Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pitannya_3.docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
62.04 Кб
Скачать

Поняття і розрахунок мережі закладів ресторанного господарства. Чинники, що впливають на її розвиток.

ПРГ як субєкти інфраструктури ринку можна підрозділити на ресторанні мережі і незалежні. Ресторанні мережі є новою формою бізнесу в індустрії харчування України. На заході підприємці вже давно зрозуміли, що організовувати підприємство з нуля, а тим більше фірмову мережу, досить важко. Щоб створити оптимальну модель бізнесу, вони купують франшизу, одержують консультації і починають працювати. Особливості створення ресторанних ланцюгів: зважаючи на широкий перелік характеристик споживачів і комерційної спрямованості операцій на масового споживача виникає необхідність уніфікації пропозиції; перебуваючи у складі ресторанної мережі, підприємства прагнуть одноманітності всіх його елементів, оскільки стандартизація полегшує поширення позитивного досвіду; керування мережею підприємств значною мірою спрощується в результаті стандартизації продукції, сервісу і управлінської політики. Однією з перших на український ринок в 90-х роках ХХ століття прийшла міжнародна мережа фаст фуд «McDonalds».

Мережеві ресторани мають єдиний центр управління, централізоване постачання продуктами, сировиною і напівфабрикатами, однакове меню з відносно обмеженим асортиментом. Приклад мереж загальноміського рівня: «Пузата хата», «Два гуся». Створення мережі ресторанів дозволяє істотно зменшити витрати за рахунок централізованого постачання, корпоративного стилю управління, єдиного меню, цільових рекламних акцій та інших чинників.Потребу у місцях в ЗРГ визначають виходячи із кількості жителів мікрорайону, від'їжджаючих жителів і приїжджаючих. Враховуючи коефіцієнт внутрішньо міської міграції та нормативну кількість місць ПРГ проводиться розрахунок необхідної кількості місць в мережі ресторанного господарства . Р=(Н1*К*н)/1000, Де Р- розрахункова кількість місць у загальнодоступній мережі харчування, місць;Н - чисельність місцевого населення, тис. чол.;К - коефіцієнт внутрішньо міської міграції;н - норматив місць на тисячу осіб (40 місць на 1000 чоловік )Коефіцієнт внутрішньо міської міграції, що враховує зміну чисельності населення в районі визначається за формулою:К=(Н1-(Н3-Н2)*р)/Н1,Де Н1-чисельність проживаючого населення, тис. чол.;Н2- приїжджаючі в місто, тис. чол.;Н3-від”їжджаючі з міста, тис. чол.;р - коефіцієнт непрацездатного населення .

Призначення і методика розрахунків графіків добової динаміки попиту для закладів ресторанного господарства.

Призначення і методика розрахунків графіків добової динаміки попиту в закладах ресторанного господарства. Наведіть приклад.

Принципи раціонального розміщення закладів ресторанного господарства. Фактори, що впливають на вибір типу, місткості закладу, його концепції.

Для того, щоб вдало організувати роботу будь-якого закладу ресторанного господарства необхідно слідувати принципам раціонального розміщення підприємства.

Основою для раціонального розміщення закладу є аналіз співвідношення між трьома основними групами населення, які перебувають протягом дня на даній території. Тобто, ті що мешкають у цьому районі, ті що працюють на підприємствах і установах та ті групи населення що приїздять у цей район тільки у денний час. Виходячи з цього, найчастіше такі групи населення користуються послугами їдалень, кафе, буфетів, барів, закусаних та ресторанів. Але також важливими факторами які впливають на визначення місцевості для розміщення ЗРГ є: межування з комунікаціями, відстань від станцій метро, при наявності, віддаленість від центру міста та його культурних пам’яток, адже саме в цих місцях найбільше скупчення туристів та потенційних відвідувачів. Проте, важливим фактором також є рівень конкуренції, від кількості розміщених ЗРГ в даній місцевості залежить можливість привернути увагу клієнта, тобто, необхідно запропонувати унікальність і різноманітність, яка буде краща за інших. Тому далі потрібно керуватися факторами, що впливають на вибір типу, місткості закладу, його концепції. До них можна віднести соціально-економічне значення даного закладу має поєднувати в собі: резерв економії суспільної праці, фактор відтворення робочої сили, фактор раціонального використання продовольчих ресурсів і засобів, фактор зростання продуктивності праці, фактор організації харчування населення на наукових засадах, як варіант економії часу, вивчення іноземної культури та вивчення основних правел етикету за столом.

Проте все ж таки, основними факторами які впливають на концепцію, кількість місць та саме тип закладу, впливає місце розташуваня та кількість людей які населяють та перебувають у даному районі, їх економічному становищі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]