Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pit_do_gr_i_kr.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
564.74 Кб
Скачать
  1. Сучасний монетаризм як альтернативний напрямок кількісної теорії грошей.

Сучасний монетаризм сформувався в 60—70-ті роки, коли особливо загострилася проблема інфляції, а проблеми безробіття та спаду виробництва відійшли на другий план. Вирішити цю проблему за кейнсіанськими рецептами було неможливо, потріб¬ні були нові підходи, які дали б можливість тримати під контро¬лем інфляційні процеси.

Вважається, що формування сучасного монетаризму було за¬початковано виходом у світ наукових праць представників «чи¬казької школи» на чолі з Мілтоном Фрідманом.

Основні погляди монетаристів:

1. Зосередили основну увагу на монетарній політиці держави;

2. Гроші і грошовий обіг впливають на економіку, оскільки основною причиною виникнення економічних криз і розвитку інфляційних процесів є порушення грошової рівноваги;

3. Капіталізму притаманна внутрішня стійкість, а тому немає необхідності, щоб держава активно включалась у процес виробництва;

4. Були прихильниками здійснення жорсткого регулювання кредитно-грошової емісії й відповідно - грошової маси в обігу. Контролю над інфляцією – це провідна ланка економічної політики центрального банку і системи державного регулювання.

М. Фрідман запропонував «грошове правило» довгострокової грошової політики, за яким держава повинна підтримувати помір¬не збільшення пропозиції грошей пропорційно до середньорічних темпів зростання ВВП, що склалися, та очікуваної інфляції. Згід¬но з цим правилом приріст маси грошей в обороті визначається за формулою, яка дістала назву «рівняння Фрідмана»:

де M — середньорічний темп приросту маси грошей, % за три¬валий період;

Р- середньорічний темп очікуваної інфляції, %;

— середньорічний темп приросту номінального ВВП, %.

Якби центральний банк утримував пропозицію грошей протягом тривалого часу межах , то се¬редній рівень цін залишався б незмінним. У разі перевищення цих меж у країні може розпочатися інфляція, а при більш низь-ких темпах — дефляція, яка може спричинити зниження темпів економічного зростання.

  1. Економічна сутність і структура грошового ринку.

Грошовий ринок в ринковій економіці – це система грошових відносин на фінансовому ринку,яку формують банківські та спеціальні фінансово-кредитні інструменти,що забезпечують функціонування грошових ресурсів.

Основним товаром грошового ринку є гроші,які переміщуються між суб’єктами ринку залежно від механізму функціонування самого ринку.

Передача грошей від одного суб’єкта грошового ринку до іншого набуває силу лише тоді коли в одного з них вони є вільними і не має потреби витрачати їх на купівлю матеріальних благ.

Така передача грошей здійснюються:

• у формі прямої позички під зобов’язання повернути кошти у встановлений строк.

• у формі купівлі особливих фінансових інструментів(акцій,облігацій,векселів).

Грошовий ринок – це особливий сектор фінансового ринку на якому купуються і продаються гроші як специфічний товар,формується попит ,пропозиція та ціна товару, з метою перетворення його в інвестиції.

Особливості грошового ринку:

1. Купівля-продаж грошей відбувається лише тоді, коли вони є вільні у наявності в одних суб’єктів і появляється потреба у них в інших.

2. Взаємозв’язок «товар-гроші» відбувається умовно у формі позички під зобов’язання повернути кошти у встановлений строк.

3. В наслідок купівлі-продажу грошей, їх власник не втрачає права власності на них, а добровільно передає право розпорядження ними покупцеві на заздалегідь визначених умовах

4. У момент продажу грошей продавець не отримує еквівалента, а покупець відповідного права власності.

5. На грошовому ринку гроші передаються власниками у чуже розпорядження прямо, а не в обмін на товар.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]