Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pit_do_gr_i_kr.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
564.74 Кб
Скачать
  1. Економічна структура грошового ринку.

Грошовий ринок в ринковій економіці – це система грошових відносин на фінансовому ринку,яку формують банківські та спеціальні фінансово-кредитні інструменти,що забезпечують функціонування грошових ресурсів.

Основним товаром грошового ринку є гроші,які переміщуються між суб’єктами ринку залежно від механізму функціонування самого ринку.

Передача грошей від одного суб’єкта грошового ринку до іншого набуває силу лише тоді коли в одного з них вони є вільними і не має потреби витрачати їх на купівлю матеріальних благ.

Така передача грошей здійснюються:

• у формі прямої позички під зобов’язання повернути кошти у встановлений строк.

• у формі купівлі особливих фінансових інструментів(акцій,облігацій,векселів).

Грошовий ринок – це особливий сектор фінансового ринку на якому купуються і продаються гроші як специфічний товар,формується попит ,пропозиція та ціна товару, з метою перетворення його в інвестиції.

Особливості грошового ринку:

6. Купівля-продаж грошей відбувається лише тоді, коли вони є вільні у наявності в одних суб’єктів і появляється потреба у них в інших.

7. Взаємозв’язок «товар-гроші» відбувається умовно у формі позички під зобов’язання повернути кошти у встановлений строк.

8. В наслідок купівлі-продажу грошей, їх власник не втрачає права власності на них, а добровільно передає право розпорядження ними покупцеві на заздалегідь визначених умовах

9. У момент продажу грошей продавець не отримує еквівалента, а покупець відповідного права власності.

10. На грошовому ринку гроші передаються власниками у чуже розпорядження прямо, а не в обмін на товар.

  1. Суть та форми впливу попиту на гроші

Суть попиту полягає у прагненні індивідуумів зберігати певну частину багатства у грошовій формі як запасу грошей у певний фіксований час, момент, а не потік грошей, стан якого визначається сумою певних трансакційних операцій за певний період. При цьому тут гроші потрібні не для грошей, а як представницька вартість для задоволення поточних потреб і володіння активами в майбутньому, тобто гроші використовуються як засіб нагромадження вартості.

Проте зберігання грошей у грошовій формі обмежене. Воно означає неотримання відсоткового доходу, дивідендів. Ось чому загальний попит на гроші складається на основі взаємодії двох мотивів: споживання (трансакційні операції – Мі) і бажання володіти активами у майбутньому – набором цінних паперів або інших ліквідних активів. Перший із них визначає потреби готівки чи депозитних грошей для оплати рахунків або купівлі товарів, тому здебільшого пов´язаний з величиною операцій реалізації номінального ВВП, а другий – зводиться до поняття «портфеля». Портфель означає структуру певного набору цінних паперів або інших ліквідних активів, що показує, як і в яких формах раціональні інвестори вкладають своє багатство в економіку.

  1. Фактори, що визначають зміну попиту на гроші.

Попит на гроші слід розглядати як запас грошей, яким економічні суб'єкти прагнуть володіти на певний момент.

Виділяються три групи мотивів попиту на гроші:

Трансакційний мотив визначає потребу в грошах, пов'язану з необхідністю їх використання в обслуговуванні поточних господарських операцій, що забезпечують реалізацію ВВП.

Мотив завбачливості визначає попит на гроші для покриття непередбачених витрат, пов'язаних із певними нерегулярними платежами або придбання товарів і послуг у майбутньому.

Спекулятивний мотив визначає потребу у грошах для вкладання іх у дохідні фінансові активи з метою капіталізації прибутків.

Сукупний попит на гроші цими трьома мотивами. Спекулятивна частина попиту на гроші залежить від дохідності активів і насамперед від норми процента, який склався на фінансовому ринку. Ризикові вклади будуть робитися лише тоді, коли приноситимуть достатньо високий дохід.

З урахуванням чинників впливу на попит формулу його можна записати у такому вигляді:

Попит на гроші значною мірою залежить від велични ВВП або Р*Q. Підвищення рівня ВВП збільшує обсяг господарських операцій, що потребує для їх виконання додаткової кількості грошей (запасу грошей).

Попит на певний запас грошей вимірюється у визначальний момент часу: МV=PQ. MD= сума PQ/V.

MD – попит на гроші.

З цього рівняння випливає що величина попиту на троші залежить від 3 факторів:

1. Абсолютного рівня цін. Чим вище ціни, тим більше потрітно грошей. Інфляція.

2. Швидкість обігу грошей. Чим більша швидкість обігу грошей, тим менше потрібно грошей.

3. Рівня реального об`єму національного продукту( номінальні доходи)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]