Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовичок.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
502.78 Кб
Скачать
    1. Особливості використання монументальних об’єктів в екскурсіях.

Існує величезна кількість різноманітних екскурсій з використанням скульптур. Проте на даному етапі, необхідно визначити особливості та специфіку використання монументальних об’єктів у екскурсійних програмах. Як відомо, за змістом екскурсії поділяються на:

  • оглядові (багатопланові). В таких екскурсіях використовується як історичний так і сучасний матеріал, і будується така екскурсія на використання різноманітних об’єктів, тому не дивно, що скульптурні експозиції є обов’язковими елементами даних екскурсій. Особливою популярністю в даних екскурсіях користуються пам’ятники, які стали візитівками тих міст, в яких проводиться екскурсія. Наприклад, Статуї Свободи - Нью-Йорк; Статуя Хресту Спасителю - Ріо-де-Жанейро, Батьківщина-мати - Київ і т. д. )

  • тематичні екскурсії – присвяченні розкриттю окремої теми. В даних екскурсіях, також у більшості випадків використовуються монументи. Наприклад, в літературних екскурсіях екскурсанти обов’язково відвідають пам’ятники відомим літераторам, або хоча б оглянуть їх бюсти, в історично-краєзнавчих екскурсіях – пам’ятники встановлені на місцях історичних подій чи відомим діячам, які зробили вклад у розвиток саме тієї території на якій проходить екскурсія, в військово-тематичних – пам’ятники полководцям, різноманітній військовій техніці та ін..[12]

Проте є екскурсії основною тематикою яких є самі пам’ятники. Особливою популярністю користуються екскурсії, які включають в себе незвичні скульптури або скульптури-жарти. Наприклад, в Брюсселі одним із маршрутів екскурсії є огляд неймовірних пам’ятників, таких як: Хлопчик, що пісяє, Дівчинка, що пісяє, Собака, що пісяє, Дон Кіхоту і Санчо Пансі, Поцілунок, Грабіжнику, що зловив поліцейського, Скульптура Тінтіна та ін... Схожі маршрути також можливо розробити у Харкові, адже Харків також славиться своїми незвичними пам’ятниками. Слід зауважити, що такі екскурсії розраховані на декілька годин, що робить їх більш популярними і не виснажливими.[13]

Більш тривалішими є тематичні екскурсії до парків зі скульптурами, яких у світі стає дедалі більше. Наприклад, Парк Скульптур Вігеланда в Осло, Арт-музеон в Москві, Незвичайний парк Фінляндії, Скалистий парк Чандигарха в Індії, Музей сучасного мистецтва в Києві і т. д. Вибираючи такі екскурсії туристи мають достатньо вільного часу, при чому є можливість проведення пікніка у парку після або під час екскурсії, що особливо сприятливо для автобусних турів.

До речі, щодо транспортного забезпечення - під час проведення екскурсій з використанням монументальних об’єктів можливе використання автобусів, трамваїв, тролейбусів тощо. Але слід зазначити, що зупинки транспортних засобів обов’язкові біля кожного монумента чи скульптурної композиції, так як пам’ятники несуть у собі велику кількість важливої інформації у розповіді екскурсовода і найчастіше потребують детального огляду з усіх сторін. Тому, екскурсії з використанням монументальних об’єктів доцільніше робити пішохідними, або використовувати транспортні засоби тільки для швидкого пересування між об’єктами показу (якщо пам’ятники розташовані на значній відстані один від одного).

Окремо хочу виділити такі екскурсійні об’єкти, як парки мініатюр, які є дуже популярними серед туристів. Найчастіше екскурсій до таких парків плануються на цілий день або на півдня, адже парки займають значну території і мають велику кількість експонатів. Наприклад, парк Minimandus в Австрії, Міні-Європа в Бельгії, World Park в Китаї, Мадюродам в Нідерландах, Київ в мініатюрі в Україні і т. д.. [14]

Особливістю проведення екскурсій в парках скульптур або а парках мініатюр є те, що там створені всі необхідні умови для комфортного перебування туристів. На вхідних білетах або на стендах є карти розміщення об’єктів, кафе, барів, туалетів та ін. інфраструктури.

Отже, можна зробити висновок, що пам’ятники є обов’язковими елементами у оглядових екскурсіях містом, досить часто різноманітні пам’ятники включать до програм окремих тематичних екскурсій. І виділяються екскурсії тематично пов’язані з використанням пам’ятників. При чому, особливою популярність користуються екскурсії з відпочинком у парках скульптур або відвідання парків мініатюр. При чому слід відмітити, що поблизу більшості пам’ятників знаходиться туристична інфраструктура, що робить перебування туристів комфортним.

Висновки до Розділу 1.

Вданому розділі було розглянуто особливості використання монументальних об’єктів в екскурсіях. В першому підрозділі було детально розглянуто теоретико-методологічні аспекти досліджуваного питання, сформульовано понятійно-термінологічний апарат, проведено класифікацію монументальних об’єктів. Тепер кожен усвідомлює, що до монументального мистецтва відносять різні види технік виконання різноманітних монументів. Також як вже зазначалося в екскурсійній справі найчастіше використовуються такі види монументальних об’єктів як пам'ятники, різноманітні скульптури та меморіальні скульптурні композиції. Було визначено, що головною функцією пам’ятників є увічнення пам’яті про видатних діячів та про історичні події. Також в цьому підрозділі було подано одну з найпопулярніших класифікацій монументальних об’єктів.

В другому підрозділі розглядався історичний процес створення монументальних об’єктів. Також було проведено аналіз щодо вкладу монументального мистецтва в розвиток пізнавального туризму. На даному етапі було визначено, що з самого початку історії людства пам’ятники відігравали величезну роль для розвитку туризму. На початку це були окремі подорожі до світових чудес. Після появи масового туризму пам’ятники відрізу стали постійними об’єктами в маршрутах екскурсій. Крім того ХХІ ст.. з’явилися пам’ятники, що змінили свої попередні функції. Це так звані пам’ятники-жарти, які створюються для прикрашення вулиць та парків міста та формують позитивний настрій. Отже, було визначено, що використання монументальних об’єктів у туризмі просліджується на всіх історичних етапах, а різноманітність видів пам’ятників робить їх актуальними об’єктами у різних програмах екскурсій.

В третьому підрозділі було визначено особливості та специфіку використання монументальних об’єктів в екскурсійній діяльності. Було розглянуто доцільність включення пам’ятників як у програму оглядових екскурсій так і в окремі тематичні екскурсії. Окремо виділено такі види екскурсій як до парків скульптур та до парків мініатюр, визначено особливості екскурсійної програми. Також було розглянуто використання транспортного забезпечення та визначено переваги пішохідних екскурсій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]