Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
832.47 Кб
Скачать

Маргарин

Маргарин (стара назва олеомаргарин) — харчовий жир; високодисперсна жироводяна система, до складу якої входять харчові жири, молоко, сіль, цукор, емульгатори, інші компоненти.

Виготовлення

Виготовляється твердим і рідким.

При виготовленні маргарину на саломасах, останню емульгують у молоці, в якому почалось молочнокисле бродіння під дією бактерій. В утворену емульсію додають барвники (яєчний жовток або каротини), ароматизатор для сворення запаху вершкового масла — бутандіон, антиоксиданти (2-трет-бутил-4-метоксифенол), природні поверхнево-активні речовини: вітамін D, сіль, цукор, лецитин тощо. При зміні умов гідрування, отримують не повністю гідровані олії, а з такої саломаси

Застосування

Маргарин вживають безпосередньо в їжу, а також для приготування кулінарних і хлібобулочних виробів.

За калорійністю маргарин не поступається вершковому маслу, а за деякими показниками має переваги.

Він містить багато жирних кислот, які вводять в нього додаванням рослинної олії; температура плавлення маргарину 27-34°С, що сприяє його засвоюванню організмом; нестачу вітамінів покривають штучною вітамінізацією продукту.

У маргарині міститься до 82 % жиру та до 17 % вологи.

Засвоюваність організмом сягає 97,5 %.

Яйця курячі

Яйце — харчовий продукт.

Харчова цінність

Яйце складається з білка та жовтка. Жовток містить білки, а також жири й холестерин. Жири, які є в жовтку, в основному поліненасичені і тому не є шкідливими. Білок складається на 90% з води, на 10% з білків, не містить холестерину і практично не містить жирів.

Склад яєчного білка:

В склад курячого яєчного білка входять: вода (86%), білки (12,7%), жир (0,3%), вуглеводи (0,7%), глюкоза, різноманітні ферменти (протеаза, дипепсідаза, діастаза), вітаміни групи В.

Склад яєчного жовтка:

На частку жовтка припадає до 33% маси рідкого вмісту яйця. Жовток одного середнього курячого яйця (50 г) містить приблизно 60 ккал, що в чотири рази більше ніж у білку (15 ккал). Такий жовток містить приблизно: 2,7 г білків, 210 мг холестерину, 0,61 г вуглеводів і 4,51 г жирів.

Яйця курячі в залежності від строку зберігання, якості та маси поділяються на:

  • Дієтичні – реалізовуються до 7 діб після знесення, маса не менше 44г;

  • Столові – надходять через 7 діб після знесення (масою 44г і більше).

Яєчний меланж – це суміш яєчних білків і жовтків (без шкаралупи), перемішаних, профільтрованих, пастеризованих. Охолоджених і заморожених при t 180С у металевих банках по 5,8 і 10 кг.

Яєчний порошок – це висушена суміш білків і жовтків.

Рекомендується використовувати курячі яйця для приготування млинчиків.

Механічна обробка яєць:

  • тепла вода;

  • розчин з соди;

  • 2% розчин хлораміну;

  • ополіскування в холодній воді.

Цукор

Цукор — солодкий продукт харчування. Це загальна назва групи простих вуглеводів, які використовуються в повсякденному приготуванні їжі.

Ця група складається з моносахаридів і дисахаридів і включає в себе:

  • моносахариди (прості цукри):

  • глюкоза (виноградний цукор, декстроза)

  • фруктоза (фруктовий цукор)

  • галактоза

  • дисахариди (що складаються із залишків двох моносахаридів):

  • цукроза (сахароза, «звичайний цукор») = фруктоза + глюкоза

  • мальтоза (солодовий цукор) = глюкоза + глюкоза

  • лактоза (молочний цукор) = глюкоза + галактоза

  • олігосахариди, що молекули яких містять 3—6 залишків моносахаридів тріози, тетрози, пентози, гексози).

Цукор-пісок, коричневий цукор і цукор-кулька мають аналоги у формі органічних продуктів цукру (мед в тому числі штучний, фруктові сироп тощо), рафінованих та не штучно вибілених продуктів цукру.

Завдяки цінним харчовим, смаковим і фізичним властивостям цукор віднесено до продуктів першої необхідності. Всі інші речовини, які використовуються для підсолоджування, вважаються замінниками цукру — речовинами, які мають близьку до солодкості цукру солодкість і виконують в продукті роль наповнювача маси.

Позитивна сторона цукру: легко засвоюється організмом, служить джерелом енергії, відновлює сили, підвищує працездатність, зміцнює нервову систему людини. Фізіологічна потреба людини в цукрі складає від 50 до 100г на добу в залежності від віку, статі та характеру праці.

Негативна сторона цукру: порушення обміну речовин, діабет, ожиріння і т.д. в даний час в нашій країні споживання цукру на одну людину в рік складає 42кг при фізіологічної норми 31,5 кг.

Рекомендується використовувати цукор пісок у нього маленькі кристалики – легше перетирати з яйцями.

Перець чорний мелений

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]