Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
philosophy.doc
Скачиваний:
160
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
382.46 Кб
Скачать

Тема 9. Філософська концепція суспільства

Проблема побудови теоретичних моделей суспільства. Розвиток суспільства як природно-історичний процес зміни суспільно-економічних формацій (К.Маркс), соціальних систем (Т.Парсонс), стадій "економічного розвитку" (У.Ростоу), еволюції типів культур (М.Вебер, П.Сорокін), круговороту локальних цивілізацій (А.Тойнбі).

Суспільство як система, що самоорганізується і саморозвивається. Суспільство і природа як підсистеми об’єктивної реальності. Географічне середовище і його роль в житті суспільства. Демографічні чинники суспільного розвитку. Сфери життєдіяльності суспільства. Виробництво і його особливості в інформаційному суспільстві.

Проблема джерел суспільної динаміки. Детермінанти суспільного розвитку. Суб’єкт суспільної діяльності. Економічні, політичні, правові, моральні, духовні, комунікативні та інші суспільні відносини. Поняття соціальної структури суспільства. Соціальна ієрархія і соціальна динаміка. Типи соціальних ієрархій. Типи еліт. Соціальна група. Середній клас. Соціальна структура традиційного, індустріального й постіндустріального (інформаційного) суспільства. Суспільна організація та самоорганізація. Соціальні інститути. Типи соціальних інститутів (економічні, політичні, правові, культурні, моральні тощо) як форма організації та сукупності норм регуляції суспільного життя.

Матеріальне та духовне виробництво. "Виробництво" потреб і форм спілкування. Матеріальне виробництво - основа існування та розвитку суспільства. Роль науки у виробництві. Науково-технічний та соціальний прогрес. Техніка як соціальний феномен. Концепція "трьох хвиль" суспільного розвитку (О.Тоффлер). Інформаційна революція і сучасний соціум. Проблеми модернізації сучасного українського суспільства.

Тема 10. Суспільство та цивілізація

Ідея прогресу в історії соціальної філософії. Прогрес як еволюція розуму, культури, духовності людини (М.Кондорсе). Матеріальні основи та духовне забезпечення прогресу. Рушійні сили, критерії та головні напрями прогресу. Ступені прогресу. Прогрес та еволюція.

Поняття цивілізації та цивілізаційних основ розвитку суспільства. Формація і цивілізація. Сучасна цивілізація, її особливості й суперечності. Західна стратегія розвитку цивілізації. Теорія локальних цивілізацій. Техніка й цивілізація. Сучасна цивілізація та її основні характеристики. Проблема кризи цивілізації ХХ століття та шляхи виходу з неї.

Тема 11. Суспільна свідомість

Суспільна свідомість як відображення і розуміння сутності суспільного буття. Об’єктивні, позасвідомі, напівсвідомі, безсвідомі та свідомі аспекти в суспільній діяльності, суспільних відносинах і нормах. Відносна самостійність суспільної свідомості. Структура свідомості. Види, типи, рівні, форми суспільної свідомості. Суспільна психологія та суспільна ідеологія. Масова та елітарна свідомість. Пізнавальний, емоційний та практично-вольовий аспекти суспільної та масової свідомості. Феномени маніпульованості та консолідації масової свідомості. Зростання рівня самоорганізації та саморегуляції у сучасному цивілізованому інформаційному соціумі.

Виникнення та еволюція форм суспільної свідомості. Моральна свідомість. Співвідношення моралі та права. Політична та правова свідомість. Естетична свідомість і мистецтво. Релігійна та атеїстична свідомість. Економічна та екологічна свідомість.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]