Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pit_do_gr_i_kr.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
564.74 Кб
Скачать
  1. Характеристика основних видів банківського кредиту.

Банківські кредити — це кредити, коли однією із сторін кредитної угоди є банк.

Згідно з Законом України "Про банки і банківську діяльність", банком можуть надаватись такі види кредитів:

— кредити юридичним та фізичним особам у національній та іноземній валютах;

— міжбанківські кредити, тобто кредити, які одержує сам банк для формування своїх ресурсів.

Розглянемо детальніше суть окремих видів банківських кредитів.

1. За строком користування розрізняють кредити:

а) короткострокові; (строк до одного року)

б) середньострокові; (від одного до трьох років)

в) довгострокові. (понад три роки)

2. За забезпеченням розрізняють кредити:

а) забезпечені (ломбардні); Забезпеченість — один із принципів банківського кредитування. Формами забезпечення банківських кредитів в основному е рухоме та нерухоме майно позичальника.

б) незабезпечені (бланкові).

3. За ступенем ризику розрізняють кредити:

а) стандартні; До стандартних кредитів належать кредити, надані позичальникам, що мають належну фінансову стійкість і забезпечують своєчасне та повне повернення раніше отриманих позик і сплату процентів за ними.

б) нестандартні (з підвищеним ризиком). це ті, які не мають забезпечення, а також числяться за клієнтами з нестійким фінансовим станом.

4. За методом надання розрізняють кредити:

а) одноразові; це позички, рішення про видачу яких приймається банком окремо за кожною позичкою на підставі заяви та інших документів клієнта.

б) перманентні. надаються банками у міру виникнення у клієнтів потреби в межах відкритої кредитної лінії.

6. За характером визначення процентів банківські кредити бувають:

а) з фіксованою процентною ставкою; застосовується за згодою сторін (банку І позичальника) і притаманна стабільній економіці та короткостроковим кредитам.

б) з плаваючою процентною ставкою. є засобом зменшення ризику банківських втрат в умовах нестабільної економіки, значних темпів інфляції і при довгостроковому кредитуванні.

7. За способом сплати процентів розрізняють банківські кредити:

а) з виплатою процентів у міру використання позичкових коштів (звичайний кредит);

б) з виплатою процента одночасно з одержанням позичкових коштів (дисконтний кредит). Прикладом такого кредиту є обліковий кредит, який надається шляхом купівлі банком переказних векселів у клієнтів-векселедержателів.

8. За сферами спрямування кредити поділяють на:

а) кредити, спрямовані у сферу обігу, — поточні кредити;

б) кредити, спрямовані у сферу виробництва (інвестиційну діяльність), — інвестиційні кредити.

  1. Основні напрямки вияву ролі кредиту в ринковій економіці.

Результати функціонування кредитних відносин виражають роль кредиту в ринковій економіці і зумовлюються його суттю.

Роль кредиту у відтворювальному процесі.

Кредит виступає необхідним моментом формування основних та оборотних фондів підприємств.

Кредит обслуговує процес розширеного відтворення, тим самим сприяє безперервності відтворювального процесу і стає чинником його прискорення.

Підвищення ефективності суспільного виробництва через використання кредиту сприяє також збалансованості економіки. Сприяння збалансованості економіки означає, що кредит підтримує чи оптимізує пропорції суспільного виробництва, тобто виконує регулювальну роль. Ця роль кредиту в економіці проявляється у перерозподілі капіталу між виробничою та невиробничою сферами, між галузями виробництва та регіонами. Виконання кредитом регулювальної ролі в економіці означає, що кредит певною мірою впливає на формування структури суспільного виробництва, на важливі пропорції економіки. Перерозподіл тимчасово вільних коштів до галузей і підприємств з більш ефективним виробництвом, вироблювані товари яких користуються більшим попитом, означає, що кредит стимулює розширення виробництва товарів, у яких є потреба суспільства, тобто сприяє збільшенню ринкової пропозиції. Отже, регулювальна роль кредиту в економіці велика і багатоаспектна.

Роль кредиту в сприянні розвитку НТП, економії витрат обігу у соціальній сфері

Важлива роль кредиту в сприянні розвитку ПІП. Роль кредиту в підвищенні технічного та технологічного рівня виробництва здійснюється як через забезпечення безперервності відтворювального процесу, стимулювання виробництва продукції.

Кредит відіграє також важливу роль в економії витрат обігу. Це досягається із скороченням витрат на організацію грошового обігу, здешевлення системи грошового обігу на основі виконання кредитом функцій заміщення готівкових грошей безготівковими розрахунками.

Значну роль відіграє кредит у соціальній сфері. За суттю всі кредити мають соціальну складову, оскільки вони підвищують ефективність суспільного відтворення, забезпечують зростання можливостей задоволення потреб суспільства та підвищення життєвого рівня.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]