Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовичок.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
502.78 Кб
Скачать

35

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ,МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТИТУТ

КИЇВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО

УНІВЕРСИТЕТУ

КАФЕДРА ТУРИЗМУ ТА СОЦІАЛЬНИХ НАУК

КУРСОВА РОБОТА

з дисципліни «Організація екскурсійних послуг»

на тему:

«РОЗРОБКА ЕКСКУРСІЙНОГО ТУРУ: ХАРКІВ – МОНУМЕНТАЛЬНИЙ»

Виконала: студентка групи ТР-10

факультету торгівлі,

готельно-ресторанного

та туристичного бізнесу А. В. Пятаха

Керівник: канд. геогр. н., доц. каф. О.В. Яковчук

ХАРКІВ - 2012

ЗМІСТ

РЕФЕРАТ

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. Використання монументальних об’єктів в туризмі та екскурсіях.

    1. Основні поняття та категорії

    2. Історія розвитку монументально-пізнавального туризму

    3. Особливості використання монументальних об’єктів в екскурсіях

Висновки до Розділу 1

РОЗДІЛ 2. Ресурси розвитку монументально-пізнавального туризму в Харкові

    1. Історія і сучасність монументальних об’єктів міста Харкова.

    2. Потенціал використання об’єктів Харкова в екскурсіях.

    3. Відбір монументальних об’єктів Харкова для розробки екскурсії.

Висновки до Розділу 2

РОЗДІЛ 3. Організаційно-технологічні аспекти розробки екскурсії

    1. Проектування екскурсійного маршруту

    2. Контрольний текст екскурсії

    3. Калькуляція вартості екскурсійної послуги

Висновки до Розділу 3

ВИСНОВКИ

ПЕРЕЛІК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ІНФОРМАЦІЇ

ДОДАТКИ

ДОДАТОК А. Перелік пам’ятників у м. Харкові.

Реферат

Курсова робота містить:

Об’єкт дослідження – туристичні ресурси екскурсійної діяльності у м. Харкові. Предмет дослідження – інноваційні екскурсії монументально-пізнавальної тематики у м. Харкові для іноземних туристів. Мета роботи – вивчити організаційні особливості розробки екскурсійних турів та розробити екскурсійну програму туру «Харків - монументальний».

Методи дослідження – загальнонаукові, а саме аналіз і систематизація, узагальнення інформації, самостійне спостереження, наукова індукція та дедукція. Та конкретно-наукові, а саме історичний,статистичний, картографічний, соціологічний.

У моїй роботі проведено логічний аналіз розвитку романтичного туризму у Світі та Україні, також визначено потенціал Харкова для організації екскурсійних послуг романтичного характеру, розроблену програму і орієнтовано розраховано вартість екскурсійного туру «Подих двох сердець»

Результати курсової роботи в майбутньому можуть бути використані в навчальному процесі при вивченні дисципліни «Організація туризму» в ХТЕІ КНТЕУ, в освітньому процесі навчальних закладів, спеціалізація яких пов’язана з темою курсової роботи, у процесі організації туристично-екскурсійної діяльності суб’єктів туристичної ін6дустрії м. Харкова та України.

Вступ розділ 1 використання монументальних об’єктів в туризмі та екскурсіях

Для того, щоб детально розглянути досліджуване питання необхідно спочатку визначити його теоретико-методологічні аспекти. Тому в першому підрозділі дано визначення основним поняттям, що розглядаються в курсовій роботі, а також розглянуто особливості використання монументальних об’єктів в пізнавальному туризмі, а саме в екскурсіях. Також проведено історичний аналіз розвитку монументального туризму та визначено особливості і специфіку використання монументальних об’єктів у екскурсіях.

    1. Основні поняття та категорії

Слово «екскурсія» походить від латинського «excursio», що означало прогулянку або поїздку. За загальним тлумаченням, екскурсія – це методично-продуманий показ визначних місць, пам’яток історії та культури, в основі якого лежить аналіз об’єктів, що перебувають перед очима екскурсантів, а також уміла розповідь про події, пов’язані з ними. [1]

Тематикою цієї курсової роботи є використання монументальних об’єктів у туризмі. Тому необхідно розглянути основні поняття монументального мистецтва.

