Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pitannya_3.docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
62.04 Кб
Скачать

Вимоги до організації робочого місця у виробничих цехах зрг.

Ефективна організація виробництва передбачає в першу чергу раціональну організацію робочих місць.Робочим місцем називається ділянка виробничої площі, на якій розміщене обладнання, інвентар, інструменти, пристрої,необхідні для виконання певної технологічної операції.

Площа робочого місця має бути достатньою для зручного і компактного розміщення технологічного і допоміжного обладнання, інвентаря та створення безпечних умов праці.

Бажаним є зручний зв'язок між робочими місцями, що прискорює просування напівфабрикатів і готової продукції.Перед початком роботи посуд, сировину, напівфабрикати для зручності розміщують зліва; ножі, інвентар, спеції – справа або перед собою.

Велика увага приділяється розміру виробничих столів і допоміжним пристроям – полицям, стендам, стелажам.При влаштуванні полиць, стендів, навісних шаф, гірок над кришкою столу необхідно враховувати, що найбільш зручним для зберігання інструмента і постійно використовуваних пристроїв є простір від полиці під кришкою столу – 45см, до рівня плеча – 150см.

При визначенні ширини і довжини робочого місця враховуються характер оброблювальної продукції і максимальний розмах рук працюючого в горизонтальній площині.

Кут ефективної видимості не повинен перевищувати 30 градусів.

Достатня площа в зоні робочого місця виключає можливість виробничих травм, забезпечує підхід до обладнання при його експлуатації і ремонті.

Кожне робоче місце має бути забезпечене достатньою кількістю інструментів, інвентаря і посуду.

Необхідно дотримуватися зменшення шуму на робочих місцях, що зменшує стомлювальність працівників.

На робочих місцях, де збираються відходи, для їх видалення влаштовують жолоби, воронкоподібні отвори в столах, спускні рукави в камеру відходів, встановлюють пересувні контейнери та т. ін.

Робочі місця мають бути організовані так, щоб виключалася можливість одержання травм, опіків. Допомогти в цьому можуть захисні екрани, огородження, запобіжні пристрої і попереджувальна сигналізація.

Доцільніше використовувати на робочих місцях висувні, відкидні або переносні стільці, причому краще стільці з сидінням, регульованим по висоті, і спеціальною спинкою та підлокітниками. Організація роботи по дотриманню товарного сусідства.

Вимоги до організації робочого місця у м’ясо-рибному цеху закладів ресторанного господарства.

М’ясні цехи на великих заготівельних підприємствах складаються з декількох приміщень: дефростери, мийне відділення для туш, приміщення для обсушування, приміщення для обвалки, жилування, готування напівфабрикатів. У великих цехах робочі місця з виробництва порційних і дрібношматкових напівфабрикатів можуть організовуватися на паралельних лініях. По обидва боки лінії розташовуються виробничі столи. На робочому місці виготовлювача напівфабрикатів розміщуюють обробну дошку, ліворуч від неї лоток з м’ясом, праворуч – лоток для напівфабрикатів, середній ніж кухарської трійки,

мусат. За обробною дошкою встановлюють терези.Для виробництва рубаних напівфабрикатів організують кілька робочихмісць, які й становлять технологічну лінію. На цих робочих місцях передбачається ванна для замочування хліба, м’ясорубка, фаршмішалка або кутер, котлетоформувальна машина, ефективна організація виробництва передбачає в першу чергу раціональну організацію робочих місць. Робочим місцем називається ділянка виробничої площі, на якій розміщенеобладнання, інвентар, інструменти, пристрої, необхідні для виконання певної технологічної операції.Площа робочого місця має бути достатньою для зручного і компактного розміщення технологічного і допоміжного обладнання, інвентаря та створеннябезпечних умов праці.Устаткування у м'ясо - рибного цеху: стіл виробничий ; стіл з мийною ванною ;виробничий стіл для обробки риби ;стелаж виробничий ; м'ясорубка ;м'ясорозрихлювач; холодильна шафа ;ваги порційні електронні ; полки настінні. Інструменти й інвентар, а також сировина і напівфабрикати розташовують на робочих місцях у суворо визначеному порядку.Перед початком роботи посуд, сировину, напівфабрикати для зручності розміщують зліва; ножі, інвентар, спеції — справа або перед собою. Все, щочасто використовується в роботі, слід розміщувати ближче до кухаря,порівняно рідко використовуване — на віддаленій ділянці робочого місця. Велика увага приділяється розміру виробничих столів і допоміжнимпристроям — полицям, стендам, стелажам. Висота виробничого обладнанняповинна бути такою, щоб корпус і руки працюючих знаходилися в найбільшзручному положенні. Так, висота столу вважається нормальною, якщо від ліктязігнутої руки працівника до поверхні столу залишається 20—25 см. При влаштуванні полиць, необхідно враховувати, що найбільш зручним для зберігання інструмента і постійно використовуваних пристроїв є простір від полиці під кришкою столу(45 см) до рівня плеча (150 см). Найбільша висота верхніх полиць не повиннаперевищувати 175 см. їх доцільно влаштовувати лише для зберігання запасногоінструмента або рідко використовуваних спецій та інвентаря. Найбільш прийнятною вважається ширина робочогомісця в межах 70— 80 см, а довжина (фронт) — 100—120 см. Кут ефективної видимості не повиненперевищувати 30°. У середньому для людини він складає 120°, тому довжинавиробничого столу не перевищує 1,5 м. Кут миттєвої видимості предметаскладає 18°. У цьому секторі огляду розміщується те, що працівник маєпобачити миттєво. Для покращення умов праці широковикористовують місцеву вентиляцію, витяжні шафи, зонти (місцевий відсос),що вловлюють випари, гази, чад, дим на місці проведення робіт, не допускаючиїх поширення.Важливим фактором у раціональній організації виробництва є підбірпрацівників та їх розміщення. При цьому необхідно суворо розмежовуватиобов'язки кожного, — це унеможливлює знеосіблення на виробництві іпідвищує відповідальність

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]