Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PR1.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
28.15 Кб
Скачать

1. Зміст поняття «зв’язки з громадськістю» Різноманітність підходів і т.Д.

Па́блік риле́йшнз (спеціалізована діяльність державних і громадських організацій, що забезпечує взаєморозуміння і доброзичливість у контактах з масами (публікою), соціальними групами.

У вузькому розумінні — це систематична діяльність компанії, що спрямована на зміну переконань, ставлення, думок (опіній) та поведінки різних груп людей (цільових груп) стосовно компанії, її продуктів, послуг, а також конкретних проблем, ідей та дій. PR водночас може бути достатньо оперативним інструментом комунікаційної стратегії компанії, реалізуючи довгострокові задачі зі:

  • створення та підтримки корпоративної репутації компанії,

  • налагодження необхідних контактів,

  • переконання конкретних цільових груп.

Існує понад 500 визначень поняття PR.

Український вчений Г. Г. Почепцов визначає PR як «науку про управління громадською думкою».

Англійський вчений Сем Блек трактує PR як «плановані, тривалі зусилля, спрямовані на створення та підтримку доброзичливих відносин і взаєморозуміння між організацією та її громадськістю».

Усі визначення збігаються в одному: PR стосується кожного, в кого є контакти з іншою людською істотою, або організацією, або соціальною думкою.

Об'єкт PR — система реальних зв'язків суб'єктів управління та суспільної діяльності з громадськістю.

Предметом PR є сутність та елементи системи зв'язків з громадськістю, громадська думка, закономірності та випадковості їх виникнення, функціонування й розвитку, принципи та методи управління ними.

9.Моделі масової комунікації, які використовуються в ззг. Модель Лассуела

Модель була створена і застосовувалася головним чином для того, щоб надати структурну організованість дискусій про комунікації. Кожен елемент формули являє собою самостійну галузь аналізу комунікаційного процесу: «Хто говорить»; «Що говорить»; «За якому каналу»; «Кому»; «З яким результатом». Знайшовши модель Лассуелла застосовної, хоча і сильно спрощеною, деякі дослідники стали розвивати її далі. Р. Бреддок додав до неї ще два елементи: умови, і мета.

Модель Шеннона – Уївера До того «м'яса» ще додав шум, як налсідок ціль моделі зводиться до максимального зменшення його обсягів, та адекватного розшифрування коду повідомлення.

До функціональних елементів відносяться: джерело інформації, відправник; канал, одержувач; мета, або місце призначення. 

Модель Дефлюера

Додав зворотній зв’язок.

17. Зовнішні pr комунікації підприємства компанії

Зовнішні комунікації - це обміни інформацією між організацією та її зовнішнім середовищем. 

Завдання зовнішніх комунікацій зводиться до трансформування бажаної стратегічної позиції в поведінку організації, її комунікаційні послання й символи на організаційному, виробничому і функціональному рівнях.

Проведення потребує: 

• визначення комунікаційних завдань;

• вибір цільових груп (клієнтів і представників громадськості, які мають значення для організації);

• формулювання відповідного повідомлення (повідомлень);

• вибір засобів і планування;

• організація (координація) дій.

Зовнішні комунікації, які належать до стратегічного PR:

  • Паблісіті - це поширення навмисно заздалегідь спланованих і на високому рівні виконаних повідомлень через обрані (неоплачувані) ЗМІ з метою порушення громадського інтересу до організації чи окремої особи.

  • Лобіювання (урядові заходи) виявляється і діє в середовищі законодавців і урядових агентств в конкретних інтересах організації на місцевому, національному та міжнародному рівнях. 

  • Корпоративна соціальна відповідальність

  • Спонсорство - компанія набуває виключне право на який-небудь захід чи спортивне змагання або надає своє ім'я якого-небудь продукту з метою просування себе через висвітлення в ЗМІ та / або насадження у свідомості громадян позитивної асоціації свого імені з цікавим або значущою подією.

  • Інформаційні послуги

  • Поради та консультації

  • Кризове управління - розглядає майбутнє з точки зору прогнозування ймовірних подій, які можуть зруйнувати важливі для організації взаємини, і підготовки до них.

  • Управління проблемами - це систематичне виявлення можливих (тимчасових) проблем, що викликають занепокоєння компанії, і дії, спрямовані на коригування її політики в умовах їх виникнення.

