Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді екзамен.docx
Скачиваний:
114
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
87.27 Кб
Скачать

65. Договір прокату.

Договір прокату - це правочин, за яким одна особа (наймода-вець), яка здійснює підприємницьку діяльність з передання речей у найм, передає або зобов´язується передати рухому річ іншій особі (наймачеві) у користування за плату на певний строк.

Прокат є короткостроковим наймом майна. Як і інші види договорів найму, договір прокату є - оплатним, - консенсуальним або реальним, - двостороннім.

Крім того, ч. 2 ст. 787 ЦК України визначає договір прокату як договір приєднання. Це означає, що умови договору встановлюються однією стороною (наймодавцем) і він може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони (наймача) до запропонованого договору в цілому.

Договір прокату є публічним договором, тобто наймодавець зобов´язаний укладати договір прокату з кожним, хто до нього звернеться з метою задоволення власних потреб.

Предметом може бути лише рухома річ, що використовується для задоволення побутових невиробничих потреб. предметом договору прокату можуть бути тільки індивідуально-визначені, неспоживні речі, оскільки отримане наймачем у прокат майно підлягає поверненню.

66. Поняття та юридична характеристика договору найму (оренди) житла. Оренда житла з викупом.

За договором, найму (оренди) житла одна сторона - власник житла (наймодавець) передає або зобов´язується передати другій стороні (наймачеві) житло для проживання у ньому на певний строк за плату.

Юр.хар-ка - є консенсуальним (укладеним з моменту досягнення згоди між сторонами щодо всіх істотних його умов) чи реальним (укладеним з моменту передачі житла наймачу),

- двостороннім (права й обов´язки виникають і у наймодавця, і у наймача)

- оплатним (наймодавець передає житло наймачу за плату).

Крім того, договір найму (оренди) житла є каузальним, оскільки обов’язковою його умовою є мета укладення - житло передається наймачеві тільки для проживання у ньому. Навіть якщо наймачем є юридична особа, вона може використовувати житло лише для проживання у ньому фізичних осіб.

Оренда житла з викупом є особливим видом найму (оренди) житла. Відносини оренди житла з викупом (далі - оренда) встановлюються на підставі договору, до якого застосовуються положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва".

За договором оренди одна сторона - орендодавець передає другій стороні - фізичній особі - орендарю (далі - орендар) житло за плату на довготривалий (до 30 років) строк, після закінчення якого або достроково, за умови сплати орендних платежів у повному обсязі (викупу житла), житло переходить у власність орендаря.

Орендодавець здійснює розпорядження житлом до сплати орендарем орендних платежів у повному обсязі.

Орендар володіє і користується житлом, отриманим в оренду, а після сплати орендних платежів у повному обсязі набуває право власності на таке житло.

Об'єктом оренди може бути квартира або її частина, житловий будинок або його частина, що призначаються та придатні для постійного проживання в них. Орендні платежі складаються з платежів на викуп житла та винагороди (доходу) орендодавця.

Винагорода (дохід) орендодавця визначається як процентна ставка від платежів на викуп житла, розмір якої встановлюється у договорі оренди.

Сплата орендних платежів у повному обсязі засвідчується актом, що є невід'ємною частиною договору. Орендар має право достроково погасити платежі на викуп житла.

Оплата спожитих житлово-комунальних послуг здійснюється орендарем. У разі виникнення заборгованості з оплати зазначених послуг орендодавець погашає її за рахунок коштів резерву.

Договір оренди може бути розірваний відповідно до закону.

У разі розірвання зазначеного договору за рішенням суду повернення коштів здійснюється відповідно до рішення суду. У разі розірвання договору за згодою сторін повернення коштів здійснюється відповідно до умов договору.

У разі розірвання договору оренди орендар та інші особи, які проживають разом з ним, підлягають виселенню з житла без надання їм іншого житлового приміщення.

У разі смерті орендаря всі права та обов'язки за договором оренди переходять до спадкоємця.