яка має право входу в квартиру за його відсутності (як правило, довіреними особами виступають члени сім´ї та близькі родичі замовника).

76. Поняття, види та форми страхування.

Страхування — це вид цивільно-правових відносин щодо захисту майнових інтересів громадян та юридичних осіб у разі настання певних подій (страхових випадків), визначених договором страхування або чинним законодавством, за рахунок грошових фондів, що формуються шляхом сплати громадянами та юридичними особами страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) та доходів від розміщення коштів цих фондів.

За формою проведення страхування буває:

— добровільне страхування - це страхування, яке здійснюється на основі договору між страхувальником і страховиком. Загальні умови і порядок здійснення добровільного страхування визначаються правилами страхування, що встановлюються страховиком самостійно відповідно до вимог Закону України " Про страхування".

— обов'язкове - це страхування, яке здійснюється відповідно до законодавчих норм, згідно з яким страховик зобов'язується страхувати відповідні об'єкти, а страхувальники — вносити належні страхові платежі (страхування майна сільськогосподарських підприємств, страхування пасажирів і військових).

Видами добровільного страхування можуть бути наприклад :

— страхування життя;

— страхування від нещасних випадків;

— медичне страхування (безперервне страхування здоров'я);

— страхування здоров'я на випадок хвороби.

Залежно від об'єкту страхування поділяється на

1) майнове (обов'язкове і добровільне) - Об'єктами цієї галузі є матеріальні цінності у широкому понятті - майно громадян, основні й оборотні засоби підприємств, організацій та установ, транспортні засоби тощо.

виділяються підгалузі:

- страхування майна підприємств (юридичних осіб);

- страхування колективного майна (у господарських товариствах, кооперативах

тощо);

- страхування приватного майна.

2) особисте (добровільне) - Об'єктом є життя, здоров'я і працездатність населення.

виділяються підгалузі:

- страхування життя;

- страхування від нещасних випадків;

- медичне страхування.

3) страхування відповідальності - При страхуванні відповідальності об'єктом виступають зобов'язання страхувальників виконувати договірні умови з поставок продукції, погашення заборгованості кредиторам чи відшкодування матеріального або іншого збитку, якщо він був заподіяний іншим особам.

виділяються підгалузі:

- страхування заборгованості;

- страхування на випадок відшкодування збитку.