Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pit_do_gr_i_kr.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
564.74 Кб
Скачать

Питання до іспиту з курсу "Гроші та кредит"

1. Раціоналістична та еволюційна концепція походження грошей.

Гро́ші — особливий товар, що є загальною еквівалентною формою вартості інших товарів. Гроші виконують функції мірила вартості та засобу обігу. Крім того, вони є засобами нагромадження та платежу. З утворенням світового ринку деякі національні гроші виконують функції світових.

Раціоналістична концепція пояснює походження грошей угодами між людьми, які переконалися в тому, що для пересування вартостей в міновому обороті необхідні спеціальні інструменти.

В основі цієї концепції лежить суб'єктивістською-психологічний підхід до походження грошей. Вперше цю концепцію висунув Аристотель. У роботі «Нікомахова етика» він пише: «Все, що бере участь в обміні, має бути якимось чином можна порівняти ... Для здійснення обміну повинна існувати якась одиниця (вимірювання), причому заснована на умовності».

Також Арістотель стверджував: «Загальним засобом обміну гроші зробилися за угодою. Вони тому так і називаються, що існують не за природою, а по встановленню, і в нашої влади замінити їх і зробити марними ».

Еволюційна концепція доводить, що гроші з'явилися поза волею людей в результаті тривалого розвитку обміну, коли з величезної товарного світу виділився особливий товар, що виконував роль грошей.

Вперше цю теорію висунув К. Маркс, заслуга якого в розвитку теорії грошей полягає в тому, що він довів їх товарне походження. Маркс писав, що загадковість грошей зникне, якщо показати виникнення грошей «від найпростішої, найбільш скромною форми обміну аж до його сліпучою - грошової форми».

І дійсно, розвиток обміну проходить тривалий шлях зміни наступних форм вартості:

-простий, або випадковою;

-повної, або розгорнутої;

-загальної;

-грошової.

2. Причини та механізм еволюції грошей від звичайних товарів першої необхідності до благородних металів.

  1. Поняття про функції грошей та їх еволюція.

Гро́ші — особливий товар, що є загальною еквівалентною формою вартості інших товарів. Гроші виконують функції мірила вартості та засобу обігу. Крім того, вони є засобами нагромадження та платежу. З утворенням світового ринку деякі національні гроші виконують функції світових.

Гроші - це товар товарів.

Гроші - це товар, який виконує функцію загального еквіваленту.

Гроші - єдиний товар, цінність якого проявляється в той момент, коли ми від нього позбавляємось.

Гроші - це засіб суспільного виразу економічної цінності благ.

Традиційно визначають 5 функцій, виконуваних грошима:

1) міра вартості;

2) засіб обігу;

3) засіб нагромадження та утворення скарбів;

4) засіб платежу;

5) світові гроші.

Міра вартості-це функція , в якій гроші забезпечують вираження і вимірювання вартості товарів, надаючи їй форму ціни.

Засіб обігу-це функція, в якій гроші є середником в обміні товарів і забезпечують їх обіг.

Засіб нагромадження-функція, що повязана із здатністю грошей бути засобом збереження вартості, представником абстрактної форми багацтва.

Засіб платежу- це функція,в якій гроші обслуговують погашення різноманітних боргових зобов’язань мыж субьэктами економычних выдносин,що виконують у процесі розширеного відтворення.

Світові гроші-це функція, в якій гроші обслуговують рух вартості в міжнародному економічному обороті і забезпечують реалізацію взаємовідносин між країнами.

Гроші у своєму розвитку пройшли шлях, який можна зобразити так: товарні гроші, металеві гроші, паперові гроші, кредитні гроші, електронні гроші тощо.

Гроші у вигляді товарів існували дуже давно. Такими своєрідними грошима ставали найпоширеніші продукти: у стародавніх греків – худоба, у іспанців і народів тихоокеанських островів – риба, у монголів – чай.

Пізніше з’являються металеві гроші у вигляді злитків і монет. Зокрема ще в 12 – 13 ст. у Київській Русі функцію грошей виконували зливки срібла видовженої форми і певної ваги, що називалися гривнями.

Паперові гроші— тип грошей або валюти, цінність яких походить не від власної вартості або гарантії обміну на золото або іншу валюту, а від державного наказу використання їх в якості засобу платежу.

Кредитні гроші — це неповноцінні знаки вартості, які виникли на основі кредитних відносин. Вони, як і інші форми грошей, виникли стихійно внаслідок подальшого розвитку товарно-грошових відносин, коли кредит став їх іманентною складовою частиною.

Електронні гроші завжди пов'язані з певною платіжною системою, яка виступає їх емітентом та яка або сама виступає їх екваєром, або підписує договір еквайрингу з іншими компаніями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]