Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
турдіяльність.docx
Скачиваний:
166
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
212.34 Кб
Скачать

36. Геопросторова модель туризму

37,Питання періодизації історії світового туризм

Встановити час виникнення понять «туризм» та «турист», як бачимо, можна достатньо точно. Набагато важче з’ясувати коли саме відбулося становлення туризму як специфічної діяльності людей та галузі господарства. У науковій літературі й до сьогодні немає загальної думки про це. Певна частина науковців вважають часом зародження туризму ХVIIІ ст., інші - середину ХІХ ст., а деякі стверджують, що він виник ще у стародавні часи. Тому у сучасній науковій літературі з туризму можна знайти і різні підходи до періодизації історії туризму.

Так, В. Б. Сапрунова пропонує періодизацію історії європейського туризму в основу якої покладені техніко-економічні та соціальні зміни в суспільстві, а також цільові функції туризму на різних етапах його розвитку [2]. За цими критеріями усю історію розвитку туризму автор поділяє на чотири етапи:

- передісторія туризму (етап до початку ХІХ ст.);

- розвиток елітарного туризму (ХІХ ст.), який супроводжувався зародженням спеціалізованих підприємств з виробництва туристських та готельних послуг;

- розвиток соціального туризму (перша половина ХХ ст.);

- розвиток масового туризму (з кінця Другої світової війни й до сьогодні), у якому відбувається формування туристської індустрії як міжгалузевого комплексу з виробництва товарів та послуг для туризму.

Відомий туризмознавець В.О. Квартальнов історію розвитку туризму в Росії поділяє на п'ять періодів:

- перший - просвітницький (до 1890 р.);

- другий - підприємницький (пов’язаний з розвитком капіталізму), під час якого активно створюються туристські фірми і контори;

- третій - організаційно-централізований (з 20 до 60-х років ХХ ст.), для нього характерними є формування радянського туризму і поява державних та суспільних організацій;

- четвертий - адміністративно-централізований (з 1960 до 1990 рр.);

- п’ятий - перехідний, який збігається з початком процесів перебудови та реформування економіки в країні [3].

Американський учений Дж. Уокер усю історію розвитку туризму поділяє на періоди, пов’язані з розвитком транспортних засобів, які використовувались під час подорожей. Так, він виділяє п'ять періодів: передіндустріальний, коли у подорожах використовувались украй примітивні транспортні засоби, а наступні чотири періоди пов’язані з винаходом нових транспортних засобів. Дж. Уокердає їм відповідні назви - вік залізних доріг, вік автомобілів, вік реактивних авіалайнерів, вік круїзів на морських лайнерах [4].

Вітчизняні дослідники проблеми розвитку туризму Л.М. Устименко та І.Ю. Афанасьєв виділяють чотири історичні етапи:

- перший - початковий (з найдавніших часів до 1841 р.) для якого характерні подорожі в більшості стихійні та вимушені;

- другий - становлення організованого туризму (з 1841 до 1914 рр.), який характеризується появою туристських організацій, туристських центрів та курортів;

- третій - формування індустрії туризму (з 1914 до 1945 рр.), туризм виходить на державний та міжнародний рівні;

- четвертий - розвиток масового туризму та глобалізація туристської індустрії (з 1945 р. до наших днів) [1].

Періодизацію, в основу якої була покладена історична типологія культур, запропонувала М.В. Соколова. Відповідно до цієї типології вся історія розвитку туризму поділяється на чотири етапи:

- подорожі у Давнині;

- подорожі у Середньовіччі;

- подорожі у Новий час та зародження туризму;

- туризм Новітнього часу [5].

Проведене дослідження дозволяє зробити висновок, що викладання навчального матеріалу з дисципліни «Історії туризму» за певними періодами розвитку суспільства та культури надасть змогу розкрити логіку становлення туризму як суспільного явища. Це дозволить найбільш повно висвітлити передумови виникнення та історію розвитку туризму починаючи з самих простих переміщень древніх людей і заселення материків до сучасних спеціалізованих турів. Ця послідовність викладу навчального матеріалу повинна доповнюватися історичними аспектами розвитку вітчизняного туризму та сфери гостинності в умовах різних суспільно-економічних відносин.

Перспективу подальших розробок ми бачимо у розробці авторської методики викладання навчального матеріалу з дисципліни «Історія туризму».