Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pit_do_gr_i_kr.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
564.74 Кб
Скачать
  1. Призначення Центрального банку і його специфічне місце у банківській системі

Головне призначення центрального банку - це управління грошовим оборотом з метою забезпечення стабільного неінфляційного розвитку економіки. Центральний банк впливає на грошовий оборот через зміну пропозиції грошей і зміну ціни грошей. Своє призначення він реалізує завдяки тому, що відіграє в економічній системі особливу роль, а саме роль:

* емісійного банку;

* банку банків, тобто специфічної банківської інституції, яка формує банківські резерви і регулює діяльність банківської системи;

* органу державного управління, який відповідає за монетарну політику.

Центральний банк бере безпосередню участь у формуванні пропозиції грошей, причому як у формуванні її готівкового компоненту, так і безготівкового (депозитного). Він здійснює емісію готівки для того, щоб забезпечити нею комерційні банки в обмін на їх резерви, розміщені в центральному банку. Комерційні банки постачають готівку своїм клієнтам (вкладникам) в обмін на їх депозити в банках, залишаючи у своїх касах незначну суму готівки як резерв. Готівка, що емітована центральним банком, випущена в обіг комерційними банками і циркулює в позабанківсь-кій сфері, є важливим компонентом пропозиції грошей. центральний банк як особливий орган банківської системи створює так звані гроші підвищеної ефективності - готівку в обігу і резерви комерційних банків, що слугують базою (грошовою) для зростання пропозиції грошей.

Центральний банк установлює для комерційних банків норму обов'язкових резервів, але розмір надлишкових резервів і характер їх використання комерційні банки визначають самостійно.

місце у банківській системі

Операції на відкритому ринку

Операції на відкритому ринку зводяться до купівлі або продажу центральним банком державних цінних паперів. У період високої кон'юнктури, коли комерційні банки особливо активно займаються кредитуванням, центральний банк викидає на ринок цінних паперів державні облігації за вигідними цінами. Якщо їх купують самі комерційні банки, це означає безпосереднє скорочення обсягів кредитування. Якщо ж їх купують приватні липа або фірми, то скорочуються розміри їх банківських вкладів, що знову-таки тягне за собою зменшення кредитних можливостей банків. В обох випадках відбувається скорочення грошової пропозиції MS. Навпаки, в період спаду центральний банк може займатися викупом цих облігацій на вигідних умовах, що призводить до збільшення MS.

Політика рефінансування

Ставка рефінансування - це ставка, що стягується центральним банком за кредитами, що надаються комерційним банкам.

Застосування цього інструменту базується на тому, що комерційні банки можуть збільшувати свої кредитні ресурси шляхом залучення коштів центрального банку. Підвищення ставки рефінансування, природно, робить рефінансування, здійснюване центральним банком, менш привабливим і при інших рівних умовах призводить до зниження кредитної активності. Зниження ставки рефінансування дає протилежний результат.

  1. Кредитна система як елемент інфраструктури грошового ринку.

Кредитна система — це сукупність кредитних відносин та інститутів, які реалізують пі відносини.

У теорії існує два підходи до визначення суті кредитної системи:

— сукупність кредитних відносин та інститутів, які реалізують ці відносини;

— сукупність банків і спеціалізованих кредитно-фінансових інститутів, які здійснюють мобілізацію грошових ресурсів і надають позики.

Економічною основою функціонування кредитної системи є кредитні відносини, що виникають у господарському обігу в зв'язку з незбігом у часі витрат суб'єктів господарювання й отримання ними виручених від реалізації продукції коштів. Унаслідок цього в одних підприємств виникає потреба в додаткових коштах для фінансування процесу виробництва, а в інших з'являється значна сума тимчасово вільних коштів.

Розв'язання цього протиріччя можливе за допомогою інститутів кредитної системи, в яких акумулюються тимчасово вільні кошти одних суб'єктів ринку і надаються в тимчасове користування іншим, що відповідає економічним і соціальним потребам суспільства загалом.

Необхідність і передумови кредитної системи як центральної ланки економіки ґрунтуються: з одного боку — на розвитку виробництва та розширенні торгівлі, що зумовлюють зростання обсягів грошового обігу, а звідси — необхідність його організації; з іншого —- виникає необхідність у специфічній формі підприємницької діяльності, пов'язаної з накопиченням і розподілом тимчасово вільних коштів суб'єктів ринку. В зв'язку з цим і виникли інститути кредитної системи, котрі поділяються на три великі групи: центральні банки, комерційні банки і спеціалізовані кредитно-фінансові установи (парабанки).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]