Монументальне мистецтво - це архітектурні та скульптурні монументи й пам'ятники на площах і вулицях, настінні розписи в екстер'єрах та інтер'єрах громадських споруд. Об’єкти монументального мистецтва втілюють і пропагують провідні соціальні й філософські ідеї часу, увічнюють пам'ять видатних діячів або значні історичні події. [2]

Твори монументального мистецтва створюються майстрами різних творчих професій і в різних техніках. До монументального мистецтва відносять: пам'ятники і меморіальні скульптурні композиції, живописні та мозаїчні панно, декоративне оздоблення будівель, вітражі, а також твори виконані в інших техніках, в тому числі і багатьох нових технологічних формаціях (окремі дослідники відносять також до монументального мистецтва твори архітектури).

В екскурсійній справі найчастіше використовуються пам'ятники, різноманітні скульптури та меморіальні скульптурні композиції. Адже саме вони увічнюють пам’ять про видатних діячів і про історичні події.

Монумент (походить від латинського "monere", що означає "нагадати" або "попередити") – це значний за розмірами пам'ятник штучного походження.

Слово скульптура походить від латинського «sculpo», що означає - висікаю, вирізаю. Скульптура - це мистецтво, що подарувало людині те, що не змогла дати живопис - обсяг і рельєфність зображення. Скульптори - ті ж художники, тільки їх інструмент не фарби, а метал, камінь, глина, дерево і гіпс. Роботи скульпторів, завдяки основним виразних засобів скульптури (таким, як, наприклад, постановка фігури в просторі, характер силуету, вибір пропорцій, маси, вагових відносин і т. д.), мають об'ємну, тривимірну форму.

Найчастіше скульптура несе в собі символічне, алегоричне опис тих чи інших подій. Можна сказати, що скульптура - опис всіх найважливіших історичних і культурних подій людства, укладена в нерухомість каменю. Далі подано основні поняття видів монументального мистецтва:

Пам’ятник - це споруда, призначена для увічнення людей, подій, об'єктів, іноді тварин, а також літературних і кінематографічних персонажів. Найчастіше ніякої іншої функції, крім меморіальної, пам'ятник не несе. Найбільш поширені види пам'ятників - скульптурна група, статуя, бюст, плита з рельєфом або написом, тріумфальна арка, колона, обеліск, абстрактні композиції і т. д.

Статуя (лат. statua) - один з основних видів круглої скульптури, що представляє собою тривимірне зображення людської фігури або тварини. Статуї можуть розташовуватися перед фасадом будівлі, у спеціальних нішах на постаменті, на карнизі по кутах фронтону або в спеціальних павільйонах садів.

Бюст - скульптура, що зображує груди, плечі і голову людини, зазвичай на підставці.

Обеліск – пам’ятник, що звужується до верху, зазвичай посічений написами.

Тріумфальна арка - архітектурний пам'ятник, що представляє собою велику урочисто оформлену арку. Тріумфальні арки влаштовуються при вході в міста, в кінці вулиць, на мостах, на великих дорогах на честь переможців або в пам'ять важливих подій. [3]

Розглядаючи класифікацію скульптурних композицій слід сказати, що існує велика кількість різноманітних видів узагальнення. За своїм призначенням і змістом скульптура ділиться на:

  • монументальну – одно- чи багатофігурні пам’ятники, меморіальні ансамблі, монументи на честь видатних людей і подій, пам’ятні погруддя, рельєфи; монументальна скульптура є частиною міського простору та природного середовища;

  • станкова скульптура – твори, які мають самостійний характер, замкнуті у собі композиції, що є переносними й не пов’язаними з конкретним середовищем;

  • скульптура малих форм (мала пластикова) – невеликі твори, виготовлені з каменю, кістки, металу, скла, кераміки, пластмаси, розраховані на прикрашення особистого побуту (жанрові статуетки, настільні портретні зображення, усілякі іграшки); мала пластика включає як твори круглої скульптури, так і рельєфи: декоративні медальйони, пам’ятні медалі, гліптику. [4]

За формою виділяють: об’ємні (трьохвимірні) та рельєфно-випуклі зображення на площині.

Найчастіше в екскурсії включають монументальну скульптуру, тому саме цей вид мистецтва заслуговує на детальний розгляд, який і буде проведено в даній роботі. [6]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]