  • Розробка та написання друкованих матеріалів

25. Методи розробки і планування PR акцій 1.Определение целевых групп: первичных (тех, на которые будет направлено основное воздействие) и вторичных (тех, через которые будет направлено основное воздействие). 2. Постановка общей цели: опираясь на результаты анализа, можно сформулировать общую цель проведения PR-акций. Она описывается в терминах изменения сознания, представлений, отношения, поведения людей.  3. Разработка продвигаемого имиджа, образа, идеи. Это один из ключевых компонентов в разработке PR-акций. Очень важно четко сформировать продвигаемые мысль, образ, выражающие ситуацию, и наш подход к ее изменению. 4. Разработка сообщений. На основе анализа продумываются сообщения, транслируемые по разным целевым группам. Эти сообщения, с одной стороны, должны выражать продвигаемую идею, образ, имидж, а с другой – опираться на результаты анализа представлений, отношения и поведения целевых групп по заданному вопросу, а также на “язык”, принятый в этой группе. Для каждой целевой группы рекомендуется разработать свои сообщения, отвечающие определенным задачам. 5. Определение и разработка инструментов и каналов продвижения сообщений. На этой стадии определяются методы продвижения сообщений, включая инструменты и каналы подачи информации. Они должны быть адекватны целевым аудиториям (например, пенсионеры не работают в Интернете). Продвигаемый имидж в совокупности с сообщениями и каналами, инструментами их продвижения составляют стратегию кампании. 6. Составление  и осуществление рабочего плана PR-акций. Когда определены стратегия и ресурсы проведения PR-акций, становится возможным разработать стандартный календарный план мероприятий для их реализации.  7. Оценка результатов проведения PR-акций

33. PR та споріднені з ним напрямки діяльності

Па́блік риле́йшнз  — спеціалізована діяльність державних і громадських організацій, що забезпечує взаєморозуміння і доброзичливість у контактах з масами (публікою), соціальними групами. Реалізується поширенням інформації, що розкриває механізми здійснення влади, контактами, які імітують довіру у взаємовідносинах влади і мас. П.Р. — важлива складова управлінської діяльності, покликана забезпечити взаєморозуміння, довіру між сферою управління і широкими суспільними верствами, соціальним середовищем.

Ма́ркетинг - це діяльність, спрямована на створення попиту та досягнення цілей підприємства через максимальне задоволення потреб споживачів.

Рекла́ма — спеціальна інформація про осіб чи продукцію, що розповсюджується в будь-якій формі та в будь-який спосіб з метою прямого чи опосередкованого одержання прибутку.

Пропага́нда — поширення певних ідей, поглядів чи ідеології. Найчастіше, пропаганда є засобом певної політики. Головними інструментами пропаганди є засоби масової інформації та комунікації.

Журналі́стика — це соціальний інститут, створений з метою забезпечення всебічного й об'єктивного інформування всіх суб'єктів суспільного життя про соціальну дійсність, що необхідне для оптимального функціонування всіх інших соціальних інститутів і суспільства в цілому як саморегульованої системи.

41. Основна мета використання спеціально підготовлених подій

Special Event - это событие, мероприятие, которое проводится PR-службой предприятия. Цель Special Event – привлечь внимание целевой аудитории к компании, ее деятельности, товарам или услугам, которые она реализует. Примером Special Event может являться праздник, конкурс, карнавал, в зависимости от профессионализма и фантазии работников отдела по связям с общественностью.

49. Щсновні завдання медіа-плану компанії

Медиаплан - это основной документ, в котором указывается план размещения рекламы товаров  конкретной компании. Результат рекламной кампании по продвижению товара зависит от того, насколько детальным и продуманным  будет составлен медиаплан. Разработкой  эффективного медиаплана должны заниматься специалисты. Главные задачи: 1.Определение бюджета  по продвижению товара в регионе. 2.Выбор приоритетных информационных каналов. 3. Разработать  информационные сообщения для каждого этапа. 4. Подготовка и составление представления рекламной кампании. Этапы формирования медиаплана: - определение целей заказчика; - исследование рынка, определение целевой аудитории;              - разработка слогана и имиджевого образа; - выявление  приоритетных каналов СМИ; - определение оптимальных показателей рейтинга эффективности рекламоносителя; - планирование бюджета рекламной кампании. Правильно составленный медиаплан предполагает достаточно детальное знание возможных затрат на осуществление всех программ и мероприятий, предусмотренных коммуникационной стратегией, и оценку планируемого эффекта от них.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]